Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody - Ecoperle Toro czy Aquahome 20-N (a może jeszcze coś)

masakraM

Recommended Posts

Hm, idąc po Pańskich sugestiach trafiłem na to https://allegro.pl/oferta/clack-d40-ci-zmiekczacz-automat-usa-dla-4-5-osob-8867732037

Tyle że tu jest złoże Purolite a nie Lewatit.

Zachęcamy do zapoznania się ze zmiękczaczami wody Ecoperla Softower S oraz Ecoperla Toro 20 - 30 i 20 litrów żywicy Lewatit, w zależności od Twojego zapotrzebowania.

Recenzje urządzeń na kanale YT naszej marki znajdziesz tutaj:

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Feedback po instalacji. Generalnie zdecydowałem się na Ecoperla Toro szczególnie ze względu na trudośćw znalezieniu sensowniejszej alternatywy. Są firmy oferujące w podobnej cenie urządzenia z lepszą głowicą nie mniej wyglądają bardzo garażowo i nieprofesjonalnie.

Montaż wykonywałem sam bez doświadczenia w podobnych instalacjach wykonanych wcześniej.

Generalnie instalacja jest relatywnie prosta. Do zrobienia bez fachowej wiedzyi polecam węże elastyczne z przyłączeniami zakończonymi pod kontem prostym. Instalacja to kilka godzin pracy i tutaj jedna uwaga krytyczna - instrukcję można by nieco poprawić i doprecyzować pod laika. Skróciło by to czas instalacji.

Oferowana 10 letnia gwarancji wymagającej corocznych odpłatnych wizyt serwisu.

Nie mniej jednak efekt po instalacji jest mega. U mnie twardość wody wynosiła 27 stopni niemieckiej i po instalacji jest przepaść i efekt jest mega satysfakcjonujący względem sprzętu AGD jak parownica, parowe żelazko czy ekspres do kawy. Pod tym względem polecam instalację w 1000%.

Kupiłem i zamontowałem Ecoperla Toro 35, Twardość wody 28 stopni w skali francuskiej, za urządzeniem jest teraz 6 stopni. Różnica kolosalna w końcu nie ma kamienia na kabinie prysznicowej po każdej kąpieli. Więc polecam zmiękczacz osobom które mają problem z kamieniem w kabinie prysznicowej, armaturze, czajniku - polecam po prostu zmiękczacz, nie musi być ten wszystko zależy kto co chce osiągnąć i jakie ma zasoby gotówki.

Czemu wybrałem to urządzenie?

-Bo przede wszystkim mogłem zamontować je samodzielnie bez utraty gwarancji. Jak się dowiadywałem o innych urządzeniach to montaż od 300 do 600 zł w zależności skąd to miało przyjechać.

-Znalazłem wiele pochlebnych informacji na temat elementów użytych w tym urządzeniu (głowica Fobrite, złoże Lewatit S1567)

-No i wymiary, potrzebowałem urządzenie które będzie miało duże złoże, ale będzie dość wąskie z racji braku miejsca w garażu, urządzenie stoi na półce 100 cm nad ziemią nad licznikiem wody.

Tylko ta instrukcja mogłaby być lepiej napisana.

zmiękczacz.jpg

Edytowane przez kicer87

Kupiłem i zamontowałem Ecoperla Toro 35, Twardość wody 28 stopni w skali francuskiej, za urządzeniem jest teraz 6 stopni. Różnica kolosalna w końcu nie ma kamienia na kabinie prysznicowej po każdej kąpieli. Więc polecam zmiękczacz osobom które mają problem z kamieniem w kabinie prysznicowej, armaturze, czajniku - polecam po prostu zmiękczacz, nie musi być ten wszystko zależy kto co chce osiągnąć i jakie ma zasoby gotówki.

Czemu wybrałem to urządzenie?

-Bo przede wszystkim mogłem zamontować je samodzielnie bez utraty gwarancji. Jak się dowiadywałem o innych urządzeniach to montaż od 300 do 600 zł w zależności skąd to miało przyjechać.

-Znalazłem wiele pochlebnych informacji na temat elementów użytych w tym urządzeniu (głowica Fobrite, złoże Lewatit S1567)

-No i wymiary, potrzebowałem urządzenie które będzie miało duże złoże, ale będzie dość wąskie z racji braku miejsca w garażu, urządzenie stoi na półce 100 cm nad ziemią nad licznikiem wody.

Wypowiedź z dorobkiem 1 post nie jest wiarygodna. Prosimy o zdjęcia urządzenia albo z montażu.

To ja może doprecyzuję, że 2 lata gwarancji jest całkowicie normalnie w przeciwności do Viessmanna. Nie mniej "przedłużenie gwarancji" do wspomnianych 10 lat wiąże się już z dodatkowymi kosztami.

PS. Zdjęcie z instalcji dla weryfikacji osoby ....

IMG_20200928_185601.jpg

Edytowane przez Pientka

Hej,

a jaki zmiekczacz dla POŚ? Wiem, ze zmiekczac nie jest zalecany, ale woda jest bardzo twarda i po prostu musimy zamontowac. Domyślam się, że najlepiej jakby miała regeneracje up-flow, w celu mniejszego zużycia soli. 2 lazienki, 2 osoby. Co polecacie?

To zależy jaka jest twardość i zużycie... trzeba coś (jakieś liczby) założyć :) inaczej to będzie "wróżenie z fusów"...

• 2 months później...

Witam, zastanawiam się nad wyborem zmiękczacza, nowo budowany dom, trzy łazienki 4 użytkowników (na razie).

Woda z wodociągu, twardość zmierzona u sąsiada - UST-M Test kropelkowy to 28. Zużycie - nie wiem, zakładam ok 10m3.

Ulokowanie zmiękczacza - kotłownia, nie ma problemu z miejscem.

Odprowadzenie ścieków - szambo bezodpływowe.

Zastanawiam się nad:

Ecoperla Softower L,

SUPREME SOFT 32

Ecoperla Hero

Aquahome DUO SMART Viessmann,

Co sądzicie o weglu aktywnym w zmiękczaczach? Czy w ogóle mają sens?

Witam, zastanawiam się nad wyborem zmiękczacza, nowo budowany dom, trzy łazienki 4 użytkowników (na razie).

Woda z wodociągu, twardość zmierzona u sąsiada - UST-M Test kropelkowy to 28. Zużycie - nie wiem, zakładam ok 10m3.

Zastanawiam się nad:

Ecoperla Softower L,

SUPREME SOFT 32

Ecoperla Hero

Przy takim zużyciu najlepszym wyborem pod względem wydajności będzie zmiękczacz z 30 litrami żywicy jonowymiennej (Softower S - wersja L posiada 60 litrów).

Jak najbardziej zmiękczacz wody z węglem aktywnym będzie dobrym rozwiązaniem, jeśli smak lub zapach wody nie do końca Ci odpowiadają. Woda po węglu jest smaczniejsza i delikatniejsza dla skóry.

Zastanawiam się nad:

Ecoperla Softower L,

SUPREME SOFT 32

Ecoperla Hero

Przy twardości 28 dH to i 45 litrów złoża będzie w sam raz... czyli ecoperla L to za dużo, ale S to chyba za mało...

Co do węgla w zmiękczaczu - moim zdaniem nie ma on sensu. Są to dwa różne złoża o różnych wymaganiach i trwałości. Jeśli masz zastrzeżenia do jakości wody i chcesz ją przepuścić przez węgiel to sugerowałbym osobny filtr z węglem (albo np. wkłady w korpusie narurowym pod konkretnym kranem, np. w łazience).

Witam, prośba o opinie na temat stacji uzdatniającej, zaproponowanej przez instalatora z polecenia

To zależy do jakiej wody... złoże jest wielofunkcyjne ale to nie znaczy, że jest "do każdej wody".

Jest to spora stacja, raczej na dużą wydajność. Dodatkowo ma chińską głowicę...

Nie mam przy sobie protokołu z badania wody, ale miała na pewno przekroczoną zawartość żelaza i manganu. Z twardością nie było źle.

Trzeba spojrzeć na konkretne parametry żeby coś stwierdzić :)

Wrzuć te badania jak będziesz już je miał pod ręką.