Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary ceglany dom - drenaż opaskowy,wewnętrzny podłoga na gruncie

DavidB

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Jestem świeżo upieczonym właścicielem, starego 100letniego domu i myślę,że zawitam tu na długo.

Muszę zrobić praktycznie wszystko od podstaw od podłogi aż po dach,od wod-kan aż po elektrykę.

Chciałbym się was poradzić na początek ws podłóg.

Dom stoi na glinianym gruncie nie ma podpiwniczeń,max 1,5metra w ziemi, wszystkie ściany ciągną wodę łącznie z wewnętrznymi.

Chciałbym porządnie do tego podejść i wyeliminować problem raz na zawsze.

Planuję odciąć wodę poprzez wbijanie blach w fundamenty oraz zrobić drenaż opaskowy i/lub wewnętrzny?

Pojawia się dużo pytań na które nie znam odpowiedzi.

Czy taka koncepcja wchodzi w grę?

-czy wbijając blachy, drenaż zewnętrzny i wewnętrzny będzie zbędny??

-jeżeli nie na jakich głębokościach/wysokościach to wszystko robić? - blachy i drenaże?

Bardzo was proszę o porady ponieważ pytając fachowców/różne firmy każdy co innego gada na swoją korzyść.

Nie wiem już kogo słuchać aby nie wtopić .

Pozdrawiam Dawid.

Drenaż podłoga.jpg

Panowie czy ktoś pomoże?

Problem jest poważny bo każda ściana w środku jest mokra na wysokość od 05 do 1metra ,chciałbym do zimy pozbyć się problemu.

Proszę o pomoc,

-czy wysokości zachowane na schamacie są poprawne?

-czy drenaż opaskowy w moim przypadku jest niezbędny ,łącznie z izolacją poziomą(blacha nierdzewna)?

-zakładając iż drenaż zewnętrzny oraz izolacja pozioma są niezbędne czy wewnętrzny drenaż też??

Co to jest wewnętrzny drenaż? Kto takie coś Ci podsunął? Nie znam szczegółów ale to pachnie katastrofa budowlana w przyszłości.

Żeby odciąć wodę to jest potrzebna pozioma izolacja, czy to blacha czy inna metoda np iniekcja, we wszystkich ścianach na fundamencie. Drenaz masz gdzie odprowadzić?

Zaproponowano mi takie rozwiązanie:

http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/na-klopoty-z-woda-drenaz-wewnetrzny,14_7431.html

Nieopodal domu mam studnię,dość głęboka,tam planuję wyprowadzić drenaż.

Zastanawiam się jaki drenaż wybrać? Skoro izolacja pozioma będzie w postaci blach to czy zastosować opaskowy aby nie dopuścić wody do fundamentów?

Wtedy wewnętrzny będzie zbędny?

Przepraszam,że tak opieszale odpisuję ale praca w delegacji i obowiązki robią swoje...

Poradzi ktoś coś?