bozka 23.08.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Witam.Może ktos z Was mi pomoże zanim wezwę serwisanta.Mój problem polega na tym że od niedawno odkryłem iż przy nastawie pieca viessmann na samą CWU tryb wakacyjny w momencie gdy piec grzeje wodę grzejniki robią się... ciepłe , co może być tego przyczyną? Jakiś nieszczelny zawór czy coś? Czy to wina instalacji czy też samego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.08.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Jaki to kocioł jedno- czy dwu-funkcyjny (masz zbiornik na ciepłą wodę, czy ogrzewa przepływowo)? Problem raczej po stronie kotła (choć w zależności od budowy instalacji tam też mogła się pojawić usterka), pojawia się połączenie pomiędzy układem CO i CWU, w zależności od rodzaju kotła będzie inna przyczyna - tak czy siak, bez serwisu się nie obejdzie. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.08.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 W kotłach wiszących (zarówno jedno- jak i dwufunkcyjnych) o mocy do 35kW znajduje sie zawór 3drogowy przełączający czy czynnik ma iść do grzejników czy do systemu przygotowania cwu, wystarczy że pod serce zaworu podejdzie jakiś brud i zawór już będzie przepuszczał część ciepła w grzejniki. Najlepiej wezwać serwisanta by dokonał przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozka 04.11.2017 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Chce uaktualnic swoje pytanie , emocje wziely góre , opiszę jeszcze raz sytuacje . Zaistalowaliśmy ogrzewanie gazowe piec kondensacyjny eco Tec plus 7-26 KW VAILLANT , Iinstalator autoryzowany odebrał montaz kotła i instalacji , piec połączony z solarami - grzanie wody , oraz możliwość grzania wody z co. W okresie zimowym kocioł włączyliśmy na ogrzewanie co i wody , kociol pracował , grzejniki czasem b. gorące mimo nastawienia temperatury 40 st. , woda 45st. Przez okres grzewczy nastapił duży pobór gazu. Po okresie grzewczum - jesienia chcieliśmy dogrzewac samą wodę piecem i okazało sie że piec grzeje (funkcja z parasolka) także grzejniki mimo wyłączenia co ito do dużej temperatury (zbytecznie bo temperatura za oknem jeszcze wysoka) . Zgłosiłam problem przy przeglądzie gwarancyjnym ,ale po sprawdzeniu kotła wszystko z nim w porzadku. W tym sezonie ponownie właczylismy ogrzewanie co i okazuje się że część grzejników nie grzeje (odpowietrzone) lub lekko nagrzewa mimo zadania większej temperatuty na kotle , potem kocioł wyłancza sie ,grzejniki stygną , duży palnik włacza sie gdy nie ma nagrzanej wody , potem tylko mały palnik a grzejniki na zmiane to zimne ( część) to lekko ciepłe. Znowu wzywany serwisant - twierdzi że to nie wina kotła tylko instalacji hydraulicznej , hydraulik mówi że to wina kotła (hydraulik nie odpowiada na telefony mimo że zna problem ) . Pieniądze wyrzucone w błoto , nie wiem co robić i co jest przyczyna takiego stanu , przeciez mam prawo się nie znać , ktos odebral te prace przy pierwszym uruchomieniu powinien wszystko sprawdzic . Prosze o pomoc i jakies podpowiedzi co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts