Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę kupic domek i ze względów finansowych raczej zakladam, że kupie cos taniej i w międzyczasie bede powoli remontować. Sporo ofert ma dach z eternitu, więc raczej zakładam, że w niedalekim czasie niezbędna bedzie wymiana na cos mnie toksycznego.

Jak dach polecacie zamiast eternitu zakładając, że więźba itp będzie w takim w miarę dobrym stanie? Chodzi o coś taniego.

Jakie to są koszty - materiały i robocizna? Załóżmy, że chodzi o domek ok. 70m2, dach dwuspadowy, użytkowy.

Mam jeszcze pytanie o dachy z papy - czy sa w miare solidne? Sporo domków ma takie dachy, ale często są one do zalatania. Czy taki dach może generowac jakies duże koszty?

Proszę o pomoc, bo uparłam się na domek i nie chce sie władować w jakieś bagno.

Zastanawiam się nawet czy nie wziąc jakiegos fachowca ze sobą, ktory pomoże mi w wycenach takich mieszkań...

https://forum.murator.pl/topic/231859-na-co-wymieni%C4%87-dach-z-eternitu-%C5%BCeby-by%C5%82o-niedrogo/

Na wymianę poszycia są dopłaty jeśli chodzi o eternit. Zapytać trzeba w gminie, szczegółów nie znam, ale takie programy dopłat i utylizacji działają. A tanio wymienić to na blachodachówkę, papę sobie daruj.

w gminach dopłaty mogą być rożne, np za zdjęcie etrnitu i jego utylizacje lub tylko utylizację, wtedy za zdjęcie musisz zapłacić. Sama własnie będę niedługo zdejmować eternit z mojego domku, więc orientowałam sie w cenach i wychodzi wstępnie (rekonesans telefoniczny) między kilkanaście do dwudziestu paru złotych za metr2 za zdjęcie i utylizację, ale za duże płyty faliste. Małe płytki są droższe. W necie jest baza firm uprawnionych do zdjęcia eteritu, ale na małe domki niektóre kręcą nosem, inne mają tyle roboty, że nie przyjmują zamówień .

Co do dopłat, to może być tak, ze tylko np. w styczniu są przyjmowane wnioski - musisz dowiedzieć się dokładnie w swojej gminie

Podaj na początek powierzchnię dachu. Są jakieś okna dachowe, kominy, wywietrzniki itp? Może zdjęcie?

Przyjmijmy założenie, że dach ma powierzchnię ok. 100m2 (mały domek), 1 komin, bez okien dachowych, stare drewniane belki do ktorych przyczepiony jest eternit , bez wywietrzników. Cos jak w domkach na wsi - takie stare dach na budynkach z lat 60-stych. Zwykle takie widze w ogłoszeniach.

Wczoraj np. ogladałam domek z dachem z ternitu i częściowo papą, - jednospadowy, tez maks. 100m2 (wedlug mnie ok. 80m2), ze szczytem z desek - wszystko do wymiany, bo nawet zalęgły się w środku szerszenie... :(

Muszę znać koszty - mniej więcej ile kosztuje założenie nowego dachu - jesli więźba jest ok i jeśli dach jest całkowicie do wymiany, jak wprzypadku tego domku z szerszeniami. Czy w pierwszym przypadku to koszt ok. 10tysięcy, czy zdecydowanie więcej.

Dziekuję wszystkim za info odnośnie utylizacji eternitu - to tez istotne, ale teraz bardziej martwi mnie ile kosztuje nowy dach...

Chodzi o dach jak w budynku z tego ogłoszenia - domek ma 45m2:

http://www.domiporta.pl/nieruchomosci/sprzedam-dom-zatory-45m2/146120308?clicksource=standard

Czy warto porywać się na coś takiego?

Tu zdjęcie tego domku z szerszeniami - według mnie akurat na ten szkoda zachodu, bo tu na moje oko do wymiany całość - szczyt, dach, pewnie więźba - przypuszczam, że wszystko...

IMG_20170826_133547am.jpg

Natomiast interesuje mnie koszt założenia dachu - np. blachy - materialy + robocizna - 2 opcje:

A. zakladając że konstrukcja/więźba jest w dobry stanie

B. dach trzeba wymianić w całości.

Tak jak napisalam wyżej, przy założeniu, że byłby to dach dwuspadowy, 100M2 dachu, 1 komin, bez okien w dachu itp. Dopiero przeglądam ogloszenia, więc potrzebuje koszt - mniej wiecej.

Poniżej zdjęcie takiego typowego domku z ogloszenia:

sprzedam-dom-zatory.jpg