Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Chcę się pozbyć parkietu, który położony został prawdopodobnie około 1960 roku. Naczytałem się trochę o subitach i szkodliwości ale opinie są różne. Moje pytanie - czy czarny lepik ze zdjęcia to właśnie subit i czy grozi mojemu zdrowiu, jeśli zrobię to jednorazowo sam bez profesjonalnego sprzętu?

subit.jpg

https://forum.murator.pl/topic/231809-czy-ba%C4%87-si%C4%99-zrywa%C4%87-taki-parkiet-bez-zabezpieczenia/

Cześć. Chcę się pozbyć parkietu, który położony został prawdopodobnie około 1960 roku. Naczytałem się trochę o subitach i szkodliwości ale opinie są różne. Moje pytanie - czy czarny lepik ze zdjęcia to właśnie subit i czy grozi mojemu zdrowiu, jeśli zrobię to jednorazowo sam bez profesjonalnego sprzętu?

[ATTACH=CONFIG]395379[/ATTACH]

w latach 60-tych XX wieku używano na potęgę subitu. jest to węglopochodny wielocykliczny aromatyczny węglowodór zawierający około 16 związków wielo-pierścieniowych w tym najgroźniejszy dla zdrowia, rakotwórczy benzo(a)piren. Powinieneś usuwać to badziewie w całkowitym przykryciu ciała i maską gazową. Po pracy spalić odzież. Parkiet do worków i szczelnie zamknąć. Należy wywieźć do utylizacji... Ropopochodny lepik występował później lata od 1980. Również szkodliwy dla zdrowia...

http://brarts.pl/dolparkietu.jpg

Powiem tak - nie wiem czy to subit, czy lepik, ale zrobiłem lepsze zdjęcie i próbowałem to wytrzeć benzyną - na klepce bez zmian a szmatka czarna. Wygląda to jak zaschnięty czarny płyn. Warto to ściągać a potem dać podłogę do frezowania, czy już lepiej wszystko zlecić fachowcom?