wrozansk 22.08.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Dzień dobry, W poprzednim wątku zastanawiałem się nad wyborem źródła ciepła. Nadal nie jest powiedziane czy będzie to pompa ciepła (upór drugiej połówki przed nieznanym:-)), czy piec na ekogroszek/pellet. Teraz mam drugą zagwozdkę. Dotychczas myślałem nad położeniem podłogówki w całym domu. Jednak im więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie. Spotkałem się z opiniami, że w sypialniach podłogówka jest niekoniecznie najlepszym pomysłem, chociażby ze względu na ograniczony wybór podłogi, nośność stropu, brak możliwości szybkiej regulacji temperatury itp. Dlatego zastanawiam się nad rozwiązaniem chyba bardziej popularnym, czyli podłogówką na dole i grzejnikami bądź klimakonwektorami w sypialniach. I w związku z tym mam kilka pytań (na początek dwa, zapewne później coś jeszcze przyjdzie mi do głowy): 1) Czy zastosowanie klimakonwektorów zamiast grzejników w połączeniu z podłogówką uprości całą instalację? Zarówno klimakonwektory jak i podłogówka to rozwiązania niskotemperaturowe, więc wydaje mi się, że ma to większy sens niż podłogówka i grzejniki. 2) Przy ogrzewaniu za pomocą PC klimakonwektory są najlepszą opcją, tyle wiem. Natomiast czy mają one sens w przypadku kotłów na ekogroszek bądź pellet? Z tego co rozumiem, funkcja chłodzenia w tym drugim przypadku odpada? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 25.08.2017 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Ponawiam pytanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 23.09.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Ja będe robił podłogówke w całości domu. Gadają ze w sypialni to niezbyt duzy komfort ale ja mam zamiar grzac cały czas nie wychładzać instalacji i grzać na niskiej temperaturze oraz założyć zasobnik na wode ok 200 lub nawet 300l. W domu którym mieszkam obecnie mieliśmy zasobnik 150l i wode podgrzewało w sezonie letnik 2-3 razy za dnia teraz jest 100l po wymianie i grzeje co chwilka bo temperatura spada szybko i ją dogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 23.09.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Proponuje nie komplikowac instalacji grzejnikami czy klimakonwektorami. Klimakonwektor z buczącym wentylatorem w sypialni ... osobiście nie zdecydowałbym się. Najlepsze są najprostsze rozwiazania a taką gwarantuje 100% instalacji podłogowej.Trudno się zgodzić z opiniami że nie zalecana jest w sypialniach, a dlaczego? Temperaturę zawsze mozna ustawić jaką sobie życzy uzytkownik, poprzez zmianę przepływów w pętlach grzewczych. Proszę dobrze się zastanowić, najwięcej problemów mają inwestorzy mieszanych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.09.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Jesli źrodla niskotemperaturowe to TYLKO 100% podłogowki (mozesz takze podlaczyc recznikowca, plus ewentualnie dodatkowo grzalka 230V, choc u nas bez grzalki wystarcza) nawet jesli planujesz drewno na podlodze (u mnie jest go ok 70%) ale warunek KONIECZNY wykonanie projektu (pomijalny koszt w budowie domu a w naszych warunkach klimatycznych jedna z wazniejszych rzeczy w domu) i pilnowanie wykonawcy aby instalacja byla wykonana zgodnie z nim !!! Sterowanie mozna rozwiazac na kilka sposobow ....w domu mamy trzy strefy,I - 2x łazienka -23CII - 1x sypialnia -18CIII - pozostale pomieszczenia - 21-22C PSZ pkt widzenia uzytkowego podlogowka to mega komfort, uzytkuje ja dwa lata i szczerze polecam !!!Nie wiem jaki mialby byc cel zastosowania klimakonwektorow oprocz skomplikowania instalacji, glosnosci (ja wskazano wyzej), koniecznosci serwisowania... ...itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 23.09.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 hej a ja własnie wybrałem klimakonwektory do sypialni, dlaczego bo wybrałem pompę i na poddaszu gdzie są te sypialnie będę miał możliwość chłodzenia, głośność - są tam silniki bezszczotkowe ja dobrałem tak żeby zapotrzebowanie przy -20 sięgało drugiego biegu więc wcale nie będzie głośno, poza tym w nocy to raczej obniżamy temperaturę i klimakonwektro się nie załączy albo na najniższym biegu, moje mają jeszcze funkcję silent, jeżeli nie wybrałeś jeszcze źródła ciepła to pamiętaj że jeżeli teraz nie kupisz pc to pewnie w przyszłości na pewno i co wtedy z instalacją, jak tak myślałem na początku żeby instalację zrobić niskotemperaturową i pellet ale od wczoraj pompa stoi a klimakonwektory czekają na montażpoza tym popytaj przedmówców który z nich używał klimakonwektry?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 23.09.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 hej .... są tam silniki bezszczotkowe ja dobrałem tak żeby zapotrzebowanie przy -20 sięgało drugiego biegu więc wcale nie będzie głośno, Tzn znaczy ile ....[dB] Czy wypowiadasz sie jako osoba juz uzytkujaca w praktyce takie rozwiazanie (w sypialni)? Poza tym ciepla podloga, cisza jest dla mnie cenniejsze niz no wlasnie co....bo o ile dobrze wiem, podlogowką takze mozna "chlodzic" Ps Tak sie sklada, ze mam u siebie w biurze klimakonwektory i co nie wiem w temacie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 24.09.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 (edytowane) przy min. 28 dB (z internetu 20dB szum liści 30dB -tykanie zegara), regulacja temperatury lepsza, szybsza od podłogówki (bezwładność) możliwość chłodzenia - podłogówką tylko powużej temperatury rosy, każdy ustawi temperaturę w pokoju jak chce, cena wyższa to wada Edytowane 24 Września 2017 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 24.09.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Czesc ironsmith. Jaka pompa bedzie montowana w Twoim domu i czy mozna podjechac zobaczyc po montazu jaki halas robia klimakonwektory? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 26.09.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Pamiętajmy że podłogówke montujemy raz i praktycznie zapominamy o niej. Z klimakonwektorem już nie będzie tak malinowo - proponuje "posłuchać" wieczorem klimakonwektorów które pochodziły już kilka sezonów. Poza tym konieczność jego czyszczenia i ewentualnie wymiany napędów po kilku sezonach. Podłogówką także mozesz swobodnie chłodzić, do tego proponuje jeszcze zaopatrzyć się w ogrzewanie ścienne - szczególnie łazienki gdzię bedą wisiały lustra.Niezastąpiony komfort wiecznie czystego, niezaparowanego lustra - żona będzie zachwycona (z własnego doświadczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 26.09.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 hej marcin widzę że masz blisko, klimakonwektory na razie w opakowaniu czekają pompa już stoi panasonic sdc 9kW 3faz H, czekam na ocieplenie, mają zacząć w przyszłym tygodniu i mają się uporać w 3tyg, ja do tego czasu powinienem ocieplić skosy i poddasze więc na zimę uruchomię choć wprowadzimy się na wiosnę, co do hałasu na pewno głośniejsze od podłogówki, ale bałem się tej bezwładności w sypialni, mam znajomego który ma grzejniki kanałowe i przyzwyczaił się, nie zauważa szumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viperek 09.01.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 @ironsmith i jak użytkowanie klimakonwektorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 10.01.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 ja polecam 100% podłogówki układ mieszany jest obecne bezzasadny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 23.01.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 hej marcin widzę że masz blisko, klimakonwektory na razie w opakowaniu czekają pompa już stoi panasonic sdc 9kW 3faz H, czekam na ocieplenie, mają zacząć w przyszłym tygodniu i mają się uporać w 3tyg, ja do tego czasu powinienem ocieplić skosy i poddasze więc na zimę uruchomię choć wprowadzimy się na wiosnę, co do hałasu na pewno głośniejsze od podłogówki, ale bałem się tej bezwładności w sypialni, mam znajomego który ma grzejniki kanałowe i przyzwyczaił się, nie zauważa szumu. Jak spisuja sie klimakonwektory? Ja w tej chwili rowniez stoje przed wyborem, instalowac grzejniki czy klimakonwektory. Mam nienajnowszy dom i grzejniki na jednym pietrze, Przy temp zewn do -5 stopni wystarcza jak zasile je woda o temp 45stopni. Potem trzeba dac 50 stopni. Na pietrze jeszcze nie mam nic. I teraz co kupic? Grzejniki czy klimakonwektory? O ile wiem klimakonwektory bez wentylatora praktycznie nie grzeja, a w sypialni wentylator to slaby pomysl. Slychac te wentylatory? Na najwolniejszym biegu sa glosniejsze niz komputer stacjonarny? Bede mial pompe ciepla i kusi mnie mozliwosc odwrocenia dzialania konwektora w klimatyzacje. Tylko ten wentylator! No i nie promieniuje ciepla jak grzejnik, tylko dmucha powietrze. ironsmith- jakie wrazenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.01.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Zdecydowanie wszędzie podłogówka .Drewno nie przeszkadza ( deska klejona 13 mm). Zrobione bez liczenia . działa idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polcad 23.01.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 U mnie juz za pozno na podlogowke. Na pewno bedzie pompa ciepla i albo grzejniki, albo klimakonwektory.Sklaniam sie ku grzejnikom, bo nie wierze, ze da sie spac przy wentylatorze klimakonwektora. Ale moc odwrocic dzialanie w lecie, bezcenne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts