Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy bać się zrywać taki parkiet bez zabezpieczenia?

zapek

Recommended Posts

Cześć. Chcę się pozbyć parkietu, który położony został prawdopodobnie około 1960 roku. Naczytałem się trochę o subitach i szkodliwości ale opinie są różne. Moje pytanie - czy czarny lepik ze zdjęcia to właśnie subit i czy grozi mojemu zdrowiu, jeśli zrobię to jednorazowo sam bez profesjonalnego sprzętu?

subit.jpg

Cześć. Chcę się pozbyć parkietu, który położony został prawdopodobnie około 1960 roku. Naczytałem się trochę o subitach i szkodliwości ale opinie są różne. Moje pytanie - czy czarny lepik ze zdjęcia to właśnie subit i czy grozi mojemu zdrowiu, jeśli zrobię to jednorazowo sam bez profesjonalnego sprzętu?

[ATTACH=CONFIG]395379[/ATTACH]

w latach 60-tych XX wieku używano na potęgę subitu. jest to węglopochodny wielocykliczny aromatyczny węglowodór zawierający około 16 związków wielo-pierścieniowych w tym najgroźniejszy dla zdrowia, rakotwórczy benzo(a)piren. Powinieneś usuwać to badziewie w całkowitym przykryciu ciała i maską gazową. Po pracy spalić odzież. Parkiet do worków i szczelnie zamknąć. Należy wywieźć do utylizacji... Ropopochodny lepik występował później lata od 1980. Również szkodliwy dla zdrowia...

http://brarts.pl/dolparkietu.jpg

Powiem tak - nie wiem czy to subit, czy lepik, ale zrobiłem lepsze zdjęcie i próbowałem to wytrzeć benzyną - na klepce bez zmian a szmatka czarna. Wygląda to jak zaschnięty czarny płyn. Warto to ściągać a potem dać podłogę do frezowania, czy już lepiej wszystko zlecić fachowcom?