Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędne 92m. Projekt i koncepcja pomysłu własnego:)

Recommended Posts

Suma faktur to 2380,12

Jak łatwo policzyć realny koszt kW to 0,365 zł.

Całkowity roczny koszt mieszkania 3 osób w 92 m2 nie przekracza 5.000 zl

Wliczam prąd, wodę, ścieki i smieci.

Wcześniej mieszkaliśmy w własnościowych mieszkaniu 25 m2 i placilismy tyle samo.

U nas tak na szybko: 2.162zł za gaz (licze okrągły rok, ale grzaliśmy w październiku i listopadzie nieocieplony dom oraz po wprowadzeniu nie grzaliśmy całej góry), 1.632zł za prąd, 1.296zł za wodę, 555zł za śmieci. Całość 5.645zł za 200m chałupę. Jak na pierwszy sezon jest ok :) Moi rodzice płacą więcej za 60m2 mieszkanie :bash:

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rachunki całkiem fajne, nie powiem ;)

Ja mam rachunki, póki co, tylko z połowy roku i to tej łagodniejszej ;) Ale też jest dobrze. Jak już dobiję do pełnego roku po zamieszkaniu, to będzie można analizować.

Ale tak jak piszesz, co by nie zrobić, zawsze będzie znacznie taniej niż w jakimkolwiek, najtańszym mieszkaniu.

Także pozostaje nam się tylko cieszyć ;)

• 2 weeks później...
Czasem ekonomia jest priorytetem, a estetyka schodzi na 2 plan.

Mogę jeszcze zrobić opaskę drzwi np. kamienna i wszystko się wyrówna :)

A potem i tak nikt na to nie zwraca uwagi. No chyba, że jest skrajny chaos na elewacji. U nas też drzwi są standardowe. Nawet architekt za bardzo nie mruczał ;)

Też zwracam uwagę na jedną linie na frontowej (południowej) scianie, głównie dlatego że ta linia nadaje porządku i harmonii.

drzwi u mnie są z boku domu i nikt wchodzący nie zwraca uwagi na linie bo znajduje się za blisko budynku.

żeby zobaczyć bok domu w całej perspektywie trzeba wspiąć się na półtora metrówa skarpe

• 1 month później...

Oczywiście agrowłóknina nie wygląda atrakcyjnie i nie jest trwała szczególnie na wichrowym wzgórzu na którym mieszkam, dlatego zakupiłem 20 ton granitu (odpad poprodukcyjny) i kamień po kamieniu układam.

Praca ciężka ale jest ok.

Pod agrowłóknina jest humus w przyszłości skarpy zostaną zagospodarowane roślinnościa.

IMG_20191204_083037_resized_20191204_083338794.jpg

IMG_20191204_083052_resized_20191204_083338145.jpg

IMG_20191204_083236_resized_20191204_083336603.jpg