Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody - Ecoperle Toro czy Aquahome 20-N (a może jeszcze coś)

masakraM

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowni Panowie

Ja także w związku ze zmianą źródła ogrzewania domu z węglowego na gazowe i oczywiście bałaganem w kotłowni, doszedłem do wniosku, że być może przydałaby się mojej rodzinie stacja zmiękczania wody.

Parametry:

- Dom 130 m2

- Dwie łazienki

- 4 osoby

- instalacja miedziana

- kocioł - już niedługo gazowy

- zużycie średnie to 10 - 12m3 wody / miesiąc

- twardość wody to 12 stopni niemieckich

Przy użytkowaniu wody kranowej dość szybko widać kamień osadzający się na czajniku, armaturze, zlewie i wszędzie tam gdzie woda dociera :)

Chciałbym trochę ją zmiękczyć, jednak nie całkiem gdyż mam instalację w miedzi - wyczytałem, że bezpieczne jest tak ok. 4-6 stopni niemieckich.

Przejrzałem forum i widzę, że polecacie różne modele zmiękczaczy - najczęściej głowicę sterującą clack i złoże Lewatit.

Czy moglibyście polecić mi konkretne modele (firmy) do zakupu i montażu takiego urządzenia aby służyło mi długo i bezawaryjnie, chodzi mi o dobry sprzęt więc nie zakładam przedziału cenowego - postaram się jakoś dopasować w ramach posiadanych środków finansowych

Im więcej czytam tym niestety jestem głupszy i mętlik w głowie mam coraz większy więc zwraca się do Was o pomoc.

Panowie warto montować taki starego typu zmiękczacz ? firmy erie seria erie 541D19/BJ70 , dostałem to od kolegi za darmo ,gdzieś to zdemontował podczas remontu .tam nie ma głowicy elektronicznej tylko mechaniczna , takie zębatki którymi ustala się co ile ma być regeneracja , jak zrobię zdjęcie to pokażę .

Z mniejszych modeli możemy zaproponować Ci 20-litrowy zmiękczacz wody Ecoperla Toro 20. W kwestii montażu zapraszamy do kontaktu na [email protected]

Zapraszamy również na nasz kanał YT po więcej informacji na temat poszczególnych urządzeń: https://www.youtube.com/Ecoperla

Szanowni Panowie

Ja także w związku ze zmianą źródła ogrzewania domu z węglowego na gazowe i oczywiście bałaganem w kotłowni, doszedłem do wniosku, że być może przydałaby się mojej rodzinie stacja zmiękczania wody.

Parametry:

- Dom 130 m2

- Dwie łazienki

- 4 osoby

- instalacja miedziana

- kocioł - już niedługo gazowy

- zużycie średnie to 10 - 12m3 wody / miesiąc

- twardość wody to 12 stopni niemieckich

Przy użytkowaniu wody kranowej dość szybko widać kamień osadzający się na czajniku, armaturze, zlewie i wszędzie tam gdzie woda dociera :)

Chciałbym trochę ją zmiękczyć, jednak nie całkiem gdyż mam instalację w miedzi - wyczytałem, że bezpieczne jest tak ok. 4-6 stopni niemieckich.

Przejrzałem forum i widzę, że polecacie różne modele zmiękczaczy - najczęściej głowicę sterującą clack i złoże Lewatit.

Czy moglibyście polecić mi konkretne modele (firmy) do zakupu i montażu takiego urządzenia aby służyło mi długo i bezawaryjnie, chodzi mi o dobry sprzęt więc nie zakładam przedziału cenowego - postaram się jakoś dopasować w ramach posiadanych środków finansowych

Im więcej czytam tym niestety jestem głupszy i mętlik w głowie mam coraz większy więc zwraca się do Was o pomoc.

Jeżeli chcesz zmiękczyć tylko o te 6-7 dH to wystarczy Ci niewielki zmiękczacz z 12-15 litrami złoża.

• Like 1

Panowie warto montować taki starego typu zmiękczacz ? firmy erie seria erie 541D19/BJ70 , dostałem to od kolegi za darmo ,gdzieś to zdemontował podczas remontu .tam nie ma głowicy elektronicznej tylko mechaniczna , takie zębatki którymi ustala się co ile ma być regeneracja , jak zrobię zdjęcie to pokażę .

