Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z Buderusem gb072-14

cav87

Recommended Posts

parę mc temu pisałem Ci o sprzęgle, tylko że napisałeś, że go raczej nie masz

Tym właśnie się sugerowałem, sprawdziłem w papierach co mam a czego nie, odnalazłem dokumentacje techniczną, poprosiłem kilku producentów o szczegółowe pdf'y i eureka. Banalnie prosta korekta sprawi że wydam więcej pieniędzy na przyjemnosci a nie do pgnig.

ciekawe co się działo z energią skoro rzekomo tak dużo gazu szło;)

Wydaje mi się, że poszła w komin. Kocioł pracował tak jak trzeba czyli osiągał zadaną temperaturę, ale już na pierwszym przystanku, czyli sprzęgle woda była mieszana w sposób nieprawidłowy i taka szła na grzejniki. Kocioł otrzymywał info o zapotrzebowaniu i grzał na maxa non-stop, a tak powinien zachowywać się przy -20. Jak widać taka sytucja trwała 2 zimy, mam nadzieje, że nie odbije się to na żywotności kotła.

Edytowane przez cav87

Kociol nie mogl spalac gazu jesli nie bylo odbioru ciepla bo woda by sie zagotowala. Energia z kotla gazowego nie pojdzie w komin bez odebrania

W komin, powinieniem umiescić w cudzysłowie. Nie było opcji na zagotowanie wody, bo woda z kotła była od razu mieszana w sprzęgle z zimną wodą.

Nie wiem jak zbudowany jest w środku rozdzielacz ze sprzęgłem ale poprzez odwrotne podłączenie nie było prawidłowego przepływu. Na początku tematu dokładnie opisałem objawy jakie występują tj. kocioł mógł grzać na maxa 82*C a na grzejniki nie szło wiecej niz ok 55*, a przy 55*na kotle max na grzejniki to ok.38.

Spalanie gazu wynosiło w takim wypadku w zależności od temp. zew. nawet 20m3 na dobę. Obecnie(godz 11:30 , grzeje od 3h) na kotle mam 45,5* RC300 wymaga temp. 41*, temp. zmierzona 40,7*, moc palnika 28%, temperatura wew. 22,5*, zew -2.; Spalanie ok 4-5m3 doba.

Przez 2 lata, zrobiłem masę zdjęć, odczytów i notatek ale chyba nie muszę nikomu niczego udowadniać?

Dla przykładu podam, że w analogicznym okresie 19.10-7.12 poszło mi 701m3 gazu a w tym roku 7.10-9.12 335m3( do czasu korekty przy temp +10-0 szło ok 10m3/doba, po korekcie idzie jak wspomnialem 4-5m3 przy tem. ponizej 0)

• 1 month później...
W komin, powinieniem umiescić w cudzysłowie. Nie było opcji na zagotowanie wody, bo woda z kotła była od razu mieszana w sprzęgle z zimną wodą.

Nie wiem jak zbudowany jest w środku rozdzielacz ze sprzęgłem ale poprzez odwrotne podłączenie nie było prawidłowego przepływu. Na początku tematu dokładnie opisałem objawy jakie występują tj. kocioł mógł grzać na maxa 82*C a na grzejniki nie szło wiecej niz ok 55*, a przy 55*na kotle max na grzejniki to ok.38.

Spalanie gazu wynosiło w takim wypadku w zależności od temp. zew. nawet 20m3 na dobę. Obecnie(godz 11:30 , grzeje od 3h) na kotle mam 45,5* RC300 wymaga temp. 41*, temp. zmierzona 40,7*, moc palnika 28%, temperatura wew. 22,5*, zew -2.; Spalanie ok 4-5m3 doba.

Przez 2 lata, zrobiłem masę zdjęć, odczytów i notatek ale chyba nie muszę nikomu niczego udowadniać?

Dla przykładu podam, że w analogicznym okresie 19.10-7.12 poszło mi 701m3 gazu a w tym roku 7.10-9.12 335m3( do czasu korekty przy temp +10-0 szło ok 10m3/doba, po korekcie idzie jak wspomnialem 4-5m3 przy tem. ponizej 0)

Serdecznie dziękuje za tą wypowiedź.

U mnie dokładnie to samo, czyli: nieprawidłowo dobrane lub zamontowane sprzęgło spowodowało, iż pompa zewnętrzna do c.o. wyciągała wodę zimną z powrotu.

W tej chwili skręciłem pompę zewnętrzna z 4.1m podnoszenia na 1.1m podnoszenia i nagle na rozdzielaczach temperatura skoczyła na 27stopni, a wcześniej nie mogła dojść do 22-23stopni.

Każdemu, kto zastanawia się nad instalacją ze sprzęgłem hydraulicznym, niech dobrze to przemyśli. Jeżeli ma tylko 100% podłogówki, to jest to w zupełności nie potrzebne lub sprzęgło musi dobrane pod konkretną instalację, a nie tak że jest kupione w hurtowni, to co ma hurtownik na stanie.

Decydujący jest tutaj rozstaw i odległości króćców zasilania i powrtu.

Jeżeli ktoś ma instalację mieszaną podłogówką + grzejniki, to sprzęgło jak najbardziej tak, ale też odpowiednio dobrane.

CZary mary . A wysarczy znać prawo zachowania energii.

To co da kocioł odbiera budynek.

A sprzęgło nic nie zmienia.

To ,że zaciaga z powrotu CO to normalne.A co by było jakby nie zaciągało ?

Wtedy ciepła woda z zasilania kotła wpływała by do powrotu kotła . A jak wraca do kotła ciepła to rośnie na zasilaniu i obniża moc .

Mozna dać mały przepływ na grzejnik i temperaturę na zasilaniu 80 a na powrocie 40 = średnia grzejnika 60 C

a jak damy wiekszy przepływ i na zasilaniu 70 a, na powrocie 50 =średnia temp grzejnika 60 C

Czy moc bedzie podobna ?

CZary mary . A wysarczy znać prawo zachowania energii.

To co da kocioł odbiera budynek.

A sprzęgło nic nie zmienia.

To ,że zaciaga z powrotu CO to normalne.A co by było jakby nie zaciągało ?

Wtedy ciepła woda z zasilania kotła wpływała by do powrotu kotła . A jak wraca do kotła ciepła to rośnie na zasilaniu i obniża moc .

Mozna dać mały przepływ na grzejnik i temperaturę na zasilaniu 80 a na powrocie 40 = średnia grzejnika 60 C

a jak damy wiekszy przepływ i na zasilaniu 70 a, na powrocie 50 =średnia temp grzejnika 60 C

Czy moc bedzie podobna ?

Nie wiem po co te podjazdy. Nie każdy musi się znać, to forum, a nie szkoła.

Jak się dały przepływ, to nie ruszy, bo pompa kotłowa nie pociągnie 230m2 podłogi.

sprzęgło z pompą kotłową, nic nie zmieni.

sprzęgło z pompą zewnętrzną, zainstalowaną po sprzegle na zasilaniu zmieni w zalezności na który biegu będize pracować.