Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rezygnacja ze styropianu na podłodze pietra

Maciejek

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie, że będę mógł zrezygnować ze styropianu na podłodze pietra, dając warstwę wełny pod sufitem piętro niżej. Według projektu u góry byłoby 2cm tego styropianu i 4 cm betonu. Idąc moim tokiem rozumowania miałbym 2 cm grubszą wylewkę bez styropianu u góry a ocieplenie i WYTŁUMIENIE stropu pod sufitem G-K. Byłoby to lepsze ze względu na bardzo nierówną podłogę u góry i trudności z ułożeniem styropianu. Ponadto miejscami warstwa betonu byłaby bardzo cienka - muszę uwzględniać poziom wstawionych już okien. Nie wiem czy jest to dobry pomysł dlatego pytam czy mogę tak zrobić?

Hmmm..... nie do konca dobry pomysl

Jest jedna zasada- izolujemy od strony miejsca powstawania halasu (cos tak zapamietalem ze szkoly ;) ). W wypadku wygluszenia stropu zalezy nam najbardziej na zmniejszeniu odglosow osob chodzacych nad nami - chyba kazdy z nas pamieta sasiadow nad glowa w blokach z lat 50-90 a jak juz chodaki na nogach .... glowa odpada

Pomijajac skutecznosc tlumienia dzwiekow przez styropian warto jednak go dac

Jak dasz na suficie - wytlumisz odglosy np. glosnej muzyki dobiegajacej na pietro.

a czemu obawiasz sie podniesienia podlogi na pietrze? Toz to raptem 3-5 cm - czym to ci szkodzi?

Mam wstawione już okna balkonowe, które maja jakiś poziom ościeżnic. Ten poziom ogranicza podniesienie podłogi. Domu nie budowałem od początku tylko go kupiłem w budowie. Całe szczęście, że okna balkonowe są tylko dwa. Jeśli nie jest dobrym pomysłem ocieplanie i wytłumianie stropu od dołu to muszę podnieść te dwa okna do góry. Mam tylko nadzieje, że jest na tyle miejsca, bo tynki już są i nie widać jaka jest odległość do belki nad oknem, a nowych mniejszych okien nie uśmiecha mi sie kupować.

Przewaznie pod nadprozem montuje sie okno zostawiajac 15-30mm luzu. Jesli to PVC mozesz jeszcze "zyskac" 5mm scinajac pewne kawalki profila bez utraty jego wlasciwosci i jakosci. Jesli cokolwiek robic by podniesc balkon to jeszcze traz poki jest cieplo i okno ma najwieksze swoje gabarytu i przestawic je tak by lubu bylo min 5mm - tym samym realnie masz mozliwosc podniesc balkon o maks 2 cm - czy to pomoze?

A moze wylewke zrobic od balkonow lekko oszukujac poziomice? Podkresle - LEKKO :)

• 6 months później...