fuzel 23.08.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 W ostatnim czasie wykańczam poddasze na użytkowe.Atualnie chcę wykonać podłogi.Strop mam stary, żuzlowo-betonowy, kosmicznie nierówny i trochę słaby.Nie chcąc go obciążać, planuję położyć drewniane lagary, na to płytę OSB i na klej parkiet/deskę.Zostanie sporo wolnej przestrzeni pomiędzy płytą OSB, a stropem pod spodem.Pomyślałem, że wypełnię tę przestrzeń wełną mineralną, co wygłuszy częściowo dźwięki z poddasza przenikające na parter..:Jaka ta wełna ma być??Czy jest sens kupować specjalnie np. aku-płytę, czy tylko zwykłą najtańszą wełnę? Bo różnica w cenie jest spora.Na izolacji cieplnej mi nie zależy (dobrze?) bo dom ocieplony i sufit od strony dachu na poddaszu również. Jako izolacja cieplna nie ma chyba uzsadnienia kupowanie lepszej jakościowo wełny (o skuteczniejszej izolacyjności).A jako izolacja akustyczna, czy zwykła przeciętna wełna (najtańszy ISOVER 0,39 1m2-gr. 10 cm 7zł)jest w rzeczywistości znacznie słabsza niż ta niby specjalna aku-płyta itp? Czy to tylko tzw. ściema dla reklamy i nadanie wełnie formatu ułatwiającego potencjalnie montaż np. w zabudowie z gipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzel 27.08.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 A jako izolacja akustyczna, czy zwykła przeciętna wełna (najtańszy ISOVER 0,39 gr.10 cm; m2 za 7zł ) jest w rzeczywistości znacznie słabsza niż ta niby specjalna aku-płyta itp? Czy to tylko tzw. ściema dla reklamy i nadanie wełnie formatu ułatwiającego potencjalnie montaż np. w zabudowie z gipsu? To jak to jest z tą wełną nikt nie wie? Zwykła przeciętna wełna w praktyce ma mniejsza izolacyjność akustyczną od tej aku-płyty z wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 28.08.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Jak chcesz mieć dobra izolację akustyczną na takim stropie to nasyp parę cm perlitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzel 28.08.2017 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 (edytowane) Perlitu mam sporo już zakupionego.Ale sprawia różne trudności w użyciu, bo np. fruwa jak pierze. Jesli zasypię przestrzenie między listwami/legarami to kładąc płytę OSB wydmucham chyba wszystko. A perlit jest chyba skuteczny jako izolacja dźwiękowa wyłącznie w postaci sypkiej. Może ktoś wie jednak jak to jest z tą wełną, tzn. jej dźwiękochłonnością?Bo mam też sporo darmowej wełny , takiej na rurociągi o dużej temp. , zbrojonej siatką ocynkowaną i drutem. Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez fuzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 30.08.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Przykryj perlit byle folią czy kartonem, przestanie fruwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.08.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Nie chcąc go obciążać, planuję położyć drewniane lagary, na to płytę OSB i na klej parkiet/deskę. Pamiętaj, aby pod legary podłożyć pasy z filcu, żeby hałas tupania na piętrze nie przenosił się po stropie na parter. Pozdrawiam Cezary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzel 22.04.2019 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ostatecznie pod legary podłożyłem dość gęsto 0,4 do 0,6 mm grubości matę gumową - punktowo. Na reszcie długości twardy styropian (Austrotherm EPS 035 EXPERT) i uzupełniłem pozostałe wolne szczeliny pod legarami pianka poliuretanową. Przestrzeń pomiędzy stropem, a płytą OSB wypełniłem wełną o dużej gęstości (PAROC Pro Wired Mat 80). Miejsca gdzie przebiegały rurki od c.o. oraz wszelakie kable i przewody zasypałem Perlitem o średniej granulacji. Całość wyszła dość tanio (materiały z odzysku i pozostałości z innej budowy) oraz jak pokazała praktyka, wyszło z tego dobre wygłuszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts