Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka w całym domu czy grzejniki/klimakonwektory w sypialniach?

wrozansk

Recommended Posts

Dzień dobry,

W poprzednim wątku zastanawiałem się nad wyborem źródła ciepła. Nadal nie jest powiedziane czy będzie to pompa ciepła (upór drugiej połówki przed nieznanym:-)), czy piec na ekogroszek/pellet.

Teraz mam drugą zagwozdkę. Dotychczas myślałem nad położeniem podłogówki w całym domu. Jednak im więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie. Spotkałem się z opiniami, że w sypialniach podłogówka jest niekoniecznie najlepszym pomysłem, chociażby ze względu na ograniczony wybór podłogi, nośność stropu, brak możliwości szybkiej regulacji temperatury itp. Dlatego zastanawiam się nad rozwiązaniem chyba bardziej popularnym, czyli podłogówką na dole i grzejnikami bądź klimakonwektorami w sypialniach. I w związku z tym mam kilka pytań (na początek dwa, zapewne później coś jeszcze przyjdzie mi do głowy):

1) Czy zastosowanie klimakonwektorów zamiast grzejników w połączeniu z podłogówką uprości całą instalację? Zarówno klimakonwektory jak i podłogówka to rozwiązania niskotemperaturowe, więc wydaje mi się, że ma to większy sens niż podłogówka i grzejniki.

2) Przy ogrzewaniu za pomocą PC klimakonwektory są najlepszą opcją, tyle wiem. Natomiast czy mają one sens w przypadku kotłów na ekogroszek bądź pellet? Z tego co rozumiem, funkcja chłodzenia w tym drugim przypadku odpada?

Pozdrawiam,

Wojciech

• 4 weeks później...
Ja będe robił podłogówke w całości domu. Gadają ze w sypialni to niezbyt duzy komfort ale ja mam zamiar grzac cały czas nie wychładzać instalacji i grzać na niskiej temperaturze oraz założyć zasobnik na wode ok 200 lub nawet 300l. W domu którym mieszkam obecnie mieliśmy zasobnik 150l i wode podgrzewało w sezonie letnik 2-3 razy za dnia teraz jest 100l po wymianie i grzeje co chwilka bo temperatura spada szybko i ją dogrzewa.

Proponuje nie komplikowac instalacji grzejnikami czy klimakonwektorami.

Klimakonwektor z buczącym wentylatorem w sypialni ... osobiście nie zdecydowałbym się.

Najlepsze są najprostsze rozwiazania a taką gwarantuje 100% instalacji podłogowej.

Trudno się zgodzić z opiniami że nie zalecana jest w sypialniach, a dlaczego? Temperaturę zawsze mozna ustawić jaką sobie życzy uzytkownik, poprzez zmianę przepływów w pętlach grzewczych.

Proszę dobrze się zastanowić, najwięcej problemów mają inwestorzy mieszanych instalacji.

Jesli źrodla niskotemperaturowe to TYLKO 100% podłogowki (mozesz takze podlaczyc recznikowca, plus ewentualnie dodatkowo grzalka 230V, choc u nas bez grzalki wystarcza) nawet jesli planujesz drewno na podlodze (u mnie jest go ok 70%) ale warunek KONIECZNY wykonanie projektu (pomijalny koszt w budowie domu a w naszych warunkach klimatycznych jedna z wazniejszych rzeczy w domu) i pilnowanie wykonawcy aby instalacja byla wykonana zgodnie z nim !!!

Sterowanie mozna rozwiazac na kilka sposobow ....w domu mamy trzy strefy,

I - 2x łazienka -23C

II - 1x sypialnia -18C

III - pozostale pomieszczenia - 21-22C

PS

Z pkt widzenia uzytkowego podlogowka to mega komfort, uzytkuje ja dwa lata i szczerze polecam !!!

Nie wiem jaki mialby byc cel zastosowania klimakonwektorow oprocz skomplikowania instalacji, glosnosci (ja wskazano wyzej), koniecznosci serwisowania... ...itp.

hej a ja własnie wybrałem klimakonwektory do sypialni, dlaczego bo wybrałem pompę i na poddaszu gdzie są te sypialnie będę miał możliwość chłodzenia, głośność - są tam silniki bezszczotkowe ja dobrałem tak żeby zapotrzebowanie przy -20 sięgało drugiego biegu więc wcale nie będzie głośno, poza tym w nocy to raczej obniżamy temperaturę i klimakonwektro się nie załączy albo na najniższym biegu, moje mają jeszcze funkcję silent,

jeżeli nie wybrałeś jeszcze źródła ciepła to pamiętaj że jeżeli teraz nie kupisz pc to pewnie w przyszłości na pewno i co wtedy z instalacją, jak tak myślałem na początku żeby instalację zrobić niskotemperaturową i pellet ale od wczoraj pompa stoi a klimakonwektory czekają na montaż

poza tym popytaj przedmówców który z nich używał klimakonwektry?

pozdrawiam

hej .... są tam silniki bezszczotkowe ja dobrałem tak żeby zapotrzebowanie przy -20 sięgało drugiego biegu więc wcale nie będzie głośno,

Tzn znaczy ile ....[dB]

Czy wypowiadasz sie jako osoba juz uzytkujaca w praktyce takie rozwiazanie (w sypialni)?

Poza tym ciepla podloga, cisza jest dla mnie cenniejsze niz no wlasnie co....bo o ile dobrze wiem, podlogowką takze mozna "chlodzic"

Ps

Tak sie sklada, ze mam u siebie w biurze klimakonwektory i co nie wiem w temacie ....

przy min. 28 dB (z internetu 20dB szum liści 30dB -tykanie zegara), regulacja temperatury lepsza, szybsza od podłogówki (bezwładność) możliwość chłodzenia - podłogówką tylko powużej temperatury rosy, każdy ustawi temperaturę w pokoju jak chce, cena wyższa to wada Edytowane przez ironsmith

Pamiętajmy że podłogówke montujemy raz i praktycznie zapominamy o niej.

Z klimakonwektorem już nie będzie tak malinowo - proponuje "posłuchać" wieczorem klimakonwektorów które pochodziły już kilka sezonów.

Poza tym konieczność jego czyszczenia i ewentualnie wymiany napędów po kilku sezonach.

Podłogówką także mozesz swobodnie chłodzić, do tego proponuje jeszcze zaopatrzyć się w ogrzewanie ścienne - szczególnie łazienki gdzię bedą wisiały lustra.

Niezastąpiony komfort wiecznie czystego, niezaparowanego lustra - żona będzie zachwycona (z własnego doświadczenia).

hej marcin widzę że masz blisko, klimakonwektory na razie w opakowaniu czekają pompa już stoi panasonic sdc 9kW 3faz H, czekam na ocieplenie, mają zacząć w przyszłym tygodniu i mają się uporać w 3tyg, ja do tego czasu powinienem ocieplić skosy i poddasze więc na zimę uruchomię choć wprowadzimy się na wiosnę, co do hałasu na pewno głośniejsze od podłogówki, ale bałem się tej bezwładności w sypialni, mam znajomego który ma grzejniki kanałowe i przyzwyczaił się, nie zauważa szumu.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
hej marcin widzę że masz blisko, klimakonwektory na razie w opakowaniu czekają pompa już stoi panasonic sdc 9kW 3faz H, czekam na ocieplenie, mają zacząć w przyszłym tygodniu i mają się uporać w 3tyg, ja do tego czasu powinienem ocieplić skosy i poddasze więc na zimę uruchomię choć wprowadzimy się na wiosnę, co do hałasu na pewno głośniejsze od podłogówki, ale bałem się tej bezwładności w sypialni, mam znajomego który ma grzejniki kanałowe i przyzwyczaił się, nie zauważa szumu.

Jak spisuja sie klimakonwektory?

Ja w tej chwili rowniez stoje przed wyborem, instalowac grzejniki czy klimakonwektory.

Mam nienajnowszy dom i grzejniki na jednym pietrze, Przy temp zewn do -5 stopni wystarcza jak zasile je woda o temp 45stopni. Potem trzeba dac 50 stopni.

Na pietrze jeszcze nie mam nic. I teraz co kupic? Grzejniki czy klimakonwektory?

O ile wiem klimakonwektory bez wentylatora praktycznie nie grzeja, a w sypialni wentylator to slaby pomysl. Slychac te wentylatory?

Na najwolniejszym biegu sa glosniejsze niz komputer stacjonarny?

Bede mial pompe ciepla i kusi mnie mozliwosc odwrocenia dzialania konwektora w klimatyzacje. Tylko ten wentylator! No i nie promieniuje ciepla jak grzejnik, tylko dmucha powietrze.

ironsmith- jakie wrazenia?