Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

blacha prosta a blachodachówka

olla87

Recommended Posts

Są różne blachy i różne ceny a co za tym idzie różne są też gwarancje na taką blachę, chodzi o ilość lat dawanych na nią przez producentów. Ja zakładam u siebie blachę na rąbek z powłoką ceramic i ona obecnie kosztuje około 41 zł/ m2. ale ma gwarancję dożywotnią. Są blachy i po 32 zł/m2 , ale gwarancja np; już tylko 10-15 lat. Są i po 48 zł/m2. Co do porównania to ceny są zbliżone , no może blacho-dachówka deko tańsza. Różnice mogą występować w konstrukcji podłoża pod blacho-dachówkę gdzie łaty mogą być nabijane rzadziej ,więc pójdzie mniej materiału,ale to już jest indywidualna sprawa dekarzy. Pod rąbek powinno się dawać łaty gęściej ,bądź pełne deskowanie i specjalna mata strukturalna, która też do tanich nie należy. Najlepiej zrobić wyceny u przedstawicieli sprzedających blachy.

Co do cen robocizny , to zależy co się robi tzn: czy tylko łacenie czy np: deskowanie, do tego krycie wstępne papą , dopiero kontr łaty i łaty .Zależy ile jest okuwania itp.

Dzień dobry,

Czy ktoś może orientuje się jak cenowo wygląda porównanie dachu dwuspadowego z blachy prostej z rąbkiem w stosunku do blachodachówki? Czy są one z zasady tańsze/droższe? I jak z robocizną, czy jej cena także uzależniona jest od tego wyboru?

Cenowo blachodachówka i blacha typu click, panel wychodzi podobnie. Radziłbym tylko dobrze dobrac wykonawcę, blachodachówka "wybacza" błędy, rąbek niestety nie.

Ja zakładam u siebie na dach dwuspadowy rąbek stojący ten droższy ceramik w cenie około 40zł m2 blachy . Zrobiłem wycenę kompletnego poszycia dla dachu 250m2 tj: blacha clik, blacha płaska na okucia, membrana (teraz jej nie będzie bo jest deskowanie i papa) całe orynnowanie PCV , oraz wszystkie dodatki taśmy wkręty itp . i wyszło mi 17 000 zł przy vat 23%. Firma która będzie kryła dach, ma brać to na siebie więc będzie około 15000 zł z vat. 8%. Podejrzewam że różnica w blachodachówce nie będzie duża .Jedynie cena może się różnić w konstrukcji poszycia pod blachę i to nie zawsze. Pod rąbek jak pisałem wcześniej powinno iść gęstsze łacenie połaci. Najlepiej zrób sobie darmową wycenę na dach z blachą rąbek stojący i blachodachówkę i wszystko wyjdzie dokładnie. Jak na moje rozeznanie różnic nie będzie dużych ale ja też nie mam przekonania do blachodachówki .Tłoczenie blachy na prasach zawsze osłabia i wycienia ją w miejscach głębokich przetłoczeń, przez co w tych miejscach pojawia się najczęściej perforacja.Na fotce jest to widać.

http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/08/1503386483-480-x-640px-16652683_1812574445658212_1657490696_n.jpg

Edytowane przez jammo