Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka szczegółowych pytań nt. wykonania izolacji tarasu

sylvek22

Recommended Posts

Witam

Niestety, ekipa która robiła moje dwa moje poprzednie tarasy już od roku nie może znaleźć czasu więc robotę muszę skończyć sam :mad:. Zresztą nic dziwnego bo taras jest specyficzny i o małej powierzchni. Dlatego mam kilka pytań nt wykonania

Na wstępie - wymiary 4,5m x 0,7m, taras całkowicie zamknięty z czterech stron - ścianą i wymurowanymi balustradami ( taki kaprys żony :rolleyes:)

Planuję wykonać na podłożu (stropie, nad pomieszczeniem ogrzewanym) warstwę spadkową skierowaną w stronę dłuższej balustrady, a dalej:

1. Paroizolację

2. Styropian XPS 5 cm

3. Hydroizolacja 1 ( papa )

4. Warstwa dociskowa ok.4 cm

5.Hydroizolacja 2, Izolacja elastyczna, mineralna, dwuskładnikowa (mam)

6. Klej

7. Wykładzina ceramiczna

jest to izolacja o powierzchownym odprowadzeniu wody

Pytania

1) Lepiej wykonać paroizolację z papy zgrzewalnej ( mam jej dużo, SBS) czy z foli (jakiej) ?

2). Co ze styropianem, kleić, ?

3) Dział techniczny producenta papy ( SBS, termozgrzewalna podkładowa) powiedział - może zostać wykorzystać do hydroizolacji tarasu - jednak należy na styropianie położyć papę samoprzylepną podkładową a do niej zgrzać termozgrzewalną. Problemem jest dostępność, na składzie powiedziano mi, że owszem załatwią - ale jak kupie 50 m2.

Z tego co zauważyłem to moi budowlańcy pokryli styropian klejem z siatką i do tego zgrzali dwie warstwy papy - czy to dobre rozwiązanie ? Może na spód dać zwykłą papę + dysperbit i lepik a na to zgrzewalną ?

4) Wiele źródeł twierdzi, że hydroizolację międzywarstwową należy wykonać pływająca i papę posypać talkiem z piaskiem ? Ten talk należy oddzielić folią od warstwy dociskowej, tak ?

5) Odwodnienie - lepsze liniowe na całą długość tarasu ( niedostępne ) czy kratki z odpływem ? Jeśli to drugie, to i ile na tą powierzchnie ?

To chyba wszystko, z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez sylvek22