thxluk 19.08.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Witam,w tym roku zamierzam zamontować rekuperator , niestety dom jest już zamieszkały (nie wykończona górna łazienka i jedna z sypialni).Zaprosiłem dwóch instalatorów na wyceny , ceny , materiał dość podobne .Jednakże ,jeden z instalatorów proponuje montaż na poddaszy ( nieogrzewane lecz zaizolowane do kalenicy , pinka otwarta-komora) , drugi zaś twierdzi iż garaż jest odpowiednim miejscem. W moim przypadku montaż na poddaszu wydaje mi się "prostszy " tj. mniej materiału , na poddaszu mam mnóstwo miejsca , w garażu mniej.Nie mam jeszcze odizolowanego sufitu miedzy piętrem a poddaszem - temperatura w zimę była około 15 st.W garażu około 10st.Mam świadomość iż jest tu dość mało informacji ale zapytam,gdzie zamontować rekuperator.?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.08.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Poddasze zdaje się być najrozsądniejszym miejscem, ale czy praca rekuperatora, na wyższym biegu- zwłaszcza nocą nie będzie za bardzo słyszalna dla domowników. Nie umieszczałbym go nad sypialniami, jeśli masz dom parterowy to może nad kuchnią?Swoją jednostkę mam umieszczoną w piwnicy, w kotłowni. Pomimo drzwi w kotłowni oddzielających to pomieszczenie od największego, wchodząc do piwnicy słyszę jej pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts