yaro137 24.08.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Muszę ustalić jak maja mi się otwierać drzwi wewnętrzne. Na googlach widzę, że różnie jest to przedstawiane. Czy ktoś kto przerabiał temat może udzielić wskazówek jak rozumieć wewnętrzne/ zewnętrzne i prawe/lewe? Wydawało mi się, że jak stoję przed drzwiami prowadzącymi z korytarza do kolejnego pomieszczenia, czy z jednego pomieszczenia do pomieszczenia, które jest głębiej, to jak otwieram drzwi do siebie to są wewnętrzne a jak od siebie to zewnętrzne. Podobnie jak otwieram prawą ręką (zawiasy z prawej) to prawe a lewą lewe. Widzę jednak, że to chyba nie do końca tak. Jak to rozumieć tak żeby się w tym nie zamotać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 24.08.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Stoisz przed drzwiami po tej stronie, na którą się otwierają, i patrzysz, po której stronie mają zawiasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 24.08.2017 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 To by wyjaśniało prawe/lewe. Jak to jednak połaczyć z wewnętrzne/zewnętrzne? To musi mieć coś wspólnego z tym, po której stronie ościeżnicy będą montowane zawiasy. Apropos zawiasów, pytałem w sklepie gdzie chcę zamówić drzwi o zawiasy z unoszeniem. Sprzedawca był bardzo zdziwiony moim pytaniem. Czy to takie dziwne, że chciało by się zawiasy, które pomogą uniknąć ewentualnego porysowania podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 24.08.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Wewnętrzne to te wewnątrz domu oddzielające poszczególne pomieszczenia. A zewnętrzne to drzwi wejściowe do domu. Tu nie chodzi w którą stronę się otwierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 24.08.2017 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Żle to określiłem. Chodziło o to, czy na zewnątrz, czy do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_13 24.08.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 To określił ci to kpc21.Drzwi prawe/lewe określa się zawsze stojąc po tej stronie, że otwierają się one "na ciebie". Nie rozróżnia się drzwi "wewnętrznych" i "zewnętrznych" tak jak to rozumiesz. To są te same drzwi tylko zależy jak je sobie zamontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 24.08.2017 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 No właśnie problem w tym, że gość robiący mi wymiarówkę popisał rzeczy typu "do wewnątrz prawe", "na zewnątrz lewe" i to co popisał nie wszędzie mi się zgadza. Próbuję ustalić czy to ja się myle, czy też pomiarowiec źle wpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 24.08.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 No właśnie problem w tym, że gość robiący mi wymiarówkę popisał rzeczy typu "do wewnątrz prawe", "na zewnątrz lewe" i to co popisał nie wszędzie mi się zgadza. Próbuję ustalić czy to ja się myle, czy też pomiarowiec źle wpisał. Pewnie w jakiś sposób określił sobie, które otwierają się do pomieszczeń, a które na korytarz ale o wyjaśnienie tych opisów możesz zwrócić się tylko do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.08.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Zawiasy z unoszeniem? Pierwsze słysze.. By nie porysować podłogi to drzwi mają na dole szczelinę ok 1cm. Jak podłoga jest prosto(i drzwi też dobrze wstawione), to nie ma szansy by ją porysować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 24.08.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Widziałem nieraz podłogi gdzie zarysowany jest piękny łuk od otwierania. Takie z unoszeniem stosują już chociażby w kabinach prysznicowych. Za granicą w każdym budowlanym można dostać. U nas widać dziwo jakieś podobnie zresztą jak drzwi, które można sobie samemu pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.08.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Zawsze zwiedzam sklepy.. nie widziałem.. widocznie bywamy w innych "klimatach". Przy prawidłowej podłodze i montazu drzwi NIE MA MOŻLIWOŚCI by kolidowały. Chyba że własnie te podnoszone,ale z "zepsutym" podnoszeniem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 24.08.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Zwiedzanie sklepów super sprawa. Aż dziw bierze, że jeszcze nikt nie wpadł na pomysł żeby robić wycieczki z przewodnikiem dla chętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.08.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Czy ktoś kto przerabiał temat może udzielić wskazówek jak rozumieć wewnętrzne/ zewnętrzne i prawe/lewe? Przerabiał Polski Komitet Normalizacji w PN-EN 12519 Okna i drzwi -- Terminologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 25.08.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Przerabiał Polski Komitet Normalizacji w PN-EN 12519 Okna i drzwi -- Terminologia Tutaj w wersji video Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 25.08.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Polecam zmienić wykonawcę, albo zapisać w umowie podpunkt stanowiący jasno o tym, że to osoba dokonująca pomiarów zamawia drzwi na swoją odpowiedzialność. Mam na myśli i rozmiar i stronę otwierania. Jak ktoś pisze "wewnętrzne lewe" i "zewnętrzne prawe" to na prawdę nie wróży to nic dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts