agb 10.07.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Ja będę ostatecznie mocował samą PC do fundamentu przez ten ceownik jednostki. Ma on nawet fabrycznie dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 10.07.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Ja wierzę w te tabelki - w końcu na ich podstawie autoryzowany przedstawiciel renomowanej firmy wykonał kalkulację kosztów i przedstawił ofertę. Od żadnego ze sprzedawców nie otrzymałem tak rzeczowej oferty, to też świadczy o poziomie branży...Jak to się będzie sprawowało w eksploatacji - zobaczymy wkrótce. Aha - Clarnet jest moją wyrocznią. Fajnie tylko, że ten blog to narzędzie marketingowe służące jedynemu celu. Jest stronniczy i wg niego daikin to ósmy cud świata. Zapytaj o koszty napraw daikina to z butów wyskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 10.07.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Tak tylko że Daikin się nie psuje....... Taki żarcik sytuacyjny. Naprawdę widzisz tam tylko marketing? Ja dowiedziałem się wielu rzeczy o działaniu pomp nie tylko Daikina. Możesz podać jakiś przykład dystrybutora innej marki który robi coś takiego? Dlaczego nie znalazł sie nikt kto powie: "Nasza pompa też tak ma!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 10.07.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Ja zakładam gruntówkę i też mam dylemat. Mam zrobiony przepust pod płytą od strony wschodniej więc tam pasowałoby wiercić i wprowadzić rurę do domu. Tymczasem kotłownia została przeniesiona na strone zachodnią (do pralni). Czy to będzie problem, że rura będzie musiała przebiegać przez cały dom (jakieś 12m). Czy jednak lepiej zrobić dziurę w ścianie pralni i tamtędy wprowadzić rurę. Tylko jak zapobiec tam powstaniu mostka termicznego, jak ten otwór wykonać? Są jakieś sprawdzone godne polecenia rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.07.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Jaką moc pompy i jakie rury masz przeprowadzone? Ile odwiertów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 10.07.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Dopiero będą wiercić. Pompa 10 kW, kolektor pionowy MuoviTech Turbo na spirytusie dł 270m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.07.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Jak odpowiesz na pytanie to będzie łatwiej coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.07.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 Fajnie tylko, że ten blog to narzędzie marketingowe służące jedynemu celu. Jest stronniczy i wg niego daikin to ósmy cud świata. Zapytaj o koszty napraw daikina to z butów wyskoczysz. I dlatego uszkodzonego Daikina można kupić za stosunkowo nieduże pieniądze. Naprawić też za niewielkie (jeśli się ktoś choć trochę na tym zna), a potem cieszyć się PC. Ale podobnie też jest z Mitshubishi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.08.2019 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Może komuś się przyda. Będę wrzucał nowe o tej tematyce oraz z informacjami jak przygotować kotłownię więc można sobie zasubskrybować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.08.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 można sobie zasubskrybować Ja rozumiem, że film ma być dla prostego widza. Ale popracuj nad ujednoliceniem pojęć temperatury, ciepła i energii. Używasz ich zamiennie do opisania tych samych zjawisk i nieświadomy widz, może się pogubić. Później będą mówić, że mają pompy ciepła w których "sprężarka produkuje ciepło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.08.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Ja rozumiem, że film ma być dla prostego widza. Ale popracuj nad ujednoliceniem pojęć temperatury, ciepła i energii. Używasz ich zamiennie do opisania tych samych zjawisk i nieświadomy widz, może się pogubić. Później będą mówić, że mają pompy ciepła w których "sprężarka produkuje ciepło". Tu 90% ludzi płaci "za prąd" (podobnie zresztą jak premier) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.08.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Tu 90% ludzi płaci "za prąd" (podobnie zresztą jak premier) ... Tego bym się już nie czepiał. Wiele rzeczy też mnie razi, ale tu przesadzasz. Płaci się za "prąd" i każdy wie że chodzi o energię elektryczną. Płaci się za "gaz" i placi się za "olej". Czy Ty, jadąc samochodem, wciskasz po prostu "gaz" czy może "pedał przyspieszenia"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.08.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Tego bym się już nie czepiał. Wiele rzeczy też mnie razi, ale tu przesadzasz. Płaci się za "prąd" i każdy wie że chodzi o energię elektryczną. Płaci się za "gaz" i placi się za "olej". To jednak zupełnie co innego. Mógłbyś podać ile w tym roku zużyłeś prądu a ile oleju? Jeśli Ty gdzieś poszłeś, to wszyscy wiedzą o co chodzi ale czy to znaczy, że trzeba to powielać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 To jednak zupełnie co innego. Mógłbyś podać ile w tym roku zużyłeś prądu a ile oleju? Ja płacę "za światło". Wrzuć w google "rachunek za światło" to zobaczysz, ile ludzi za to płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 22.08.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Ja płacę "za światło". Wrzuć w google "rachunek za światło" to zobaczysz, ile ludzi za to płaci. To ile światła zużyłeś w tym roku? Proszę, nie zaniżajmy poziomu i równajmy do lepszych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) To ile światła zużyłeś w tym roku? W tym roku, do 18 sierpnia, za 2014,43 zł. Plus opłaty miesięczne. "idę na północ" określenie kierunku, w którym idę, czy zwrotu, jak równamy do gorszych? Płaciłeś kiedyś czynsz? Oczywiście wiesz, że czynsz to nie opłaty do wspólnoty czy spółdzielni. Wiesz, ze "nazwa firmy" to masło maślane? Bo firma to nazwa pod jaką działa przedsiębiorca? Wiele rzeczy ma w języku potocznym inne znaczenie, niż w języku branżowym. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.08.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 To jednak zupełnie co innego. Mógłbyś podać ile w tym roku zużyłeś prądu a ile oleju? Jeśli Ty gdzieś poszłeś, to wszyscy wiedzą o co chodzi ale czy to znaczy, że trzeba to powielać? Jeżeli gdzieś poszłem, to znaczy że było blisko. A jak daleko to poszedłem A światło zawsze włączam, jeśli o to też zapytasz. Jeśli rozmawiam potocznie, czy nawet z klientem, to zwykłem mówić że płacę "za prąd". I nie zamierzam tego zmieniać na energię elektryczną. W słowie mówionym, przy normalnych kontaktach z ludźmi na co dzień. Natomiast pisząc maila, niezręcznie byłoby pisać tak jak się potocznie mówi. Ja to tak widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 23.08.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 W tym roku, do 18 sierpnia, za 2014,43 zł. Plus opłaty miesięczne. Ale to koszt energii czy nafty? Ja na razie nic nie płacę za światło (mam nadzieję, że jakiś polityk tego nie czyta i światła również nie opodatkują). A światło zawsze włączam, jeśli o to też zapytasz. Błąd. Jak na krótko to wlanczasz... Wiele rzeczy ma w języku potocznym inne znaczenie, niż w języku branżowym. Zostawmy język potoczny, to jednak forum mniej lub bardziej branżowe a nie miejsce dla przekupek u fryzjera. Chyba, że chcemy powielać informacje typu pompa ciepła produkuje ciepło... P.S. Chyba dosyć tych wypocin. Nie jestem polonistą ani "z branży" ale proponuję wspólnie trzymać jakiś minimalny poziom, przynajmniej na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2019 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Zostawmy język potoczny, to jednak forum mniej lub bardziej branżowe a nie miejsce dla przekupek u fryzjera. To nie jest forum branżowe. Osób mniej lub bardziej "z branży" jest tu kilka - to te z płatnymi profilami. Elektryka ani fizyka wśród nich nie widziałem. Reszta amatorzy w branży budowlanej, elektrycznej i fizycznej (no, chyba, że akurat przypadkiem ktoś jest z takiej branży, ale to nie jest jego forum branżowe). Zajrzyj na forumsep.pl czy ise.pl. Nawet elektrodę można uznać za forum branżowe w zakresie napięć energii elektrycznej. Ale na pewno nie FM. Tu osoby z branży budowlanej ze świecą szukać. Przytłaczająca większość to amatorzy w tym zakresie i język potoczny jest na porządku dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.08.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Noo... Dyskusja akademicka.A tu na Forum zdun, murarz, cieśla. Taki zdun to pewnie się stresuje gdyż zastanawia się jak tu podejść do pomp ciepła, bo jego zawód zanikający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts