Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wod- kan - koszty

Justin85

Recommended Posts

Witam,

dostałam wycenę na przyłącze wod -kan

* PRZYŁĄCZE WODY:

* 1.Geodeta (wytyczenie trasy, szkic powykonawczy, mapa powykonawcza)

* 2. Nawiert* ( zasuwa, teleskop, skrzynka zasuwowa, tabliczka)

* 3.Gniazdo wodomierzowe ( zawory kulowe, kształtki)

* 4.Badanie wody + dezynfekcja

5. Materiały ( rura pe złączki, taśma ostrzegawcza, żwir, cement)

* 6.Koparka

7.Robocizna

* * * * * * *Razem:* 6.450 zł netto

* Wykonanie przyłącza kanalizacji sanitarnej.

*1.Geodezja ( wytyczenie trasy, szkic, mapa powykonawcza )

* 2.Żwir

*3.Materiały ; studzienka, rury

*4.Koparka

*5.Robocizna

*Razem:* 5.620 zł netto

Mam pytanie - czy to nie za wysoka stawka?

Dodam że przyłącze będzie ciągnięte z drogi tuż obok naszej działki, więc odległość może ok. 5-7 m.

Działka na terenie Gdańska.

Pewnie że drogo, zwłaszcza że to ceny netto, a przyłącze krótkie, no chyba że to przewiert pod drogą. Tak czy inaczej materiały czyli nawiertka, zasuwa, przedłużka, skrzynka, rura pcv, wodomierz, zawory to koszt w porywach 700 zł, do kupienia w każdym sklepie wod-kan. Tyczenie wody ... na odcinku 7 m pierwsze słyszę, tam nie ma co tyczyć, inwentaryzuje się dopiero po wybudowaniu domu bo po co wcześniej skoro rurę można ułożyć w sumie dowolnie, jak Ci będzie wygodnie, a to dopiero będzie widać jak dom stał będzie i roboty ziemne się kończyć będą. Badanie wody też uważam za zbędne teraz bo na czas budowy zużyjesz tyle wody że rurociąg sam się oczyści, a ewentualne badanie wykonać przed uruchomieniem instalacji w domu. Z resztą wodociągi mają zapewnić czystość wody. Mnie przyłącz wody kosztował ok 1500 zł. Z chodnika obok działki, jakieś 5 m od przyłącza, bez geodety. Projekt trzeba mieć tylko, u mnie koszt ok 250 zł (w nim ksero mapy do celów projektowych). Co do kanalizy to już kwota uzależniona jest od tego jak się będą wpinać w rurę główną, przykanalik, studzienka to może faktycznie kosztować trochę.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
Ja, w Szczecinie, za wszystko, tj uzgodnienia i papierkologie zapłaciłem 14 tys. Przyłącze wodne 80m. Kosmos ale to najtańsza oferta. Szczecin to zachód cenowy. Dosłownie.

Witam, mógłbyś powiedzieć dokładnie czy to tylko koszt przyłącza wodnego czy razem z kanalizacją ? ewentualnie podać namiar na wykonawcę bo mam podobny odcinek do wykonania .Pozdrwiam

• 7 months później...
Wita wszystkich. Dziś spotkałem się z Panem, który jest na liście firm wykonujących przyłącze wodno-kanalizacyjne w wodociągach, aby omówić koszty przyłączy do działki. Po tym jak usłyszałem jakie koszty o mało nie dostałem zawału. Za 50 metrów doprowadzenia wodociągu na przeciwko działki około 40-50 tys. ale czy tylko woda już nie pamiętam. Koszty są z kosmosu. Nie wiem ile to się wykonuje ale niech to będzie 7 dni to koszty są ogromne.

U mnie woda (ok. 7-8m) i kanalizacja (ok. 15m) kosztowało 4000zl na gotowo. Cena już z doprowadzeniem drogi (gruntowa) do stanu pierwotnego, czyli nasypali 1t tłucznia i zagęścili.

Co do geodety to wykonał tylko szkic powykonawczy do ZGK, żeby mi licznik założyli. Koszt 300zl. Nie było żadnego tyczenia, przecież to kilka metrów.

Edytowane przez Doli.

• 5 months później...
U mnie woda była w granicy, a kanalizacja jakieś 30 m od działki. Podpięcie na gotowo z materiałem niecałe 5000, do tego po mojej stronie projekt (1200) i inwentaryzacja geodezyjna (250 zł)

cześć

możesz podać namiary kto Ci robił przyłącze?

Potrzebuję też szybko zrobić przyłącze w Sosnowcu - Modrzewjowie

Krzych

Wita wszystkich. Dziś spotkałem się z Panem, który jest na liście firm wykonujących przyłącze wodno-kanalizacyjne w wodociągach, aby omówić koszty przyłączy do działki. Po tym jak usłyszałem jakie koszty o mało nie dostałem zawału. Za 50 metrów doprowadzenia wodociągu na przeciwko działki około 40-50 tys. ale czy tylko woda już nie pamiętam. Koszty są z kosmosu. Nie wiem ile to się wykonuje ale niech to będzie 7 dni to koszty są ogromne.

Horror.

Z sąsiadami zapłaciliśmy za 80m wodociągu 110mm plus hydrant i podłączenie 4 działek (3 studnie, jeden dom) 20 tys zł. Wszystko zrobili w 1 dzień. Droga gruntowa.

• 5 months później...
  • 1 month później...