betislawa 20.08.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Witajcie, Szukam nowego mieszkania, mam dzieci, zależy mi na tym, by było to dobre, zdrowe miejsce i potrzebuję Waszej pomocy.Znalazłam ciekawą ofertę, kusi mnie, bo ma śliczny ogród, duże poddasze, ale ponieważ zauważyłam odchodzącą w jednym rogu kuchni farbę, pojechałam tam po dwóch dniach obejrzeć dom z każdej strony, tym razem z zewnątrz.I zobaczyłam TO coś, co załączam na fotografii, ściana południowa.Z innych stron tego nie ma.To jest na wysokości strychu i nad kuchnią (mieszkanie jest na 1 pietrze).Kupowałabym piętro z poddaszem, nie ma tam z zewnątrz izolacji, jak widać. Piwnica wydała mi się wilgotna.Dom jest z ok. 1940 r.Wiem, jak niezdrowe są pleśnie, grzyby, ale nie znam się na tym dobrze, a niestety decyzję muszę podjąć bardzo szybko. Nie znam też nikogo, kto pojechałby tam ze mną dokładnie się temu przyjrzeć i pomógłby mi ocenić stan budynku.Wg mnie to jest ogromna pleśń i może lepiej nie ładować się tam, szczególnie z dziećmi ALE może to nie jest pleśń albo może da się to łatwo usunąć, może nie jest tak źle, skoro to jest na wysokości strychu, a nie samego mieszkania? Będę naprawdę bardzo wdzięczna za Wasze opinie.http://i68.tinypic.com/bk6eg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Na pierwszy rzut oka wygląda to dość paskudnie...Ale...Dość wyraźnie widać, że POD parapetem tego małego okienka jest czysto a nad nim nieco czyściej jak na reszcie.Czysto jest też pod gzymsem.Coś tam urosło...Ściana południowa powinna być lepiej suszona słoneczkiem jak inne.Tam gdzie są pomieszczenia grzane tego nalotu nie ma.Tam gdzie nieogrzewane - jest.Wygląda na to, że na tych segmentach ściany woda/wilgoć utrzymuje się dłużej.Nie są to jakieś mchy?Jak wygląda ta ściana wewnątrz? Dobrze?Sprawa wymaga bliższego przyjrzenia się temu zjawisku.Może trzeba będzie tam jakim mazidłem zadziałać?Obejrzał bym to z bliska przez to małe okienko... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betislawa 20.08.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Adam, dziękuję Ci za odpowiedź. Właśnie tak szukam, czytam, pytam i faktycznie kilka osób podejrzewa, że to raczej mchy, podobno pleśń/grzyb nie pojawia się tak na zewnątrz (?). Trochę jestem w kropce, czas goni, moje mieszkanie sprzedane, może zlecę komuś jakąś szybką ekspertyzę, bo ja nawet pewnie i pójde i wyjrzę przez to okno na poddaszu, ale czy to cokolwiek wyjaśni? Ściany wewnątrz od tej strony nie widziałam, na dużej części tego poddasza (2 piętro) jest jakaś stara boazeria, drugi pokoik na strychu to graciarnia, nie dostałam się do żadnej ściany. W kuchni (1 piętro, ściana właśnie ta południowa) u góry farba lekko pękała, częściowo ta farba odeszła (nieduży kawałek) i to też zapaliło lampkę ostrzegawczą. Pojawia się za dużo wątpliwości na taki wydatek i takie tempo podejmowania decyzji. Szkoda ogrodu i dużej przestrzeni, ale jeszcze bardziej szkoda mi ryzykować, że będzie tam wilgoć, a ja mam dzieci i nie chcę ryzykować też ich zdrowiem. Dzięki raz jeszcze Na pierwszy rzut oka wygląda to dość paskudnie... Ale... Dość wyraźnie widać, że POD parapetem tego małego okienka jest czysto a nad nim nieco czyściej jak na reszcie. Czysto jest też pod gzymsem. Coś tam urosło... Ściana południowa powinna być lepiej suszona słoneczkiem jak inne. Tam gdzie są pomieszczenia grzane tego nalotu nie ma. Tam gdzie nieogrzewane - jest. Wygląda na to, że na tych segmentach ściany woda/wilgoć utrzymuje się dłużej. Nie są to jakieś mchy? Jak wygląda ta ściana wewnątrz? Dobrze? Sprawa wymaga bliższego przyjrzenia się temu zjawisku. Może trzeba będzie tam jakim mazidłem zadziałać? Obejrzał bym to z bliska przez to małe okienko... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2017 Wilgoć, która szkodzi, widoczna jest wewnątrz.Rogi pomieszczeń.Dolne, górne, tam gdzie trzy płaszczyzny się schodzą.Ściany i sufit lub ściany i podłoga.TAM dokładnie pooglądaj. Kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi... Rozważ za i przeciw i podejmij decyzję.TU coś widać. Gdzieś indziej będzie to ślicznie zamalowane ŚWIEŻĄ farbą.Lato jest a problemy zimą się ujawniają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts