duduś 14.09.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Czy kładąc ocieplenie 8+ 5 cm styropianu listwę startową muszę dać pod obydwie warstwy styropianu/ - czy wystarczy pod tą pierwszą przy ścianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 14.09.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 ta listwa to tez okapnik ... powinien byc pod caloscia ... a z czym masz problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 15.09.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 jedna listwa szeroka na obie płyty styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 15.09.2004 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 PO pierwsze koszty dwóch listw a po drugie nie ma chyba listew statrtowych o szerok. 13 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 15.09.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 PO pierwsze koszty dwóch listw a po drugie nie ma chyba listew statrtowych o szerok. 13 cm w mojej hurtowni powiedzialem ze chce listwy na 14 cm ( 2 * 7cm styro ) i takie dostalem - nie wiem czy dali to zrobic czy mozna kupic ... nie interesuje mnie to ... jak chcesz przymocowac 2 listwy ? przeciez jedna jej strone mocuje sie do sciany a 2 mocuje do zewn. warswy styro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 16.09.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 listwa są o żądanej szerokości- ludzie ocieplają 12 cm. styro od dawna.Jeśli 2 to jedna przytwierdzona do muru natomiast drugą wrętami hartowanymi do tej pierwszej , ale jest z tym trochę zachodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 16.09.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 A ja mam pytanie ? Czy lepiej dać styropian 1x15cm czyteż 7cm+8cm a jak wtedy je łączyć ze sobą- na klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 16.09.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 styropian w 2 warstwach bardziej wybacza błędy montażu - mniej mostków cieplnych .... klei sie wierzchni styro do 1 warstwy ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.09.2004 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Nam natomiast powiedziano że styrop. klei się do muru a drugą warstwę do pierwszej ( z miejszą ilością kleju)i to mocuje sie w całości kołkami - tak jest chyba właścieiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 16.09.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Nam natomiast powiedziano że styrop. klei się do muru a drugą warstwę do pierwszej ( z miejszą ilością kleju)i to mocuje sie w całości kołkami - tak jest chyba właścieiej kolki sa koniecznoscia oczywiscie .... ale kolki nie mocuja warstwy do warstwy tylko caly styropian dobezpieczaja mechanicznie mocujac go do sciany ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Nie wiem dlaczego DUDUŚ i inni chcecie dawać tu styro w 2 warstwach???Dlaczego 13 a nie 12 cm, które to jest przecież standardowym wymiarem?Poprzez dwie warstwy generujecie dodatkowe koszty na klej no i robociznę, nawet jeśli będziesz robił to sam.Chcecie uniknąć mostków termicznych na łączeniach płyt????To zakupcie styro.. frezowany na zakładkę! Jest minimalnie droższy.A tak wogóle to firmy, które naprawdę znają się na robocie już nie stosują styro frez natomiast kładą płyty tradycyjnie do czoła i wstrzykuje się piankę, specjalną igłą we wszystkie łączenia.Stosując tę metodę nie ma szczelin, w które wnikałby klej. Co przez to uzyskujemy? ano ścianę o jednakowej absorbcji hydro i jednolitą termicznie. A jak się to objawia w praktyce? - Na tynku mokrej ściany, na którą np. zacinał deszcz nie widać płyt i tych wszystkich łączeń.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 17.09.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Nie wiem dlaczego DUDUŚ i inni chcecie dawać tu styro w 2 warstwach??? Dlaczego 13 a nie 12 cm, które to jest przecież standardowym wymiarem? Poprzez dwie warstwy generujecie dodatkowe koszty na klej no i robociznę, nawet jeśli będziesz robił to sam. Chcecie uniknąć mostków termicznych na łączeniach płyt???? To zakupcie styro.. frezowany na zakładkę! Jest minimalnie droższy. A tak wogóle to firmy, które naprawdę znają się na robocie już nie stosują styro frez natomiast kładą płyty tradycyjnie do czoła i wstrzykuje się piankę, specjalną igłą we wszystkie łączenia. Stosując tę metodę nie ma szczelin, w które wnikałby klej. Co przez to uzyskujemy? ano ścianę o jednakowej absorbcji hydro i jednolitą termicznie. A jak się to objawia w praktyce? - Na tynku mokrej ściany, na którą np. zacinał deszcz nie widać płyt i tych wszystkich łączeń. pozdrawiam. 2 warstwy wybaczaja bledy montazu ... brak mostkow cieplnych ... Styropian frezowany jest tutaj jakims pomyslem ale tez wymaga duzej dokladnosci w montazu ... Jak znajdziesz taka dobra ekipe co ci pianke wtryskuje ( a to niby nie zwieksza robocizny i kosztow na pianke ... ) we WSZYSTKIE szczeliny - nawet najmniejsze to powinienes byc szczesliwy ... czego ci zycze ... ( ja o takiej ekipei u mnie nie slyszalem ... i w ogole nie slyszalem o wstrzykiwaniu pianki w szczeliny ... ) Ja mam 2 warstwy i po deszczu nie widze laczen plyt ... sorry ... wiec ten argument to tez nie wiem skad wzieles ... Sciana musi byc po prostu zabezpieczona z zewnatrz ... a dlaczego 13 a nie 12 ... a dlaczego 12 a nie 10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 17.09.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Mam ocieplenie styropian 12 cm. Żadnych problemów z zakupem listwy startowej. Dodam, że listwa nie tylko wzmacnia i wyrównuje dolną krawędź ocieplenia lecz także zapobiega dostaniu się do styropianu gryzoni. Nietety ale to się niekiedy przytrafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 RolanB pijesz do mnie, więc odpowiadam:To, że nie słyszałeś o wstrzykiwaniu pianki w szczeliny (WE WSZYSTKIE SZCZELINY i NAWET TE NAJMNIEJSZE), to świadczy jedynie o Twojej niewiedzy lub braku doświadczenia, gdyż jest to już standardem i stosuje się to od dłuższego czasu. Nie słyszałeś o tym i nie widziałeś tego, więc nie wypowiadaj się na temat pracochłonności. Czytaj uważnie-napisałem, że metodę tą stosują firmy, które naprawdę znaja sie na robocie!!!! A widocznie w Twojej okolicy takich nie ma.Jakie wbaczanie błędów montażu.... o czym tu piszesz. Ocieplanie ścian nie kosztuje kilkaset złotych, ale niejednokrotnie kilkanaście tys. złotych i nie może być tu mowy o błędach montażu. Wybaczyć to możesz mi, jeśli Ci dogryzłem a sprawa ocieplania chałupy jest zbyt poważnym tematem.Dlaczego 12 a nie 10? 12 to najbliższy STANDARDOWY wymiar w stosunku do tego, który wymyślił sobie DUDUŚ (8+5)=13To tak jakbyś zapytał dlaczego 15 a nie 10?Nie wiem, czy pomagasz autorowi tego wątku takimi postami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 17.09.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Witam! Chyba mieszkam w wiosce zabitej deskami bo nigdzie nie widziałem ani nie słyszałem o To, że nie słyszałeś o wstrzykiwaniu pianki w szczeliny (WE WSZYSTKIE SZCZELINY i NAWET TE NAJMNIEJSZE), to świadczy jedynie o Twojej niewiedzy lub braku doświadczenia, gdyż jest to już standardem i stosuje się to od dłuższego czasu. Nie słyszałeś o tym i nie widziałeś tego, więc nie wypowiadaj się na temat pracochłonności. Czytaj uważnie-napisałem, że metodę tą stosują firmy, które naprawdę znaja sie na robocie!!!! A widocznie w Twojej okolicy takich nie ma. Ja też mam dwie warstwy styropianu które sam kleiłem. Nie mam najmniejszego problemu z ocieplaniem. Zgadza się, że zużywa się więcej kleju (drugą warstwę przykleja się do pierwszej rozprowadzając klej pacą zębatą) ale efekt jest b. dobry. Brak najmniejszych mostków termicznych, powierzchnia gładka jak pupcia niemowlaka. A skąd pomysł o widoku łączenia płyt po deszczu to nie mam najmniejszego pojęcia. Powiem więcej. Taką technologię przewidział architekt na etapie indywidualnego projektu więc nie jest to mój wymysł ani widzimisię. Dlatego nie wydawaj tak kategorycznych sądów o ludziach którzy tak ocieplają. I nie pisz o kosztach kilkunastu tysięcy na ocieplenie (chyba, że rzeczywiście firma piankuje najmniejsze szczelinki) bo tyle to kosztowało połowę mojego domu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 17.09.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 RolanB pijesz do mnie, więc odpowiadam: To, że nie słyszałeś o wstrzykiwaniu pianki w szczeliny (WE WSZYSTKIE SZCZELINY i NAWET TE NAJMNIEJSZE), to świadczy jedynie o Twojej niewiedzy lub braku doświadczenia, gdyż jest to już standardem i stosuje się to od dłuższego czasu. Nie słyszałeś o tym i nie widziałeś tego, więc nie wypowiadaj się na temat pracochłonności. Czytaj uważnie-napisałem, że metodę tą stosują firmy, które naprawdę znaja sie na robocie!!!! A widocznie w Twojej okolicy takich nie ma. Jakie wbaczanie błędów montażu.... o czym tu piszesz. Ocieplanie ścian nie kosztuje kilkaset złotych, ale niejednokrotnie kilkanaście tys. złotych i nie może być tu mowy o błędach montażu. Wybaczyć to możesz mi, jeśli Ci dogryzłem a sprawa ocieplania chałupy jest zbyt poważnym tematem. Dlaczego 12 a nie 10? 12 to najbliższy STANDARDOWY wymiar w stosunku do tego, który wymyślił sobie DUDUŚ (8+5)=13 To tak jakbyś zapytał dlaczego 15 a nie 10? Nie wiem, czy pomagasz autorowi tego wątku takimi postami. Pozdrawiam. Czlowieku wyluzuj troszke bo nerwowy jakis jestes żyłka ci pęknie i będzie płacz ... umowmy sie - nie znasz mnie wiec prosilbym o niewypowiadanie sie na temat mojej niewiedzy i doswiadczenia ... "A widocznie w Twojej okolicy takich nie ma." - no i co to zmienia dla mnie ? mam szukac w twojej okolicy ? "Jakie wbaczanie błędów montażu.... o czym tu piszesz." - pisze o praktyce bo z idealow to wyroslem jak mialem 16 lat ... "Wybaczyć to możesz mi, jeśli Ci dogryzłem" - pochlebiasz sobie I prosze - powiedz mi na czym opierasz stwierdzenie ze 12 to STANDARDOWY rozmiar a 13 nie ? w jakiejs normie jest napisane ze tak jest ? staram sie pomoc koledze na miare moich mozliwosci ... dodatkowo - w przeciwienstwie do ciebie odpowiadam na jego pierwsze pytanie a nie roztrzasam czemu 13 a nie 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 RolandB-Kolejny post, którym nic nie wnosisz.Prosze autora wątku o ukierunkowanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 17.09.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 RolandB-Kolejny post, którym nic nie wnosisz. Prosze autora wątku o ukierunkowanie tematu. ty wniosles tu tylko ferment na razie - popisz sie moze troche i wysil bardziej ... powtarzam jeszcze raz - w przeciwienstwie do ciebie ja odpowiadam na pytanie autora ... a jak masz problem ze mna - zawsze mozesz uzyc PW ... czego nie rozumiesz w pytaniu autora watku ? moze ci wyjasnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 chemik- OBUDŹ SIĘ!!!! jeśli masz mały domek to za ocieplanie, czy materiały zapłacisz odpowiednio mniej, ale jeśli masz duży dom lub jeśli jest to np. kilkukondygnacyjna kamienica i kładziesz na to drogi tynk np. silikonowy firmy-np. STO, to czy nie wyjdzie Ci tu kilkanaście tys. złotych- pomyśl chwilę zanim coś napiszesz. Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.09.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 RolandB - rozumiem, że ferment ten nie mieści Ci się w głowie? Auto sprzedając część po części zawsze sprzedawałeś drożej niż w całości- jest to pewna analogia do sposobu ocieplania przyjętego przez DUDUSIA. Za 2 grubości styropianu zapłacimy więcej niż za 1 tej samej grubości. No i tochę więcej roboty i kleju ma tu swoje znaczenie. Rozumiem, że nie wszędzie mogą być znane takie sposoby ocieplania z zastosowaniem pianki (specjalnej pianki). Za zbyt narzucający ton mojej wypowiedzi przepraszam. Ale zanim cokolwiek napiszecie to zauważcie, że przedstawiony przeze mnie sposób jest kolejnym etapem w technice termo... trzeba iść do przodu a nie rostrząsać to, co ktoś zaprojektował . Ale zawsze decyzja należy do Was. To Wasze pieniądze. Uff- RolandB - przeszło mi trochę po tym pisaniu, a Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts