Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegrzanie miedzi? Ewentualne skutki...

Chcę Umieć

Recommended Posts

Witam,

Postanowiłem samodzielnie przerobić w jednym pokoju instalacje miedzianą C.O.

W chwili obecnej instalacja jest napełniona do wartości 1 bara i nie wyczuwam nieszczelności - suchutko na wszystkich łączeniach (a jest ich trochę).

Podczas łączenia starej rury do nowej poprzez kolanko dość mocno je podgrzałem, o wiele za mocno jak na moje oko. Spowodowane to było faktem że nie chciała mi się roztopić cyna, więc grzałem palnikiem i grzałem...

Nim poszedłem po rozum do głowy aby oczyścić jeszcze raz (nie rozłączając rur), nałożyć pastę i ponownie podgrzać oraz wtopić cynę (co się udało) trochę nabrałem obaw czy owe przegrzanie nie będzie miało konsekwencji w przyszłości.

Połączenie wygląda mniej więcej tak:

[font=Courier New] Przegrzane kolanko ->  //======= Stara miedź ===                        ||==== Nowa miedź =========//[/font]

Wszystkie połączenia oczyszczałem czyścikiem i smarowałem pastą przed lutowaniem.

Jakie są realne i ewentualne skutki przegrzania elementów miedzianych lub ich połączeń? Jeżeli nie ma nieszczelności podczas testu czy może się ona pojawić po jakimś czasie?

Instalacja C.O. jest na piecu gazowym, a temperatura wody w obiegu nie przekracza 80oC