Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien - czym równać ościeża

Recommended Posts

Witam,

Czeka mnie wymiana okien w ścianie: suporeks - 5cm styropianu - suporeks.

Ma być zastosowana taśma paro-przepuszalna od wewnątrz i taśma rozprężna pomiędzy węgarkiem a ościeżnicą.

Umówiłem się z firmą która to wykona, że zdemontuję okna i wyrównam ościeża tak by taśma mogła być do nich przyklejona.

Pytanie - czym je wyrównać? Planowałem zrobić to tak

1 - wyrównać drobne nierówności (młotek)

2 - odpylić pędzlem

3 - zagruntować - co będzie szybkie ?

4 - wyrównać (wygładzić) - ale czym? Goldbandem. TYTAN TEO 124 ? Nivoplan z Mapei ? Atlas ZW 330 ? Chodzi mi o coś co szybko wiąże i nadaj się na obszary gdzie może być wilgoć. Może jakiś "szybki" klej do płytek ?

Czy to jest wykonalne by np. o 8 rano wyrównać i już kilka godzin później montować okna ? Ewentualnie taśmę można wykleić po kilku dniach.

Czy wyrównać tylko tam gdzie jest suporex czy też te 5cm styropianu ?

Edytowane przez tom_bombadil

4 - wyrównać (wygładzić) - ale czym? Goldbandem. TYTAN TEO 124 ? Nivoplan z Mapei ? Atlas ZW 330 ? Chodzi mi o coś co szybko wiąże i nadaj się na obszary gdzie może być wilgoć. Może jakiś "szybki" klej do płytek ?

Nie znam pozostałych zapraw ale nie polecam do tego zw330 Atlasa. Tutaj się on nie sprawdzi. Nie będzie się "kleił" do muru oraz wcale tak szybko nie schnie.

Goldband to tynk gipsowy. Na zewnątrz (wilgoć) się nie nadaje