Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w tym roku zamierzam zamontować rekuperator , niestety dom jest już zamieszkały (nie wykończona górna łazienka i jedna z sypialni).

Zaprosiłem dwóch instalatorów na wyceny , ceny , materiał dość podobne .Jednakże ,jeden z instalatorów proponuje montaż na

poddaszy ( nieogrzewane lecz zaizolowane do kalenicy , pinka otwarta-komora) , drugi zaś twierdzi iż garaż jest odpowiednim miejscem.

W moim przypadku montaż na poddaszu wydaje mi się "prostszy " tj. mniej materiału , na poddaszu mam mnóstwo miejsca , w garażu mniej.

Nie mam jeszcze odizolowanego sufitu miedzy piętrem a poddaszem - temperatura w zimę była około 15 st.

W garażu około 10st.

Mam świadomość iż jest tu dość mało informacji ale zapytam,

gdzie zamontować rekuperator.?

pozdr

https://forum.murator.pl/topic/231692-gdzie-zamontowa%C4%87-rekuperator/

Poddasze zdaje się być najrozsądniejszym miejscem, ale czy praca rekuperatora, na wyższym biegu- zwłaszcza nocą nie będzie za bardzo słyszalna dla domowników. Nie umieszczałbym go nad sypialniami, jeśli masz dom parterowy to może nad kuchnią?

Swoją jednostkę mam umieszczoną w piwnicy, w kotłowni. Pomimo drzwi w kotłowni oddzielających to pomieszczenie od największego, wchodząc do piwnicy słyszę jej pracę.

https://forum.murator.pl/topic/231692-gdzie-zamontowa%C4%87-rekuperator/#findComment-7390541