Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czołem!

Otóż jest sobie działka 30,5 ar na terenie miasta, ale z racji braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego podlega ona nowej ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego. Działka ma status łąki oraz terenu zakrzewionego. Działka ma 11 właścicieli (jest założona księga wieczysta, ostatnie przeprowadzone zmiany dokonano w tym miesiącu ze względu na przeprowadzenie spadku po jednym z współwłaścicieli).

Wśród współwłaścicieli jest Tato, siostra Taty oraz jego kuzyni. Tato ma średnie wykształcenie rolnicze. Działkę przez 20 lat nikt nie uprawiał (Tato ją tylko kosił). Tato chciał udzielić mi darowizny i część działki przepisać, a pozostałą część chcieliśmy kupić. Później chcieliśmy działkę podzielić, na jednej części postawić dom, a drugą sprzedać. Okazało się to niemal niemożliwe. Ani ja, ani moja żona nie posiada statusu rolnika.

Chciałem Was zapytać o radę jak można kupić ww. działkę i mieć później prawo do gospodarowania tą działką tak, aby można ją było dzielić i ewentualnie sprzedać.

Szukając odpowiedzi na te pytania znaleźliśmy poniżej przedstawione rozwiązania.

Rozwiązanie 1. Występujemy o Warunki Zabudowy na 2 domy na tej działce i kiedy ją uzyskamy to występujemy o podział administracyjny działki na 2 części. Teraz mamy związku z tym kilka pytań:

1a: Czy to My (potencjalni kupcy) występujemy o podział administracyjny do starostwa (miasta) czy występują o to obecni właściciele?

1b: Ktoś wie ile to może trwać oraz kosztować? Cała ta procedura?

Rozwiązanie 2. teściu (rolnik z wykształcenia) kupuje od pozostałych współwłaścicieli udziały w działce i staje się jej pełnym właścicielem. Następnie przepisuje ją na nas.

2a: Czy my wtedy możemy podzielić sobie tą działkę? Czy może zrobić to teściu?

Rozwiązanie 3. Wszyscy współwłaściciele działki występują o jej podział i wydzielenie drogi wewnętrznej?

Rozwiązanie 4. Występujemy o warunki zabudowy a następnie odrolniamy (robią to obecni właściciele?).

Czy istnieje jeszcze jakieś rozwiązanie? Które Waszym zdaniem rozwiązanie jest dopuszczalne? Które rozwiązanie zajmie najmniej czasu?

• 3 months później...

Witam,

Moi rodzice mają podobny problem przez aktualne prawo. Z informacji, które udało nam się uzyskać:

* działki powyżej 30 arów jeżeli jest rolna nie da się podzielić na części mniejsze niż po 30 arów, chyba, że na którejś części stoi dom

* działkę powyżej 30 arów można sprzedać jeżeli nie będzie chciał jej kupić żaden rolnik, kościół katolicki, ANR i chyba jeszcze 2 pozycje były w ustawie, podobno są też na to już jakieś kruczki, ale szczegółów nie znam

* działkę podobno można sprzedać (info z urzędu) jeżeli są na niej zrobione warunki zabudowy (brak planu zagospodarowania) - ten etap jeszcze przed nami

* z przepisaniem na osobę krewną chyba nie ma problemu - to też jeszcze przed nami

* o podział występuje właściciel/właściciele (w naszym przypadku pierwszy trwał około 4-5 miesięcy, drugi 3 miesiące - nie liczę czasu aktualizacji księgi wieczystej, koszt 1500zł)

* o warunki zabudowy może wystąpić ktokolwiek i może być na część działki (ustawowo 62 dni, ale można czekać nawet rok), ale może się to niedługo zmienić, bo czytałem, że jest już jakiś nowy projekt ustawy

To są informacje, które ja posiadam, ale nie gwarantuję, że są poprawne, najtrudniejszy etap jeszcze przed nami, aktualnie będę składał papiery o warunki przyłączy, a następnie warunki zabudowy i mam nadzieję, że do tego czasu rząd nie narobi więcej problemów, bo jeszcze długa droga do uzyskania pozwolenia :/