Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 50m2

Kinga1989

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim :)

Jestem "szczęśliwą" posiadaczką starego domu bez ogrzewania, którego będę remontować od zera - przyłącze wody, ogrzewanie, okna, wylewki - dosłownie wszystko.

Nie ukrywam, że chcę ten dom zrobić jak najszybciej i jak najniższym kosztem, dlatego że będzie on taki tymczasowy albo może na sprzedaż lub wynajem w przyszłości.

Jakie ogrzewanie najlepiej zainstalować? Myślałam o co, ale czy się opłaca do takiego małego domku? Gdzieś czytałam, że grzejniki na prąd i taka jakaś koza - pierwsza z brzegu (to nie reklama) http://allegro.pl/piec-zeliwny-koza-kominek-blist-ekonomik-lux-7kw-i5670413961.html

Czy coś takiego przejdzie? Sam prąd wydaje mi się być rozwiązaniem mało ekonomicznym. Dom jest na wsi, tak więc nie ma problemu ze składowaniem drewna czy węgla, ale nadal nie wiem, czy to co to dobry pomysł. Jeżeli ktoś z was robił co do takiego budynku i mógłby powiedzieć ile go to wyniosło, to byłabym dozgonnie wdzięczna. A może ktoś inny ma właśnie taki piecyk + ten prąd i mógłby też powiedzieć jak to wychodzi cenowo i jaki jest koszt eksploatacji.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)

To jest dosłownie prostokąt z wystającym od południa gankiem o powierzchni trochę pond 5m2. W domku nie ma miejsca na kotłownię. Można byłoby ją zrobić jedynie w budynku gospodarczym oddalonym od domu o 3-4 metry. Są trzy mniej więcej takiej samej wielkości pomieszczenia z oknami na południe i jedno z tych pomieszczeń będzie jeszcze podzielone na dwa (na kuchnię i łazienkę). Planów nie mam, bo dom stary. Mogę jedynie coś naszkicować.

Jeżeli remontujesz cały domek to ja poszedłbym w ogrzewanie elektryczne.

Panele grzewcze + do tego panele fotowoltaiczne.

Nie musisz kłaść ogrzewania podłogowego, grzejników, kotła itd....,

jeżeli podliczysz to wszystko to wyjdzie podobnie, a masz zrobione w kilka dni, ale przede wszystkim wygoda w korzystaniu.

50m nie będzie kosztowne, tylko dobrze musisz mieć ocieplony budynek.

• 1 month później...
Jeżeli masz komin i jest on w dobrym stanie, to koza będzie dobrym pomysłem jako szybkie i tanie rozwiązanie. Później, po ociepleniu, możesz zrobić OZC i dobrać coś bardziej wyrafinowanego, a kozę zostawisz do palenia rekreacyjnego. Jeżeli chcesz się wprowadzić już na tą zimę, to pal brykietem bo suchego drewna raczej nie kupisz.

Zaplanuj rekuperację i instalacje.

Do ogrzewania bym proponował centralnie umieszczony klimatyzator inwerterowy typu split działający od -15 albo niżej. Koszt 4-7 tys. Przy dobrym ociepleniu i otwartych drzwiach ogrzeje cały dom. Sam takiego używam. Niektórzy polecają klimatyzatory kanałowe, ale wymagają dużych średnic nawiewów. Na tym etapie możesz to łatwo zaplanować.

Możesz też użyć pieców akumulacyjnych. Ładujesz w II taryfie i grzeją cały dzień, a jeżeli będą dynamiczne to dodatkowo możesz sterować dmuchawą. Przy dużej bezwładności cieplnej budynku dmuchawa nie jest konieczna. Piece to COP 1, a klimatyzatory to COP 3-6. Piece ogrzeją niezależnie od temperatury zewnętrznej, a klimatyzacja tylko do -15 czy -20. Nie wiem gdzie mieszkasz. W lubuskim klimatyzacja ostatnio może grzać całą zimę, bo nie ma dużych mrozów.

Klimatyzator split jako podstawowe źródło ogrzewania? Nie wiem jaki macie sen ale włączenie takiego klimatyzatora o 5 rano żeby o 7 nie wstawać w zimnicy dla mnie oznacza koniec spania. Dalekie to od jakiegokolwiek komfortu.

Klimatyzator split jako podstawowe źródło ogrzewania? Nie wiem jaki macie sen ale włączenie takiego klimatyzatora o 5 rano żeby o 7 nie wstawać w zimnicy dla mnie oznacza koniec spania. Dalekie to od jakiegokolwiek komfortu.

O piątej rano? Po co?

Włączasz go w październiku i wyłączasz w marcu. Inwerterowy jest bardzo cichy i prawie niesłyszalny. Teraz będzie już dziewiąta zima na ogrzewaniu klimą. Dmuchawę wewnętrzną ustawiasz na minimum albo auto - też po pewnym czasie sama przejdzie na minimalne obroty.

Dzień dobry wszystkim :)

Jestem "szczęśliwą" posiadaczką starego domu bez ogrzewania, którego będę remontować od zera - przyłącze wody, ogrzewanie, okna, wylewki - dosłownie wszystko.

Nie ukrywam, że chcę ten dom zrobić jak najszybciej i jak najniższym kosztem, dlatego że będzie on taki tymczasowy albo może na sprzedaż lub wynajem w przyszłości.

Jakie ogrzewanie najlepiej zainstalować? Myślałam o co, ale czy się opłaca do takiego małego domku? Gdzieś czytałam, że grzejniki na prąd i taka jakaś koza - pierwsza z brzegu (to nie reklama) http://allegro.pl/piec-zeliwny-koza-kominek-blist-ekonomik-lux-7kw-i5670413961.html

Czy coś takiego przejdzie? Sam prąd wydaje mi się być rozwiązaniem mało ekonomicznym. Dom jest na wsi, tak więc nie ma problemu ze składowaniem drewna czy węgla, ale nadal nie wiem, czy to co to dobry pomysł. Jeżeli ktoś z was robił co do takiego budynku i mógłby powiedzieć ile go to wyniosło, to byłabym dozgonnie wdzięczna. A może ktoś inny ma właśnie taki piecyk + ten prąd i mógłby też powiedzieć jak to wychodzi cenowo i jaki jest koszt eksploatacji.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)

Witam,

Czy posiada Pani podłączenie budynku do sieci gazowej? Ogrzewanie za pomocą energii elektrycznej jest jednym z najdroższych rozwiązań, więc warto zastanowić się na innymi dostępnymi rozwiązaniami.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam,

Czy posiada Pani podłączenie budynku do sieci gazowej? Ogrzewanie za pomocą energii elektrycznej jest jednym z najdroższych rozwiązań, więc warto zastanowić się na innymi dostępnymi rozwiązaniami.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

To nieprawda, a nawet kłamstwo. KWh z gazu kosztuje ok 19 groszy, a kWh energii elektrycznej w II taryfie 27 groszy (z wszelkimi zmiennymi). Jeśli użyjemy tą energię do napędzania klimatyzatora, to przy COP 3 uzyskujemy kWh ciepła za 9 groszy czyli dwa razy taniej od gazu. Dlaczego konsultant Junkersa ma tak rażącą niewiedzę lub kłamie?