Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć, czy jest zależność w zużyciu materiałów do tynku wewnętrznego gipsowego nakładanego maszynowo, jeśli pracuje tylko jedna osoba a jeśli pracują 2 i więcej osoby? Oczywiście wiem, że od ścian dużo zależy, ich wilgotności czy tego jak bardzo są krzywe - ale wiem, że są odpady i się zastanawiam czy dużo większe jak pracuje jedna osoba niż jak jest ich dwóch ?!

Zastanawiałem się, ponieważ na 700m ścian jedna osoba robiła 2 miesiące i... teraz nie pamiętam cyferek, ale powiedziano mi, że wyszło półtorej palety więcej towaru niż wychodzi standardowo - mimo, że ściany wg tego co robił były dosyć proste. Stąd moje pytanie - zastanawiam się, czy jak by robił z pomocnikiem albo by robiło 3 osoby tak jak było planowane to czy byłoby mnie odpadów?! Oczywiście wiem, że by zrobili to w 3 tygodnie a nie 2 miesiące...ale to inna kwestia :)

jakby robili we dwóch, to każdy coś musiałby ukraść, czyli różnica byłaby większa. i majster i pomocnik :D

A jak się umawiałeś na zapłatę, z materiałem, czy sama robocizna? jak sama robocizna to błąd, jak od metra2 z materiałem, to ich problem.

No właśnie w tym sens, że się umawiałem na całość - robota z materiałem ale z "gwiazdką", że jak wyjdzie worków więcej niż standardowo to dopłacam za worki - i wyszło mi drożej, niż jak bym wziął droższą ekipę bez "gwiazdki" :( Dlatego szukam przyczyny, skąd mogło się półtorej palety więcej zużyć. Robił jeden majster, przez 2 miesiące, a do tego czasem sobie drinkował :(

Mnie 700m2 robili we dwóch 1 tydzień.

Materiał mnie nie interesował. Gdzie trzeba było to tynku jest nawet 3-5cm.

Odpadu jakby liczył na worki to pewnie kilka worków by uzbieral, a poszły prawie dwie palety.

może było więcej, naprawdę nie liczyłem, płaciłem za całość, czyli materiał z robocizną, może ja widziałem tylko dwie? a faktycznie było więcej, tynkowali z tydzień, na budowie byłem tylko ze dwa z tych dni. i jeszcze jedno, tynków miałem 570m2, przynajmniej za tyle zapłaciłem.

a ile płaciłeś jak mogę się spytać - z metra albo całkowicie?

2 palety to przywieźli na początek, na pewno dowieźli :) u mnie na początku było 5 palet ;)