Podałeś tylko typ głowicy. Nie wiadomo co jest w tym zestawie poza nią. I nie wiadomo jak długo to pracowało i w jakich warunkach...

Ale podstawowe pytanie to jaka jest woda? Jaka twardość? Jak dużo jej zużywasz? ...to nie jest jakiś super zmiękczacz więc trudno odpowiedzieć "czy warto" ;)

To i ja zapytam 2+2 osoby woda z wodociągów zużycie nie znam bo jeszcze nie mieszkamy w nowym domu chce coś w jednej obudowie najlepiej z głowicą clack i złożem lewatit (z tego co wyczytałem najlepsze??) max 3 tys możecie coś konkretnego polecić?

Sprawdź w wodociągach twardość wody.

Sprawdź dotychczasowe zużycie wody albo przyjmijmy 10 m3 miesięcznie...

Jeśli chcesz w jednej obudowie to max 30 litrów.

Jeżeli chcesz zmiękczyć tylko o te 6-7 dH to wystarczy Ci niewielki zmiękczacz z 12-15 litrami złoża.

A czy coś konkretnego do moich potrzeb może Pan polecić? Czytam, przeglądam sklepy ale nie wiem już co brać - chodzi mi o jakiś porządny zmiękczacz do domu, który nie rozsypie się zaraz po gwarancji.

A czy coś konkretnego do moich potrzeb może Pan polecić? Czytam, przeglądam sklepy ale nie wiem już co brać - chodzi mi o jakiś porządny zmiękczacz do domu, który nie rozsypie się zaraz po gwarancji.

Czy na przykład to urządzenie jest warte uwagi?

https://allegro.pl/oferta/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-20-clack-pallas-8787225057?reco_id=c68956ab-d692-11ea-a2c6-000af7f61140&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Czy może lepsze będzie większe?

Nie bierz dużo większego - po pierwsze to nieekonomiczne, po drugie zajmie ci dodatkowe miejsce, po trzecie i tak będziesz musiał go regenerować częściej niż to wynika z jego pojemności...

Podałeś tylko typ głowicy. Nie wiadomo co jest w tym zestawie poza nią. I nie wiadomo jak długo to pracowało i w jakich warunkach...

Ale podstawowe pytanie to jaka jest woda? Jaka twardość? Jak dużo jej zużywasz? ...to nie jest jakiś super zmiękczacz więc trudno odpowiedzieć "czy warto" ;)

Zbiornik z żywicą około 6 litrów ma , wodę mam tzw twardą ale nie znam dokładnie składu tylko gdzieś doczytałem że norma jest do 500 a u mnie jest 360 tylko nie wiem czego i musiałbym powęszyć trochę , to ustrojstwo kumpel gdzieś zdemontował podczas generalnego remontu instalacji i tak mi to dał jak było , zakładać czy olać temat oto jest pytanie , to jakiś stary typ głowicy jeszcze mechaniczny i ręcznie ustawia się płukanie złoża ,wody zużywam jakieś 10 kubików miesięcznie .

Nie bierz dużo większego - po pierwsze to nieekonomiczne, po drugie zajmie ci dodatkowe miejsce, po trzecie i tak będziesz musiał go regenerować częściej niż to wynika z jego pojemności...

U mnie miejsce to nie problem, zmieściłbym i przedwojenną szafę :). Dziękuję za pomoc, wybiorę coś i dam znać jak się użytkuje. Mój majster - gazownik - hydraulik namawiał mnie na coś takiego: https://technikawody.pl/oferta/linia-hydro/zmiekczacze-wody/

Zbiornik z żywicą około 6 litrów ma , wodę mam tzw twardą ale nie znam dokładnie składu tylko gdzieś doczytałem że norma jest do 500 a u mnie jest 360 tylko nie wiem czego i musiałbym powęszyć trochę , to ustrojstwo kumpel gdzieś zdemontował podczas generalnego remontu instalacji i tak mi to dał jak było , zakładać czy olać temat oto jest pytanie , to jakiś stary typ głowicy jeszcze mechaniczny i ręcznie ustawia się płukanie złoża ,wody zużywam jakieś 10 kubików miesięcznie .

Jeśli nawet te 6 litrów to objętość złoża (a nie samego zbiornika) to przy Twoim zużyciu i twardości będziesz miał regenerację co 2-3 dni (a jak to wersja czasowa to musisz ręcznie ustawić, więc pewnie wyszłoby co 2 dni). Trochę często... poza tym wydajność tego będzie mikroskopijna - jak odkręcisz 2 krany to już może nie wyrobić ze zmiękczaniem, więc efekt będzie marny...

Podsumowując ja bym się nie bawił w podłączanie tego ustrojstwa tylko zainwestował w zmiękczacz z 30 litrami złoża i porządną głowicą...

U mnie miejsce to nie problem, zmieściłbym i przedwojenną szafę :). Dziękuję za pomoc, wybiorę coś i dam znać jak się użytkuje. Mój majster - gazownik - hydraulik namawiał mnie na coś takiego

To co ci proponuje to chińska głowica i całkiem dobre złoża. Jeśli masz miejsce to polecałbym Ci model dwuelementowy (czyli z oddzielnym zbiornikiem na sól).

To co ci proponuje to chińska głowica i całkiem dobre złoża. Jeśli masz miejsce to polecałbym Ci model dwuelementowy (czyli z oddzielnym zbiornikiem na sól).

A zapytam jeszcze o Water Technic 20 up-flow z tego linku: https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854

Czy ma Pan jakieś info o tej głowicy. Złoże to też lewatit ale gość z firmy w rozmowie stwierdził, że jest to ich własny pomysł i wykonania ale nie może mi powiedzieć co to za głowica bo mają na nią patent i chyba utajnioną nazwę - szczerze powiem ubawiłem się do łez .... szczególnie tą utajnioną nazwą. Czy coś Pan wie o tej ich głowicy?

A zapytam jeszcze o Water Technic 20 up-flow z tego linku: https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854

Czy ma Pan jakieś info o tej głowicy. Złoże to też lewatit ale gość z firmy w rozmowie stwierdził, że jest to ich własny pomysł i wykonania ale nie może mi powiedzieć co to za głowica bo mają na nią patent i chyba utajnioną nazwę - szczerze powiem ubawiłem się do łez .... szczególnie tą utajnioną nazwą. Czy coś Pan wie o tej ich głowicy?

A odnośnie tych dwuelementowych czy mógłby mi Pan coś zarekomendować?

A zapytam jeszcze o Water Technic 20 up-flow...

I to jest najśmieszniejsze - nie wiadomo co to za głowica. A jak się nie ma czym chwalić to raczej nie wróży nic dobrego :)

Poza tym upflow przy 20 litrach złoże nie ma większego sensu... chyba, że ma Pan biologiczną POŚ...

PS. Ciekawe co w przypadku serwisu/przeglądu/awarii takiej głowicy... jest się skazanym na pomoc tej jednej jedynej firmy posiadającej tajemną wiedzę o nazwie tego sprzętu :)

Edytowane przez qbek17

I to jest najśmieszniejsze - nie wiadomo co to za głowica. A jak się nie ma czym chwalić to raczej nie wróży nic dobrego :)

Poza tym upflow przy 20 litrach złoże nie ma większego sensu... chyba, że ma Pan biologiczną POŚ...

Hm, idąc po Pańskich sugestiach trafiłem na to https://allegro.pl/oferta/clack-d40-ci-zmiekczacz-automat-usa-dla-4-5-osob-8867732037

Tyle że tu jest złoże Purolite a nie Lewatit.

• Like 1

Podobnie jak kolega qbek, proponujemy Ci 30-litrowy zmiękczacz wody - Ecoperla Softower S. Urządzenie z 30 litrami żywicy, głowica Clack, złoże Lewatit. Dla Twojego zużycia i twardości będzie to wygodne rozwiązanie, regeneracja automatyczna co 2 tygodnie. W przypadku opisywanego przez Ciebie sprzętu jego obsługa byłaby dość problematyczna ;)