Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

teraz to bym z checia na pifko sie z toba wybral ... :wink:

ja podjelem decyzje ze 2 warstwy po tym jak zobaczylem inne budowy ... okazalo sie ze styropian nie zawsze jest rowny :o a robotnicy nie zawsze go rowno klada ... czasem np jak docinali to im zabraklo 1 cm i wtedy zalepiali to klejem :o

ja chcialem sie ustrzec tego i dlatego robilem 2 warstwy ...

niestety nie slyszalem o docieplaniu pianka ... ale powiedz czy koszt jej wstrzykniecia i jej samej nie jest porownywalny z dodatkowym klejem i docinaniem styro na 2 warstwie ?

https://forum.murator.pl/topic/23185-listwa-x-2/page/2/#findComment-412755

wszystko- po części - zaczęło się od pewnej zabytkowej kamienicy a raczej całego ich szeregu, na których trzeba było przeprowadzić prace renowacyjne a zarazem termomodernizacje, ale projektanci i konserwatorzy zastrzegli od razu, że nie może być tu mowy o efekcie "kratki"- jak go nazwali, a który to efekt był widoczny szczególnie po deszczach na innych budynkach. Pomimo bardzo dokładnego montażu płyt styro i tynku silikonowego zastosowanego na tych budynkach dało się zauważyć połączenia płyt.

Na Waszych domach może to być niewidoczne, bo Wasze okapy i wysokości domów na to pewnie nie pozwalają, albo macie dobrze zrobioną robotę (bez kleju w szczelinach pomiędzy płytami).

Koszty? RolandB takiego otworu 1 cm (to już nie jest szczelina- to otwór) nie można zacierać klejem, jak robili to tamci wspomniani przez Ciebie "fachowcy", trzeba zakleić to styro i dopiero pomiędzy ten kawałek wstrzykujemy piankę. Końcówka do pianki wygląda jak igła do zastrzyków :D

Koszty są znikome, bo nie są to szczeliny kilkunastomilimetrowe- tu tkwi cała sztuka dobrych fachowców. Jeśli płyty są nierówne, a zdarza się to często, to trzeba je szlifować. Nie sztuka zrobić szybko, ale sztuką jest zrobić dobrze.

A na piwo zawsze możemy iść :D Ale byśmy ocieplali wtedy!!!! :lol:

https://forum.murator.pl/topic/23185-listwa-x-2/page/2/#findComment-412802

Cześć. Myślę ,że warto polecić autorowi skorzystanie z tego pomysłu dwuwarstwowego ocieplenia. Z całą pewnością jest to łatwiejszy i skuteczniejszy sposób uniknięcia mostków termicznych niż piankowanie. Co do kosztów to z wyliczeń wynika, że dodatkowym kosztem jest zakup kleju do drugiej warstwy, bo wartość styropianu wychodzi prawie identyczna. Dochodzi również robocizna , ale naogół można z fachowcami się dogadać i druga warstwa jest kładziona po znikomych kosztach. Tak przynajmniej było u mnie. Jeżeli chodzi o normy to faktycznie po przystosowaniu naszych norm do europejskich docieplenie starych ścian nie powinno być ciensze niż 12 cm. Tak wyczytałem w którymś z artykułów " Muratora " - nie pamiętam niestety w któym.
https://forum.murator.pl/topic/23185-listwa-x-2/page/2/#findComment-413178

Ojejku- ale się rozwinęliście- aż mi głupio że wcześniej nie wyjaśniłam ( bo jestem kobietą ale wiadomo że piszę też w imieniu męża ) No to po kolei . Styropian mamy już kupiony -stą d te 8+5 ( 13 - gdzieś podane były takie normy dla Polski) , mąż chciał wymienić na całą 13 i nic by nie musiał dopłacać ( więc cenowo chyba jednakowo ) , , na pewno kleju pójdzie trochę więcej ale z tego co mi mówili nawet murarze ( którzy mieli te dwie warstwy kłaść w jednakowej cenie ) to ponoć lepiej zniwelować mostki termiczne . W zasadzie najdrożej to wychodzi ta listwa startowa dlatego chcieliśmy dać na pierwszą warstwę styrop. ale jak piszecie o tych gryzoniach to nie wiem czy nie zainwestować w tą listwę ( chociaż przyznaję że jak na babę to myszy się nie boję)_Dzięki za obszerne odpowiedzi
https://forum.murator.pl/topic/23185-listwa-x-2/page/2/#findComment-413439