Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy malować scianę fundamentu disperbitem

faltra

Recommended Posts

Witam,

Jestem przed wykonanien izolacji pionowej ścian fundamentowych. Wykonawca zaproponowaś następujące rozwiązanie:

Ściana wewnętrzna: pomalowanie Izoplast R.

Ściana zewnętrzna:

1. Przyklejenie bezpośrednio do bloczków fundamentowych styropianu.

2. Na styropian siatka i klej.

3. Pomalowanie tego disperbitem.

4. Polożenie folii kubelkowej.

Generalnie rozwiązanie dla mnie jest ok ale mam wątpliwość w jednej kwestii. Wykonawca uważa że nie ma sensu malować bloczków fundamentowych od zewnatrz disperbitem. Ponieważ to i tak zniknie po paru latach i że cięzko na to kladzie się klej. Nie wiem co o tym myśleć. Jak czytam to większość osób jednak używa go. W projekcie też jest warsta disperbitu bezpośrednio na bloczek fundamentowy. Kazać mu malować tym disperbitem czy po prostu zaakceptować to co zaproponował. A może macie inną propozycje?

poczytaj kartę techniczną:

Podłoże betonowe należy uprzednio zagruntować

rozcieńczonym preparatem IZOHAN IZOBUD WL, w

proporcji 1:1 z wodą.

Po wyschnięciu dwie warstwy tworzą elastyczną powłokę, w dotyku przypominającą gumę. Nie zapomnij o fasecie na styku ławy i ściany - to bardzo ważne.

Jednak zdecydowałem się na izolację ściany wewnętrznej Izoplasytem R a zewnętrznej dysperbitem. Chciałem się dopytać czy muszę izolować całą ścianę fundamentową czy tylko tą część która będzie w ziemi? To samo dotyczy styropianu.

Dodatkowo chciałem się o rodzaj kleju jaki użyć na dysperbit.

Teraz wykonawca proponuje mi takie coś na ścianę zewnętrzną:

1, Bloczek

2, Zwykły klej do klejenia styropianu aby wyrównać ścianę.

3. Disperbit x 1, ale tylko tą część ściany która będzie zasypana.

4. Styropian przyklejony na zwykły klej.

5. Disperbit x 1

6. Folia kubełkowa.

Co o tym myślicie? Zastanawia mnie użycie zwykłego kleju na dysperbit. Czy on będzie trzymać styropian? Druga sprawa czy jest ok malować dysperbitem tylko tą cześć która bedzie w ziemi.

Edytowane przez faltra