Chcę Umieć 27.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam, Postanowiłem samodzielnie przerobić w jednym pokoju instalacje miedzianą C.O. W chwili obecnej instalacja jest napełniona do wartości 1 bara i nie wyczuwam nieszczelności - suchutko na wszystkich łączeniach (a jest ich trochę). Podczas łączenia starej rury do nowej poprzez kolanko dość mocno je podgrzałem, o wiele za mocno jak na moje oko. Spowodowane to było faktem że nie chciała mi się roztopić cyna, więc grzałem palnikiem i grzałem... Nim poszedłem po rozum do głowy aby oczyścić jeszcze raz (nie rozłączając rur), nałożyć pastę i ponownie podgrzać oraz wtopić cynę (co się udało) trochę nabrałem obaw czy owe przegrzanie nie będzie miało konsekwencji w przyszłości. Połączenie wygląda mniej więcej tak: [font=Courier New] Przegrzane kolanko -> //======= Stara miedź === ||==== Nowa miedź =========//[/font] Wszystkie połączenia oczyszczałem czyścikiem i smarowałem pastą przed lutowaniem. Jakie są realne i ewentualne skutki przegrzania elementów miedzianych lub ich połączeń? Jeżeli nie ma nieszczelności podczas testu czy może się ona pojawić po jakimś czasie? Instalacja C.O. jest na piecu gazowym, a temperatura wody w obiegu nie przekracza 80oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.08.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Przy lutowaniu twardym rozgrzewa się miedź do czerwoności i jest ok. Więc śpij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chcę Umieć 04.09.2017 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Dzięki za odpowiedź, naczytałem się że źle to wpływa na cynę, ale różnie to bywa z opiniami w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts