adam1p 24.08.2017 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam,Jestem aktualnie na etapie stanu surowego i koncze robic instalacje elektryczna. Ostatnio troche zaintetesowalem sie tematyka fotowoltaiki i nie ukrywam ze kiedys (za 3, 5, 10 lat, jak fundusze pozwola) chetnie widział bym taka instalacje u siebie. I tak pomyslalem że może warto by było już teraz dostosowac instalacje elektryczna w domu do wspolpracy z fotowiltaika, zeby potem nie kuc w scianach i stropach. I stad mam kilka pytan.Chodzi o instalacje on-grid w której moge odsprzedawac niewykorzystana energię do sieci. Instalacja max. 6kW.Licznik energii jest w skrzynce w granicy posesji. W domu na parterze tylko rozdzielnia.Inwerter mógłby byc na strychu.I teraz pytanie. Od inwertera przewod do rozdzielni czy do licznika? I jaki ten przewod, przekroj? Pozdrawiam, Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.08.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Zapraszam do PN-HD 60364-7-712:2016-05 - wersja angielskaInstalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-712: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Fotowoltaiczne (PV) układy zasilania. Dotyczy instalacji elektrycznej systemów fotowoltaicznych przeznaczonych do zasilania całości lub części instalacji i /lub wytwarzania energii elektrycznej do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.11.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam, Jestem aktualnie na etapie stanu surowego i koncze robic instalacje elektryczna. Ostatnio troche zaintetesowalem sie tematyka fotowoltaiki i nie ukrywam ze kiedys (za 3, 5, 10 lat, jak fundusze pozwola) chetnie widział bym taka instalacje u siebie. I tak pomyslalem że może warto by było już teraz dostosowac instalacje elektryczna w domu do wspolpracy z fotowiltaika, zeby potem nie kuc w scianach i stropach. I stad mam kilka pytan. Chodzi o instalacje on-grid w której moge odsprzedawac niewykorzystana energię do sieci. Instalacja max. 6kW. Licznik energii jest w skrzynce w granicy posesji. W domu na parterze tylko rozdzielnia. Inwerter mógłby byc na strychu. I teraz pytanie. Od inwertera przewod do rozdzielni czy do licznika? I jaki ten przewod, przekroj? Pozdrawiam, Adam. Zrób na dach przelotki do późniejszego puszczenia przewodów DC. Zaplanuj mocowania paneli, a być może nawet kup mocowania nierdzewne żeby je przybić do łat i od razu na nie położyć dachówki. Musisz jednak mniej więcej znać rozstaw szyn. Np. u mnie jest rozstaw 70 cm ale duże panele mają większy. Nie da się tego do końca przewidzieć. Inwerter na strychu OK, ale pamiętaj o chłodzeniu. Jeżeli będzie tam upał, to się wykończy. Z rozdzielni obok inwertera daj przewód 5x2,5, 5x4mm2 lub na bogato 5x6mm2 do punktu wpięcia. Optymalny dla instalacji 10kW będzie 4mm2. Punkt wpięcia możesz zrobić w rozdzielnicy w pobliżu licznika. Najlepiej umieścić go pomiędzy rozłącznikiem izolacyjnym, a resztą instalacji domowej, przed RCD. Pomiędzy punktem wpięcia od strony instalacji domowej zamontuj sobie podlicznik zużycia ORNO 505. Potem zobaczysz jaki to dobry pomysł. Pomiędzy punktem wpięcia a instalacją PV też zamontuj taki licznik. Te dwa liczniki pozwolą Ci tanio (500 zł suma kosztów) i łatwo opomiarować instację i monitorować zarówno produkcję jak i zużycie na portalu pvmonitor.pl W Twoim przypadku bym wpiął instalcję tuż przed rozdzielnią domową i w niej zamontował podlicznik zużycia. U siebie przerabiałem instalację w ten sposób żeby mieć opomiarowane zużycie i produkcję. Nie słuchaj naciągaczy. Obecnie najdroższe firmy biorą 6000 na gotowo brutto na fakturze. Są też takie za 4500. Mi instalacja wyszła 3200 plus moja praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 14.01.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 3200zł za co? za 6kW czy może za 1kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.01.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Za dobre samopoczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.01.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 3200zł za co? za 6kW czy może za 1kW ? Ceny podaje się zawsze za 1kW mocy maksymalnej/nominalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts