koszykp 19.08.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Jestem posiadaczem działki, na której za kilka lat (3-4) chciałbym wybudować dom. Działka jest budowlana, plan zagospodarowania pozwala na postawienie domu nawet z funkcja usługową. Potrzebuję w tym momencie na działce budynku, w którym mógłbym trzymać jeden z moich samochodów (klasyk, takie hobby ) oraz narzędzia ogrodnicze itd. Chciałbym więc postawić już docelowy garaż gdzie wejdzie też po wybudowaniu domu mój drugi samochód (lub samochód żony) i zostanie jeszcze miejsce na sprzęt i trzymanie gratów w trakcie budowy. Pytanie: czy mogę na niezabudowanej działce budowlanej przeznaczonej pod mieszkalnictwo wybudować najpierw ten garaż a potem dopiero dom? Czy mogą być jakieś problemy z pozwoleniem na budowę takiego garażu z powodu tego, że na działce nie ma jeszcze domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.08.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Na działce można stawiać co się chce jeśli nie ogranicza tego MPZP, odległości od granic, oraz zdrowy rozsądek. Garaż w sensie garażu czyli budynku w którym mieszka auto ponoć potrzebuje pełnego PnB, bez względu na powierzchnię. Domu wcale być nie musi o ile MPZP wyraźnie tego nie zabrania. U mnie np wolnostojący garaż nie może stać bo plan go zabronił, ale może stać wolnostojący budynek gospodarczy, a czy będę tam trzymał auto ... hm moja sprawa, byle w papierach nie było nazwy garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts