faltra 24.08.2017 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam,Jestem przed wykonanien izolacji pionowej ścian fundamentowych. Wykonawca zaproponowaś następujące rozwiązanie:Ściana wewnętrzna: pomalowanie Izoplast R. Ściana zewnętrzna:1. Przyklejenie bezpośrednio do bloczków fundamentowych styropianu.2. Na styropian siatka i klej.3. Pomalowanie tego disperbitem.4. Polożenie folii kubelkowej. Generalnie rozwiązanie dla mnie jest ok ale mam wątpliwość w jednej kwestii. Wykonawca uważa że nie ma sensu malować bloczków fundamentowych od zewnatrz disperbitem. Ponieważ to i tak zniknie po paru latach i że cięzko na to kladzie się klej. Nie wiem co o tym myśleć. Jak czytam to większość osób jednak używa go. W projekcie też jest warsta disperbitu bezpośrednio na bloczek fundamentowy. Kazać mu malować tym disperbitem czy po prostu zaakceptować to co zaproponował. A może macie inną propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 24.08.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Jakie masz warunki gruntowe? Jak masz w projekcie? możesz zrobić tak:bloczekwarstwa wyrównawcza (rapówka)warstwa dysperbitu (jako grunt) izolacja przeciwwilgociowa (np: Izohan Izobud WL) x2styrodur np: 8cmfolia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 24.08.2017 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Teren zwirowato gliniasty. Przy kopaniu wody w fudamentach nie bylo.A czy Izohan Izobud WL można bezpośrednio malować bloczek? Czy mozna go rozcieńczyć wodą? Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 24.08.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 poczytaj kartę techniczną: Podłoże betonowe należy uprzednio zagruntowaćrozcieńczonym preparatem IZOHAN IZOBUD WL, wproporcji 1:1 z wodą. Po wyschnięciu dwie warstwy tworzą elastyczną powłokę, w dotyku przypominającą gumę. Nie zapomnij o fasecie na styku ławy i ściany - to bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 25.08.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Jednak zdecydowałem się na izolację ściany wewnętrznej Izoplasytem R a zewnętrznej dysperbitem. Chciałem się dopytać czy muszę izolować całą ścianę fundamentową czy tylko tą część która będzie w ziemi? To samo dotyczy styropianu. Dodatkowo chciałem się o rodzaj kleju jaki użyć na dysperbit. Teraz wykonawca proponuje mi takie coś na ścianę zewnętrzną:1, Bloczek2, Zwykły klej do klejenia styropianu aby wyrównać ścianę.3. Disperbit x 1, ale tylko tą część ściany która będzie zasypana.4. Styropian przyklejony na zwykły klej.5. Disperbit x 16. Folia kubełkowa. Co o tym myślicie? Zastanawia mnie użycie zwykłego kleju na dysperbit. Czy on będzie trzymać styropian? Druga sprawa czy jest ok malować dysperbitem tylko tą cześć która bedzie w ziemi. Edytowane 26 Sierpnia 2017 przez faltra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts