Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kolorów wnętrza

Mariusz321

Recommended Posts

A jeżeli chodzi o szarości, to możesz poradzić jakieś konkretne kolory farb? Myślałem nad wyborem czegoś z Magnata, Duluxa EasyCare lub Beckersa (tutaj czytałem znów, że często zostawia smugi zarówno po malowaniu, jak i po przetarciu szmatką jakichś plam). I ewentualnie jak proponujesz zestawić dwa odcienie?

Wejdź sobie na stronę któregoś z producentów, których wymieniłeś , i tam możesz sobie zobaczyć gotowe projekty lub samemu pobawić się w aplikacji gdzie dobierasz sobie kolory do pomieszczeń. Np. na trzy ściany dajesz jeden kolor - jasny szary, a na jedną, gdzie np. wisi telewizor, dajesz o kilka tonów ciemniejszy i już jest ciekawiej. Co do Beckersa to też nie jestem bardzo zadowolony - mam pomalowaną nim sypialnie i słabo wyszło, ale muszę przyznać, że podłoże było kiepsko przygotowane.

Szarości też jest wiele odcieni. Nie wszystkie są tak samo zimne. Jeśli będzie zmieszana z niebieskim to faktycznie będzie taki efekt, ale z odrobiną beżu będzie wyglądała już inaczej. Białe ściany niestety nie są praktyczne - chyba, że mówimy np. o białej cegle lub innej bardzo nieregularnej fakturze - wtedy ewentualne zarysowania nie rzucają się tak bardzo w oczy

Tak, to prawda, odcieni szarości jest wiele, a ostateczny wygląd koloru w dużej mierze zależy od tego jakie jest oświetlenie we wnętrzu (naturalne i sztuczne) dlatego wypróbowanie barw przy pomocy testerów jest najlepszą opcją.

https://www.magnatfarby.pl/sklep/tester-magnat-ceramic

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 2 months później...