Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędne 92m. Projekt i koncepcja pomysłu własnego:)

Recommended Posts

Tyle to chyba przy domu 100metrowym :)

No... nie. Po prostu odnosiłem się do samego etapu SSO. ;) Mi policzyli za SSO 250 tys. zł brutto (z VAT 8%), gdy oszacowałem i póki co (mimo wpadek z piachem!), że się zmieszczę w 200 tys. zł brutto (z VAT 23% za materiały!) wraz z wykopaniem i postawieniem niecki basenowej (tego nie uwzględniali w swoich wycenach -- a to kolejne 10k).

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wróciłem z budowy udało się zalać wieniec:wiggle: oczywiście nie obyło się bez extremalnych doznań ;)

Pompa wjechała na budowę a ekipa na biegu spinała szalunki żeby nie rozepchało ,pan od betonu sie rozstawił, wszyscy przyjęli pozycję do startu ,gotowi,START i pompa pompuje, pompuje a tu nawet wody nie widać :o nagle erupcja niczym wezuwiusz :o rura z pompy z siłą Mike Tysona poraziła szefa budowlańców aż zawisł na szalunku wieńca ,na szczęscie nie spadł z rusztowania ale ramię od uderzenia ucierpiało solidnie .Miał chłop szczęście że cios trafił w ramię a nie w głowe bo byłby całkowity klops.

Oczywiście erupcja spowodowała że miałem tynki ,wylewki i wieniec :)

Cała ekipa wyglądała na betonowe posągi .

Reszta zalewania poszło bez problemu aż do ostatnich 3 metrów na które brakło betonu więc betoniarka i na szybko dokręcanie kilku wiader .

Pan od betonu mówił że było 3 m3, z wyliczeń zapotrzebowanie wyszło 2,8m3 więc powinno zostać, a tu brakło 0,25 m2. Nikt nie wie gdzie jest beton który miał zostać. Wygląda na to że zamiast 3m3 w gruszce było 2,5 .

Po zebraniu tego co wystrzeliło uzbierało sie 3 wiadra -głównie mleczka i żwiru więc niemożliwe żeby brakło z powodu erupcji zapchanej pompy

Fotki z zalewania wieczorem.

Z tym betonem to przecież można klienta robić jak się chce. Jaka mamy pewność ile tego jest w gruszce, przecież to jest niepoliczalne. Nie mówiąć już o klasie betonu... U nas też raz jakimś cudem zabrakło okolo 2m3 :| na szczęście był to słup od tarasu wieć został dolany potem.

Pozdrawiam :)

Z tym betonem to przecież można klienta robić jak się chce. Jaka mamy pewność ile tego jest w gruszce, przecież to jest niepoliczalne. Nie mówiąć już o klasie betonu... U nas też raz jakimś cudem zabrakło okolo 2m3 :| na szczęście był to słup od tarasu wieć został dolany potem.

Jest policzalne, wiadomo ile powinno wejść w szalunki. Jak zabrakło, to się po prostu nie płaci...

Heh... Myjku, to nie takie proste. Ja też miałam liczoną ilość betonu na strop i nawet zaokrągliliśmy tę wartość do pełnych m3 i niestety dziwnym trafem 2,5m3 zabrakło. I co?? Miałam nie płacić?? I nie dostać tych brakujących metrów?? Była to kosztowna impreza, bo cały beton wylali w 25 minut, a na te brakujące metry czekaliśmy ze 3h i za ten czas musiałam zapłacić za pompę, jakby pracowała :bash:

No życie... trzeba zagryźć zęby i płacić :(

Heh... Myjku, to nie takie proste. Ja też miałam liczoną ilość betonu na strop i nawet zaokrągliliśmy tę wartość do pełnych m3 i niestety dziwnym trafem 2,5m3 zabrakło. I co?? Miałam nie płacić?? I nie dostać tych brakujących metrów?? Była to kosztowna impreza, bo cały beton wylali w 25 minut, a na te brakujące metry czekaliśmy ze 3h i za ten czas musiałam zapłacić za pompę, jakby pracowała :bash:

No życie... trzeba zagryźć zęby i płacić :(

Ale to był w końcu błąd obliczeń własnych czy skantowali niby w betoniarni? Ja co prawda miałem ten komfort, że budowałem basen, więc do obliczeń dodawałem zakładkę -- jak zostawało, to szło tam. Ale zazwyczaj niewiele zostawało. Sketchup jednak dobra sprawa, przewalanie doń projektu sporo ułatwiło.

Widzę że z betonem wszędzie tak samo :)

U mnie jest o tyle klops że za beton płaci sie z transportem i pompą 500 pln sam beton 367 zł i we wszystkich okolicznych betoniarniach taka cena bo kruszywo od monopolisty więc jeśli ktoś zniży cenę to nie dostanie kruszywa i koło się zamyka:P

Był tańszy beton tuż za granicą 1500 m od domu w czechach ale jak zaczęli brać od nas kruszywo to przestali wozić do polski i tak to funkcjonuje :(

Tyle w temacie betonu czas na relację z placu boju;)

zaczynamy od lania wieńca

IMG_20170922_083158.jpg

Tu widok po erupcji z pompy

IMG_20170922_084228.jpg

wytrysk miał z 5 m średnicy

IMG_20170922_084507.jpg

i koniec wylewania czas na podsumowanie

tyle śmieci wyprodukowały 2 ekipy (płyta,ściany)

u góry widać ilość odpadów drewnianych i 0,3 palety gazobetonu do wyrzucenia - chyba niewiele?

IMG_20170922_181612.jpg

A tu widok na elewację frontową o godz 18 -słońce penetruje prawie całą powierzchnie salonu .

IMG_20170922_181655.jpg

Widok na ścianę północną z 1malutkim oknem w łazience

IMG_20170922_181758.jpg

A tu coś co myślałem że się nie przyda a tu proszę :)

Folia pomiędzy xps a betonem którą miałem zawijać pod ściany ale odradził mi wykonawca ścian doskonale sprawdziła się jako zabezpieczenie krawędzi izolacji płyty.

PO MUROWANIU ŚCIAN I WIEŃCU

IMG_20170922_182203.jpg

A tu pod spodem:)

IMG_20170922_182309.jpg

Nie wiem jak i czym bym czyścił ten styro gdybym nie miał tej folii:)

Witam.

Wieniec rozszalowany

bd8de6f1a662fc07.jpg

bf0449e2e45a4966.jpg

Wiązary potwierdzone na 1 tydzień listopada .

Gdzieś koło soboty postaram się napisać więcej o budynku ,opisać dokładnie co i jak ma wyglądać i z czego ma być zrobione ;)

Liczę na małą burzę mózgów w kilku tematach bo nadal w kilku kwestiach nie mogę się zdecydować.

Witam w dzienniku MarcinIRL .cala koncepcja jest oparta na infoormacjach z forum :-) mam nadzieje ze wszystko się uda realizować.Pozdrawiam i życzę udanego startu ;-)

Ja w maju lub czerwcu chcialbym sie przeprowadzać.

Dobra rada- kupuj juz materialy bo pozniej w maju bedziesz mial problemy z kupieniem wszystkiego.

Liste materiałów na SSZ już mam będę kupował materiały po nowym roku plan na przyszły rok SSZ:yes:

mam pytanie o płytę czy wykonałeś uziemienie ? i ogólnie jakie wyszły koszty płyty ponieważ ja ogólnie jestem samorobem i posiadam ogólną wiedze i umiejętnośći budowlane chociaż do płyty zastanawiam się nad ekipą tylko pierwszą wycene jaką otrzymałem to 22tyś netto za samą robociznę wymiar płyty 13x10

a kolejne wyceny były nawet na 60tyś z materiałem myśle ze to kosmiczna cena , a jak było u ciebie?

Kompletna płyta kosztowała mnie 37000 +jakieś 30 ton piasku .W cenie drenaż obwodowy z 2 studzienkami i komplet podejść pod media+1 podejście rezerwowe arot fi75.

Taniej by było gdybym nie zażyczył sobie xps pod płytą tylko jak proponuje większość wykonawców wziął eps 200

Dodatkowo cena betonu u mnie jest wyższa niż w innych rejonach Polski (zmowa cenowa).

Zagęszczarkę do gruntu miałem"swoją".

Jako że czekam na wiązary i na budowie przestój napiszę trochę o samej koncepcji .

Dom ma być szczelny i dobrze ocieplony dlatego izolacja będzie ponad normę :

Podłoga 10 cm xps pod płytą +15 cm eps na płycie

Strop 50 cm celuloza

Ściany 30 cm styro. grafit

Okna w warstwie izolacji częściowo fix.

Jak już mówiłem dom będzie bez kominów więc wszystko na prąd .

Okna będą Schuco si82 lub Veka V82 wszystko zależy od szklenia oferowanego przez dostawców .

Mając duże przeszklenia i orientację południową liczę na zyski ze słoneczka.

Planowany koszt okien z montażem max 18 tyś

Wentylacja z rekuperacją -wyrzut powietrza na poddasze (jeśli będą problemy z wilgocią wyrzut wyciągnę poza budynek.

W tym miejscu proszę wszystkich którzy mają doświadczenie z takim rozwiązaniem o opinie i ewentualne rady.

Rekuperator do 5/6 tyś zł

CWU będzie z pompy ciepła ARISTON NUOS EVO 110 Pompa będzie czerpać powietrze z poddasza lub jeśli będzie potrzeba z zewnątrz wszystko zależy od temp. powietrza.

Alternatywą dla pc jest bojler 200/300 l. spięty z kolektorami lub nie :p

Całość instalacji went.i cwu. nie powinien przekroczyć 10/15 tyś

Poszukuję kogoś kto pomoże, doradzi, ewentualnie zamontuje system wentylacji i cwu.

Oczywiście Ogrzewanie i cwu ma działać w Taniej taryfie .

Podłoga Grzana kablami pokryta panelami winylowymi klejonymi gr.2/3 mm .Panele w całym domu w 1 kawałku ;)

W związku z tym że nie lubię kafli zastanawiam się czy w łazience na scianach nie przykleić paneli winylowych ,całkiem fajnie to wygląda i zmienić można kiedy się chce bez większych remontów.

Taka ciekawostka:

Jak widać na rzucie parteru wszystkie drzwi wewnętrzne są rozsuwane w kasecie to żeby nikt nie trzaskał ;) a tak poważnie zdecydowałem się na takie rozwiązanie dla oszczędności miejsca.

Z ciekawostek jest jeszcze akwarium około 600l które poza funkcją ozdobną będzie stanowiło też jakiś bufor ciepła . 600l wody o temp26/28 stopni zawsze coś odda do budynku.

Chyba tyle w temacie na dzień dzisiejszy :)

pozdrawiam i liczę na pomoc w podjęciu decyzji dotyczącej wentylacji i CWU.

No to rzeczywiście beton u was nie tani. Ja za B25 płacę około 210PLN/m3. Pompa i transport w cenie.

Ja u siebie też planuję duże akwarium. Teraz mam 420L i ciągle mi mało. Chciałbym ze 2000L ale wcisnę najwyżej 1000L. Przez duże okna brakuje mi ścian. A co tam będzie pływać u Ciebie?

Pozdrawiam

Bartek

Witam

Zajrzałem do mojego projektu , czerpnie do reku mam od strony zachodniej a wyrzutnie na dachu rekuperator to Mistral 400 tak to zaprojektowano.

A co z uziemieniem wykonawca płyty wykonał u ciebie uziemienie? a i widzę że wiązary będziesz montował do murłaty ja u siebie wybrałem ,,kotwy U,, które zabetonuje w wieńcu i montaż wiązarów bezpośrednio do wieńca.

Przy montażu wiązarów zwróć uwagę na montaż łączników pewnie będą to łączniki HD , żeby były idealnie na środku murłaty a nie gdzieś tam przy krawędziach bo już takie rzeczy widziałem.

Pozdrawiam

witam w dzienniku B_i_U

Akwarium planuję wbudować w ścianę pomieszczenia technicznego frontem do salonu ,pomiędzy łazienką a kuchnią .

Są 2 opcje obsady baniaka :

1.pyszczaki wiadomo bez roślin :)

2.dyskowce + rośliny

Marcin szpilki w wiencu są do wycięcia ;) będą wiązary na kotwach chemicznych bez murłaty . Wieniec był wykonany zanim dostałem ofertę na wiązary z wysuniętą ścianą szczytową.

Uziemienia nie mam, wogóle jeszcze o tym nie myślałem póżniej coś sie wymyśli:) teraz muszę ogarnąć dach bo czasu nie ma .

Armenia -Polska 1-6 :)