Myjk 22.09.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Tyle to chyba przy domu 100metrowym No... nie. Po prostu odnosiłem się do samego etapu SSO. Mi policzyli za SSO 250 tys. zł brutto (z VAT 8%), gdy oszacowałem i póki co (mimo wpadek z piachem!), że się zmieszczę w 200 tys. zł brutto (z VAT 23% za materiały!) wraz z wykopaniem i postawieniem niecki basenowej (tego nie uwzględniali w swoich wycenach -- a to kolejne 10k). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 22.09.2017 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Wróciłem z budowy udało się zalać wieniec:wiggle: oczywiście nie obyło się bez extremalnych doznań Pompa wjechała na budowę a ekipa na biegu spinała szalunki żeby nie rozepchało ,pan od betonu sie rozstawił, wszyscy przyjęli pozycję do startu ,gotowi,START i pompa pompuje, pompuje a tu nawet wody nie widać nagle erupcja niczym wezuwiusz rura z pompy z siłą Mike Tysona poraziła szefa budowlańców aż zawisł na szalunku wieńca ,na szczęscie nie spadł z rusztowania ale ramię od uderzenia ucierpiało solidnie .Miał chłop szczęście że cios trafił w ramię a nie w głowe bo byłby całkowity klops. Oczywiście erupcja spowodowała że miałem tynki ,wylewki i wieniec Cała ekipa wyglądała na betonowe posągi . Reszta zalewania poszło bez problemu aż do ostatnich 3 metrów na które brakło betonu więc betoniarka i na szybko dokręcanie kilku wiader . Pan od betonu mówił że było 3 m3, z wyliczeń zapotrzebowanie wyszło 2,8m3 więc powinno zostać, a tu brakło 0,25 m2. Nikt nie wie gdzie jest beton który miał zostać. Wygląda na to że zamiast 3m3 w gruszce było 2,5 . Po zebraniu tego co wystrzeliło uzbierało sie 3 wiadra -głównie mleczka i żwiru więc niemożliwe żeby brakło z powodu erupcji zapchanej pompy Fotki z zalewania wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 22.09.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Z tym betonem to przecież można klienta robić jak się chce. Jaka mamy pewność ile tego jest w gruszce, przecież to jest niepoliczalne. Nie mówiąć już o klasie betonu... U nas też raz jakimś cudem zabrakło okolo 2m3 :| na szczęście był to słup od tarasu wieć został dolany potem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.09.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Z tym betonem to przecież można klienta robić jak się chce. Jaka mamy pewność ile tego jest w gruszce, przecież to jest niepoliczalne. Nie mówiąć już o klasie betonu... U nas też raz jakimś cudem zabrakło okolo 2m3 :| na szczęście był to słup od tarasu wieć został dolany potem. Jest policzalne, wiadomo ile powinno wejść w szalunki. Jak zabrakło, to się po prostu nie płaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.09.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Heh... Myjku, to nie takie proste. Ja też miałam liczoną ilość betonu na strop i nawet zaokrągliliśmy tę wartość do pełnych m3 i niestety dziwnym trafem 2,5m3 zabrakło. I co?? Miałam nie płacić?? I nie dostać tych brakujących metrów?? Była to kosztowna impreza, bo cały beton wylali w 25 minut, a na te brakujące metry czekaliśmy ze 3h i za ten czas musiałam zapłacić za pompę, jakby pracowała No życie... trzeba zagryźć zęby i płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.09.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Heh... Myjku, to nie takie proste. Ja też miałam liczoną ilość betonu na strop i nawet zaokrągliliśmy tę wartość do pełnych m3 i niestety dziwnym trafem 2,5m3 zabrakło. I co?? Miałam nie płacić?? I nie dostać tych brakujących metrów?? Była to kosztowna impreza, bo cały beton wylali w 25 minut, a na te brakujące metry czekaliśmy ze 3h i za ten czas musiałam zapłacić za pompę, jakby pracowała No życie... trzeba zagryźć zęby i płacić Ale to był w końcu błąd obliczeń własnych czy skantowali niby w betoniarni? Ja co prawda miałem ten komfort, że budowałem basen, więc do obliczeń dodawałem zakładkę -- jak zostawało, to szło tam. Ale zazwyczaj niewiele zostawało. Sketchup jednak dobra sprawa, przewalanie doń projektu sporo ułatwiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.09.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Raczej kant z betoniarni. Sama miałam załatwiany później beton na schody wewnętrzne, urwany z jakiejś innej budowy po taniości. Tak to funkcjonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 23.09.2017 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Widzę że z betonem wszędzie tak samo U mnie jest o tyle klops że za beton płaci sie z transportem i pompą 500 pln sam beton 367 zł i we wszystkich okolicznych betoniarniach taka cena bo kruszywo od monopolisty więc jeśli ktoś zniży cenę to nie dostanie kruszywa i koło się zamyka:P Był tańszy beton tuż za granicą 1500 m od domu w czechach ale jak zaczęli brać od nas kruszywo to przestali wozić do polski i tak to funkcjonuje Tyle w temacie betonu czas na relację z placu boju;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 23.09.2017 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 zaczynamy od lania wieńca Tu widok po erupcji z pompy wytrysk miał z 5 m średnicy i koniec wylewania czas na podsumowanie tyle śmieci wyprodukowały 2 ekipy (płyta,ściany) u góry widać ilość odpadów drewnianych i 0,3 palety gazobetonu do wyrzucenia - chyba niewiele? A tu widok na elewację frontową o godz 18 -słońce penetruje prawie całą powierzchnie salonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 23.09.2017 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Widok na ścianę północną z 1malutkim oknem w łazience A tu coś co myślałem że się nie przyda a tu proszę Folia pomiędzy xps a betonem którą miałem zawijać pod ściany ale odradził mi wykonawca ścian doskonale sprawdziła się jako zabezpieczenie krawędzi izolacji płyty. PO MUROWANIU ŚCIAN I WIEŃCU A tu pod spodem:) Nie wiem jak i czym bym czyścił ten styro gdybym nie miał tej folii:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 23.09.2017 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Teraz czekam do końca pażdziernika na wiązary i wybieram okna Jeśli ktoś ma jakieś dobre rady to z chęcią przyjmę . Pozdrawiam zaglądających do dziennika i życzę złotej jesieni sprzyjającej życiu budujących i budowlańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 27.09.2017 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Witam. Wieniec rozszalowany Wiązary potwierdzone na 1 tydzień listopada . Gdzieś koło soboty postaram się napisać więcej o budynku ,opisać dokładnie co i jak ma wyglądać i z czego ma być zrobione Liczę na małą burzę mózgów w kilku tematach bo nadal w kilku kwestiach nie mogę się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIRL 29.09.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 WitamZainteresowałem się ponieważ bardzo podobna technologia budowy domu do mojej którą mam nadzieje rozpocznę w maju lub czerwcu 2018Gratuluje wyboru płyty fundamentowej i wiązarów:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 29.09.2017 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Witam w dzienniku MarcinIRL .cala koncepcja jest oparta na infoormacjach z forum mam nadzieje ze wszystko się uda realizować.Pozdrawiam i życzę udanego startu Ja w maju lub czerwcu chcialbym sie przeprowadzać. Dobra rada- kupuj juz materialy bo pozniej w maju bedziesz mial problemy z kupieniem wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIRL 01.10.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Liste materiałów na SSZ już mam będę kupował materiały po nowym roku plan na przyszły rok SSZ:yes: mam pytanie o płytę czy wykonałeś uziemienie ? i ogólnie jakie wyszły koszty płyty ponieważ ja ogólnie jestem samorobem i posiadam ogólną wiedze i umiejętnośći budowlane chociaż do płyty zastanawiam się nad ekipą tylko pierwszą wycene jaką otrzymałem to 22tyś netto za samą robociznę wymiar płyty 13x10a kolejne wyceny były nawet na 60tyś z materiałem myśle ze to kosmiczna cena , a jak było u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 01.10.2017 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Kompletna płyta kosztowała mnie 37000 +jakieś 30 ton piasku .W cenie drenaż obwodowy z 2 studzienkami i komplet podejść pod media+1 podejście rezerwowe arot fi75.Taniej by było gdybym nie zażyczył sobie xps pod płytą tylko jak proponuje większość wykonawców wziął eps 200Dodatkowo cena betonu u mnie jest wyższa niż w innych rejonach Polski (zmowa cenowa).Zagęszczarkę do gruntu miałem"swoją". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 01.10.2017 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Jako że czekam na wiązary i na budowie przestój napiszę trochę o samej koncepcji . Dom ma być szczelny i dobrze ocieplony dlatego izolacja będzie ponad normę : Podłoga 10 cm xps pod płytą +15 cm eps na płycie Strop 50 cm celuloza Ściany 30 cm styro. grafit Okna w warstwie izolacji częściowo fix. Jak już mówiłem dom będzie bez kominów więc wszystko na prąd . Okna będą Schuco si82 lub Veka V82 wszystko zależy od szklenia oferowanego przez dostawców . Mając duże przeszklenia i orientację południową liczę na zyski ze słoneczka. Planowany koszt okien z montażem max 18 tyś Wentylacja z rekuperacją -wyrzut powietrza na poddasze (jeśli będą problemy z wilgocią wyrzut wyciągnę poza budynek. W tym miejscu proszę wszystkich którzy mają doświadczenie z takim rozwiązaniem o opinie i ewentualne rady. Rekuperator do 5/6 tyś zł CWU będzie z pompy ciepła ARISTON NUOS EVO 110 Pompa będzie czerpać powietrze z poddasza lub jeśli będzie potrzeba z zewnątrz wszystko zależy od temp. powietrza. Alternatywą dla pc jest bojler 200/300 l. spięty z kolektorami lub nie Całość instalacji went.i cwu. nie powinien przekroczyć 10/15 tyś Poszukuję kogoś kto pomoże, doradzi, ewentualnie zamontuje system wentylacji i cwu. Oczywiście Ogrzewanie i cwu ma działać w Taniej taryfie . Podłoga Grzana kablami pokryta panelami winylowymi klejonymi gr.2/3 mm .Panele w całym domu w 1 kawałku W związku z tym że nie lubię kafli zastanawiam się czy w łazience na scianach nie przykleić paneli winylowych ,całkiem fajnie to wygląda i zmienić można kiedy się chce bez większych remontów. Taka ciekawostka: Jak widać na rzucie parteru wszystkie drzwi wewnętrzne są rozsuwane w kasecie to żeby nikt nie trzaskał a tak poważnie zdecydowałem się na takie rozwiązanie dla oszczędności miejsca. Z ciekawostek jest jeszcze akwarium około 600l które poza funkcją ozdobną będzie stanowiło też jakiś bufor ciepła . 600l wody o temp26/28 stopni zawsze coś odda do budynku. Chyba tyle w temacie na dzień dzisiejszy pozdrawiam i liczę na pomoc w podjęciu decyzji dotyczącej wentylacji i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 01.10.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 No to rzeczywiście beton u was nie tani. Ja za B25 płacę około 210PLN/m3. Pompa i transport w cenie.Ja u siebie też planuję duże akwarium. Teraz mam 420L i ciągle mi mało. Chciałbym ze 2000L ale wcisnę najwyżej 1000L. Przez duże okna brakuje mi ścian. A co tam będzie pływać u Ciebie? PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIRL 02.10.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Witam Zajrzałem do mojego projektu , czerpnie do reku mam od strony zachodniej a wyrzutnie na dachu rekuperator to Mistral 400 tak to zaprojektowano.A co z uziemieniem wykonawca płyty wykonał u ciebie uziemienie? a i widzę że wiązary będziesz montował do murłaty ja u siebie wybrałem ,,kotwy U,, które zabetonuje w wieńcu i montaż wiązarów bezpośrednio do wieńca.Przy montażu wiązarów zwróć uwagę na montaż łączników pewnie będą to łączniki HD , żeby były idealnie na środku murłaty a nie gdzieś tam przy krawędziach bo już takie rzeczy widziałem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raptor1 05.10.2017 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 witam w dzienniku B_i_U Akwarium planuję wbudować w ścianę pomieszczenia technicznego frontem do salonu ,pomiędzy łazienką a kuchnią . Są 2 opcje obsady baniaka : 1.pyszczaki wiadomo bez roślin 2.dyskowce + rośliny Marcin szpilki w wiencu są do wycięcia będą wiązary na kotwach chemicznych bez murłaty . Wieniec był wykonany zanim dostałem ofertę na wiązary z wysuniętą ścianą szczytową. Uziemienia nie mam, wogóle jeszcze o tym nie myślałem póżniej coś sie wymyśli:) teraz muszę ogarnąć dach bo czasu nie ma . Armenia -Polska 1-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts