olla87 20.08.2017 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Dzień dobry, Czy ktoś może orientuje się jak cenowo wygląda porównanie dachu dwuspadowego z blachy prostej z rąbkiem w stosunku do blachodachówki? Czy są one z zasady tańsze/droższe? I jak z robocizną, czy jej cena także uzależniona jest od tego wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 20.08.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Są różne blachy i różne ceny a co za tym idzie różne są też gwarancje na taką blachę, chodzi o ilość lat dawanych na nią przez producentów. Ja zakładam u siebie blachę na rąbek z powłoką ceramic i ona obecnie kosztuje około 41 zł/ m2. ale ma gwarancję dożywotnią. Są blachy i po 32 zł/m2 , ale gwarancja np; już tylko 10-15 lat. Są i po 48 zł/m2. Co do porównania to ceny są zbliżone , no może blacho-dachówka deko tańsza. Różnice mogą występować w konstrukcji podłoża pod blacho-dachówkę gdzie łaty mogą być nabijane rzadziej ,więc pójdzie mniej materiału,ale to już jest indywidualna sprawa dekarzy. Pod rąbek powinno się dawać łaty gęściej ,bądź pełne deskowanie i specjalna mata strukturalna, która też do tanich nie należy. Najlepiej zrobić wyceny u przedstawicieli sprzedających blachy.Co do cen robocizny , to zależy co się robi tzn: czy tylko łacenie czy np: deskowanie, do tego krycie wstępne papą , dopiero kontr łaty i łaty .Zależy ile jest okuwania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 21.08.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Dzień dobry, Czy ktoś może orientuje się jak cenowo wygląda porównanie dachu dwuspadowego z blachy prostej z rąbkiem w stosunku do blachodachówki? Czy są one z zasady tańsze/droższe? I jak z robocizną, czy jej cena także uzależniona jest od tego wyboru? Cenowo blachodachówka i blacha typu click, panel wychodzi podobnie. Radziłbym tylko dobrze dobrac wykonawcę, blachodachówka "wybacza" błędy, rąbek niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 21.08.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Bierz blachodachówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olla87 21.08.2017 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedź. Kurczę, mam problem, bo blachodachówka jakoś dp mnie nie przemawia, ale boję się, że cena niestety zagra tu główną rolę. Czy ktoś orientuje się jaka może być różnica w cenie na dachu dwuspadowym ok.150m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 22.08.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja zakładam u siebie na dach dwuspadowy rąbek stojący ten droższy ceramik w cenie około 40zł m2 blachy . Zrobiłem wycenę kompletnego poszycia dla dachu 250m2 tj: blacha clik, blacha płaska na okucia, membrana (teraz jej nie będzie bo jest deskowanie i papa) całe orynnowanie PCV , oraz wszystkie dodatki taśmy wkręty itp . i wyszło mi 17 000 zł przy vat 23%. Firma która będzie kryła dach, ma brać to na siebie więc będzie około 15000 zł z vat. 8%. Podejrzewam że różnica w blachodachówce nie będzie duża .Jedynie cena może się różnić w konstrukcji poszycia pod blachę i to nie zawsze. Pod rąbek jak pisałem wcześniej powinno iść gęstsze łacenie połaci. Najlepiej zrób sobie darmową wycenę na dach z blachą rąbek stojący i blachodachówkę i wszystko wyjdzie dokładnie. Jak na moje rozeznanie różnic nie będzie dużych ale ja też nie mam przekonania do blachodachówki .Tłoczenie blachy na prasach zawsze osłabia i wycienia ją w miejscach głębokich przetłoczeń, przez co w tych miejscach pojawia się najczęściej perforacja.Na fotce jest to widać.http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/08/1503386483-480-x-640px-16652683_1812574445658212_1657490696_n.jpg Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez jammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts