Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parapety zewnętrzne wpuszczone w elewacje, czy nie ?

Recommended Posts

witam

Niedługo będę ocieplał dom , a wiec i montował blaszane parapety zewnetrzne. Wpuszczać parapety w elewacje , czy zakładać na styk do glifów ?? u sasiadów widziałem ,że w wiekszości maja zamontowane bez wpuszczania w elewację, ale czy tak lepiej , czy tez tylko jest tak prosciej i szybciej dla ekipy od ociepleń, nie wiem

Zrób tak żeby woda spływając do szpalecie nie miała szansy dostać się miedzy parapet a tynk. Zwykle oznacza to koniecznosc wpuszczania przynajmniej bocznych ramek w tynk. Jak woda sie dostanie w zimę w szczeline miedzy tynk a parapet i przyjdzie mróź to bedziesz miał piękny dowód działania praw fizyki na elewacji.

• 2 weeks później...
Również nie wiem jak zamontować parapet zewnętrzny jeżeli mam boki okna zakryte paskiem styropianu ok 2 cm. Czy końcówki plastikowe z parapetem dawać do czoła styropianu czy też wyciąć po bokach styropian i parapet wpuścić w środek. Nie mam jeszcze założonych narożników , tylko goły styropian. Przeglądałem różne zdjęcia i jak by nie patrzeć to niestaranne wykonanie połączenia z tynkiem w obydwu metodach to póżniejsze problemy .Dając na styk można póżniej łatwiej wymienić parapet .Znajomy który wykonuje ocieplenia wpuszcza parapet w środek ocieplenia twierdząc że ładniej to wygląda. Sam nie wiem co wybrać. Edytowane przez kozubek1

• 2 weeks później...
Oglądałem domu w których parapety są wpuszczone w elewacje o nic nie peka. Za wpuszczaniem przemawia fakt oprocz walorów estetycznych to że woda spływająca po narożniku okna spływa na parapet a z parapety na ziemię. W parapetach obsadzanych na styk woda z narożnika spływa po ścianie tworząc zacieki.

• 1 month później...

Dzięki mojej ekipie od elewacji, która wymędrkowała i postawiła na swoim- od półtora roku przyjeżdżają i poprawiają elewację wokoło okien i aluminiowych parapetów i aluminiowych zaślepek.

Oczywiście, że producent systemu-Ceresit wypiął się na nas wszystkich.

Ostrzegam przed używaniem produktów firmy CERESIT do wykonania elewacji.

Metod jest kilka - moi sasiedzi mają plastikowe zaślepki nie wpuszczone w styropian, inni parapet bez zaślepek, ale jego boki sa w styropianie. Mnie wydaje się, że najlepsze jest wpuszczenie plastikowych zaślepek na ich grubość w styropian.