Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena dachu - drogo czy normalnie?

Krajzega

Recommended Posts

Dzień dobry,

zbieram oferty na dach - prosty dwuspadowy, 240 m kw., bez żadnych okien, dachówka Brass Rubin 13. Dostałam oferty z dwóch firm. Ceny dachówek są bardzo zbliżone, ale mimo to ogólna cena za same materiały różni się dość znacznie. Mam wrażenie, że tańsza firma celowo obniżyła wycenę pomijając pewne elementy, które powinny być uwzględnione, np. dachówki wentylacyjne (mam długość połaci powyżej 7 m) i kominki wentylacyjne. Droższa firma z kolei stawia na rozwiązania systemowe Monier, i nie mam nic przeciwko temu, ale np. membranę zaproponowali mi najdroższą Divorol Maximum plus, a myślę że przy poddaszu nieużytkowym wystarczy Divorol Kompakt.

Niestety moja wiedza na temat dachów jest mocno pobieżna, więc nie potrafię ocenić, które z elementów zawartych w droższej wycenie są rzeczywiście potrzebne, a które to tylko zbędny wydatek. Generalnie mam dwa rodzaje wątpliwości:

1. niektóre materiały występują tylko w droższej wycenie, i nie wiem czy są rzeczywiście potrzebne:

- siatka ochronna do okapu

- masa uszczelniająca kontrłaty (za 500 pln)

- wkręt stalowy do poziomowania łat dachowych

- wkręt scharf konstrukcyjny do więźb dachowych (za 1200 pln) - rozumiem, że więźba musi być jakoś zbita/skręcona, ale czy takie wkręty to normalna cena?

2. Niektóre pozycje dotyczą tego samego, ale są spore różnice w cenie, zakładam, że wynikają z różnic jakości, ale na czym można oszczędzić, a na czym nie warto?:

- ława kominiarska 300 lub 580 pln

- taśma kominowa 206 lub 458 pln

- blacha płaska (nie określona marka) za 720 pln lub blacha płaska Budmat gruboziarnisty mat 35UM foliowana za 912 pln

- uszczelniacz dekarski za 19 pln lub uszczelniacz Soudal Professional za 94 pln.

Proszę o opinię na podstawie Waszych doświadczeń i wiedzy.

I jeszcze jedno - czy cena za kompletny dach (więźba, membrana, dachówka, wszystkie dodatki montażowe, rynny metalowe, robocizna) 58 tys. pln brutto jest o.k. czy wysoka?

Mnie dach dwuspadowy 200 m2 (z zadaszeniem tarasu) oraz dodatkowo garaż wolnostojący (dach dwuspadowy 50 m2) kosztował ze wszystkim 33 tyś. Miałem pokrycie z blachy na rąbek (koszt blachy, membrany ok 15 tyś). Robocizna 12 tys (ułożenie dachówki może być droższe). Być może więcej trzeba zapłacić za więźbę do dachówki (większe przekroje).