Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakich błędów unikąć przed montażem pompy ciepła, jak przygotować budynek.

NC_PC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 478
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wierzę w te tabelki - w końcu na ich podstawie autoryzowany przedstawiciel renomowanej firmy wykonał kalkulację kosztów i przedstawił ofertę. Od żadnego ze sprzedawców nie otrzymałem tak rzeczowej oferty, to też świadczy o poziomie branży...Jak to się będzie sprawowało w eksploatacji - zobaczymy wkrótce.

Aha - Clarnet jest moją wyrocznią.

Fajnie tylko, że ten blog to narzędzie marketingowe służące jedynemu celu. Jest stronniczy i wg niego daikin to ósmy cud świata. Zapytaj o koszty napraw daikina to z butów wyskoczysz.

Tak tylko że Daikin się nie psuje....... Taki żarcik sytuacyjny. Naprawdę widzisz tam tylko marketing? Ja dowiedziałem się wielu rzeczy o działaniu pomp nie tylko Daikina. Możesz podać jakiś przykład dystrybutora innej marki który robi coś takiego? Dlaczego nie znalazł sie nikt kto powie: "Nasza pompa też tak ma!"

Ja zakładam gruntówkę i też mam dylemat. Mam zrobiony przepust pod płytą od strony wschodniej więc tam pasowałoby wiercić i wprowadzić rurę do domu. Tymczasem kotłownia została przeniesiona na strone zachodnią (do pralni). Czy to będzie problem, że rura będzie musiała przebiegać przez cały dom (jakieś 12m). Czy jednak lepiej zrobić dziurę w ścianie pralni i tamtędy wprowadzić rurę. Tylko jak zapobiec tam powstaniu mostka termicznego, jak ten otwór wykonać? Są jakieś sprawdzone godne polecenia rozwiązania?

Fajnie tylko, że ten blog to narzędzie marketingowe służące jedynemu celu. Jest stronniczy i wg niego daikin to ósmy cud świata. Zapytaj o koszty napraw daikina to z butów wyskoczysz.

I dlatego uszkodzonego Daikina można kupić za stosunkowo nieduże pieniądze. Naprawić też za niewielkie (jeśli się ktoś choć trochę na tym zna), a potem cieszyć się PC.

Ale podobnie też jest z Mitshubishi

• 1 month później...
można sobie zasubskrybować

Ja rozumiem, że film ma być dla prostego widza.

Ale popracuj nad ujednoliceniem pojęć temperatury, ciepła i energii.

Używasz ich zamiennie do opisania tych samych zjawisk i nieświadomy widz, może się pogubić.

Później będą mówić, że mają pompy ciepła w których "sprężarka produkuje ciepło".

Ja rozumiem, że film ma być dla prostego widza.

Ale popracuj nad ujednoliceniem pojęć temperatury, ciepła i energii.

Używasz ich zamiennie do opisania tych samych zjawisk i nieświadomy widz, może się pogubić.

Później będą mówić, że mają pompy ciepła w których "sprężarka produkuje ciepło".

Tu 90% ludzi płaci "za prąd" (podobnie zresztą jak premier) ...

Tu 90% ludzi płaci "za prąd" (podobnie zresztą jak premier) ...

Tego bym się już nie czepiał. Wiele rzeczy też mnie razi, ale tu przesadzasz. Płaci się za "prąd" i każdy wie że chodzi o energię elektryczną. Płaci się za "gaz" i placi się za "olej".

Czy Ty, jadąc samochodem, wciskasz po prostu "gaz" czy może "pedał przyspieszenia"???

Tego bym się już nie czepiał. Wiele rzeczy też mnie razi, ale tu przesadzasz. Płaci się za "prąd" i każdy wie że chodzi o energię elektryczną. Płaci się za "gaz" i placi się za "olej".

To jednak zupełnie co innego. Mógłbyś podać ile w tym roku zużyłeś prądu a ile oleju?

Jeśli Ty gdzieś poszłeś, to wszyscy wiedzą o co chodzi ale czy to znaczy, że trzeba to powielać?

To ile światła zużyłeś w tym roku?

W tym roku, do 18 sierpnia, za 2014,43 zł. Plus opłaty miesięczne.

"idę na północ" określenie kierunku, w którym idę, czy zwrotu, jak równamy do gorszych?

Płaciłeś kiedyś czynsz? Oczywiście wiesz, że czynsz to nie opłaty do wspólnoty czy spółdzielni.

Wiesz, ze "nazwa firmy" to masło maślane? Bo firma to nazwa pod jaką działa przedsiębiorca?

Wiele rzeczy ma w języku potocznym inne znaczenie, niż w języku branżowym.

Edytowane przez Kaizen

To jednak zupełnie co innego. Mógłbyś podać ile w tym roku zużyłeś prądu a ile oleju?

Jeśli Ty gdzieś poszłeś, to wszyscy wiedzą o co chodzi ale czy to znaczy, że trzeba to powielać?

Jeżeli gdzieś poszłem, to znaczy że było blisko. A jak daleko to poszedłem ;)

A światło zawsze włączam, jeśli o to też zapytasz.

Jeśli rozmawiam potocznie, czy nawet z klientem, to zwykłem mówić że płacę "za prąd". I nie zamierzam tego zmieniać na energię elektryczną. W słowie mówionym, przy normalnych kontaktach z ludźmi na co dzień.

Natomiast pisząc maila, niezręcznie byłoby pisać tak jak się potocznie mówi. Ja to tak widzę ;)

W tym roku, do 18 sierpnia, za 2014,43 zł. Plus opłaty miesięczne.

Ale to koszt energii czy nafty? ;)

Ja na razie nic nie płacę za światło (mam nadzieję, że jakiś polityk tego nie czyta i światła również nie opodatkują). ;)

A światło zawsze włączam, jeśli o to też zapytasz.

Błąd. Jak na krótko to wlanczasz... ;)

Wiele rzeczy ma w języku potocznym inne znaczenie, niż w języku branżowym.

Zostawmy język potoczny, to jednak forum mniej lub bardziej branżowe a nie miejsce dla przekupek u fryzjera.

Chyba, że chcemy powielać informacje typu pompa ciepła produkuje ciepło...

P.S. Chyba dosyć tych wypocin. Nie jestem polonistą ani "z branży" ale proponuję wspólnie trzymać jakiś minimalny poziom, przynajmniej na tym forum.

Zostawmy język potoczny, to jednak forum mniej lub bardziej branżowe a nie miejsce dla przekupek u fryzjera.

To nie jest forum branżowe. Osób mniej lub bardziej "z branży" jest tu kilka - to te z płatnymi profilami. Elektryka ani fizyka wśród nich nie widziałem.

Reszta amatorzy w branży budowlanej, elektrycznej i fizycznej (no, chyba, że akurat przypadkiem ktoś jest z takiej branży, ale to nie jest jego forum branżowe).

Zajrzyj na forumsep.pl czy ise.pl.

Nawet elektrodę można uznać za forum branżowe w zakresie napięć energii elektrycznej. Ale na pewno nie FM. Tu osoby z branży budowlanej ze świecą szukać. Przytłaczająca większość to amatorzy w tym zakresie i język potoczny jest na porządku dziennym.