Elllenka 25.08.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Chcę kupic domek i ze względów finansowych raczej zakladam, że kupie cos taniej i w międzyczasie bede powoli remontować. Sporo ofert ma dach z eternitu, więc raczej zakładam, że w niedalekim czasie niezbędna bedzie wymiana na cos mnie toksycznego. Jak dach polecacie zamiast eternitu zakładając, że więźba itp będzie w takim w miarę dobrym stanie? Chodzi o coś taniego. Jakie to są koszty - materiały i robocizna? Załóżmy, że chodzi o domek ok. 70m2, dach dwuspadowy, użytkowy. Mam jeszcze pytanie o dachy z papy - czy sa w miare solidne? Sporo domków ma takie dachy, ale często są one do zalatania. Czy taki dach może generowac jakies duże koszty? Proszę o pomoc, bo uparłam się na domek i nie chce sie władować w jakieś bagno. Zastanawiam się nawet czy nie wziąc jakiegos fachowca ze sobą, ktory pomoże mi w wycenach takich mieszkań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.08.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Na wymianę poszycia są dopłaty jeśli chodzi o eternit. Zapytać trzeba w gminie, szczegółów nie znam, ale takie programy dopłat i utylizacji działają. A tanio wymienić to na blachodachówkę, papę sobie daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 25.08.2017 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 A ile może kosztować wymiana takiego dachu (nie licząc dopłat)? Ktos z was robil może cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.08.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Podaj na początek powierzchnię dachu. Są jakieś okna dachowe, kominy, wywietrzniki itp? Może zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maseka 25.08.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 w gminach dopłaty mogą być rożne, np za zdjęcie etrnitu i jego utylizacje lub tylko utylizację, wtedy za zdjęcie musisz zapłacić. Sama własnie będę niedługo zdejmować eternit z mojego domku, więc orientowałam sie w cenach i wychodzi wstępnie (rekonesans telefoniczny) między kilkanaście do dwudziestu paru złotych za metr2 za zdjęcie i utylizację, ale za duże płyty faliste. Małe płytki są droższe. W necie jest baza firm uprawnionych do zdjęcia eteritu, ale na małe domki niektóre kręcą nosem, inne mają tyle roboty, że nie przyjmują zamówień .Co do dopłat, to może być tak, ze tylko np. w styczniu są przyjmowane wnioski - musisz dowiedzieć się dokładnie w swojej gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 27.08.2017 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Podaj na początek powierzchnię dachu. Są jakieś okna dachowe, kominy, wywietrzniki itp? Może zdjęcie? Przyjmijmy założenie, że dach ma powierzchnię ok. 100m2 (mały domek), 1 komin, bez okien dachowych, stare drewniane belki do ktorych przyczepiony jest eternit , bez wywietrzników. Cos jak w domkach na wsi - takie stare dach na budynkach z lat 60-stych. Zwykle takie widze w ogłoszeniach. Wczoraj np. ogladałam domek z dachem z ternitu i częściowo papą, - jednospadowy, tez maks. 100m2 (wedlug mnie ok. 80m2), ze szczytem z desek - wszystko do wymiany, bo nawet zalęgły się w środku szerszenie... Muszę znać koszty - mniej więcej ile kosztuje założenie nowego dachu - jesli więźba jest ok i jeśli dach jest całkowicie do wymiany, jak wprzypadku tego domku z szerszeniami. Czy w pierwszym przypadku to koszt ok. 10tysięcy, czy zdecydowanie więcej. Dziekuję wszystkim za info odnośnie utylizacji eternitu - to tez istotne, ale teraz bardziej martwi mnie ile kosztuje nowy dach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 27.08.2017 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Chodzi o dach jak w budynku z tego ogłoszenia - domek ma 45m2:http://www.domiporta.pl/nieruchomosci/sprzedam-dom-zatory-45m2/146120308?clicksource=standard Czy warto porywać się na coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elllenka 27.08.2017 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Tu zdjęcie tego domku z szerszeniami - według mnie akurat na ten szkoda zachodu, bo tu na moje oko do wymiany całość - szczyt, dach, pewnie więźba - przypuszczam, że wszystko... Natomiast interesuje mnie koszt założenia dachu - np. blachy - materialy + robocizna - 2 opcje: A. zakladając że konstrukcja/więźba jest w dobry stanie B. dach trzeba wymianić w całości. Tak jak napisalam wyżej, przy założeniu, że byłby to dach dwuspadowy, 100M2 dachu, 1 komin, bez okien w dachu itp. Dopiero przeglądam ogloszenia, więc potrzebuje koszt - mniej wiecej. Poniżej zdjęcie takiego typowego domku z ogloszenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts