Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna z wełny - jakiej?

fuzel

Recommended Posts

W ostatnim czasie wykańczam poddasze na użytkowe.

Atualnie chcę wykonać podłogi.

Strop mam stary, żuzlowo-betonowy, kosmicznie nierówny i trochę słaby.

Nie chcąc go obciążać, planuję położyć drewniane lagary, na to płytę OSB i na klej parkiet/deskę.

Zostanie sporo wolnej przestrzeni pomiędzy płytą OSB, a stropem pod spodem.

Pomyślałem, że wypełnię tę przestrzeń wełną mineralną, co wygłuszy częściowo dźwięki z poddasza przenikające na parter..

:Jaka ta wełna ma być??

Czy jest sens kupować specjalnie np. aku-płytę, czy tylko zwykłą najtańszą wełnę? Bo różnica w cenie jest spora.

Na izolacji cieplnej mi nie zależy (dobrze?) bo dom ocieplony i sufit od strony dachu na poddaszu również.

Jako izolacja cieplna nie ma chyba uzsadnienia kupowanie lepszej jakościowo wełny (o skuteczniejszej izolacyjności).

A jako izolacja akustyczna, czy zwykła przeciętna wełna (najtańszy ISOVER 0,39 1m2-gr. 10 cm 7zł)jest w rzeczywistości znacznie słabsza niż ta niby specjalna aku-płyta itp?

Czy to tylko tzw. ściema dla reklamy i nadanie wełnie formatu ułatwiającego potencjalnie montaż np. w zabudowie z gipsu?

A jako izolacja akustyczna, czy zwykła przeciętna wełna (najtańszy ISOVER 0,39 gr.10 cm; m2 za 7zł ) jest w rzeczywistości znacznie słabsza niż ta niby specjalna aku-płyta itp?

Czy to tylko tzw. ściema dla reklamy i nadanie wełnie formatu ułatwiającego potencjalnie montaż np. w zabudowie z gipsu?

To jak to jest z tą wełną nikt nie wie? Zwykła przeciętna wełna w praktyce ma mniejsza izolacyjność akustyczną od tej aku-płyty z wełny?

Perlitu mam sporo już zakupionego.Ale sprawia różne trudności w użyciu, bo np. fruwa jak pierze. Jesli zasypię przestrzenie między listwami/legarami to kładąc płytę OSB wydmucham chyba wszystko. A perlit jest chyba skuteczny jako izolacja dźwiękowa wyłącznie w postaci sypkiej.

Może ktoś wie jednak jak to jest z tą wełną, tzn. jej dźwiękochłonnością?

Bo mam też sporo darmowej wełny , takiej na rurociągi o dużej temp. , zbrojonej siatką ocynkowaną i drutem.

Edytowane przez fuzel

• 1 year później...
Ostatecznie pod legary podłożyłem dość gęsto 0,4 do 0,6 mm grubości matę gumową - punktowo. Na reszcie długości twardy styropian (Austrotherm EPS 035 EXPERT) i uzupełniłem pozostałe wolne szczeliny pod legarami pianka poliuretanową. Przestrzeń pomiędzy stropem, a płytą OSB wypełniłem wełną o dużej gęstości (PAROC Pro Wired Mat 80). Miejsca gdzie przebiegały rurki od c.o. oraz wszelakie kable i przewody zasypałem Perlitem o średniej granulacji. Całość wyszła dość tanio (materiały z odzysku i pozostałości z innej budowy) oraz jak pokazała praktyka, wyszło z tego dobre wygłuszenie.