Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszanie mebli, tv itp w domu z drewnianych prefabrykatów

tom_budowniczy

Recommended Posts

Przy budowie zdecydowałem się - prawie już na 100% :D - na technologię prefabrykatów drewnianych. Jeszcze wybieram firmę, jeszcze myślę, ale z tego co widzę, niektóre firmy przy wewnętrznej ścianie stosują między szkieletem z płytką GK, również płytę OSB, tak jak na fragmencie zewnętrznym. Przy innych firmach GK idzie od razu na stelaży do szkieletu. Tak sobie myślę, że z tą płytą OSB pewnie chodzi o możliwość wieszania cięższych rzeczy i uchronienia GK przed nieporadnym montażem i uszkodzeniem ściany.

Możecie mnie oświecić jak to z tym wieszanie mebli jest w takim domu? Przecież niektóre szafki, szczególnie w kuchni muszą wytrzymać duże ciężary. Nie mówiąc już o coraz droższych i coraz większych TV. Przecież nie zawsze profil pasuje do miejsca gdzie się chce coś zamontować.

pozdr

Płyta OSB rzeczywiście daje większe pole manewru z montażem ściennym, ale musisz pamiętać, że różni wykonawcy mają różne patenty. Kolega wyżej słusznie pisał o wzmocnieniach w ścianach - one w takiej sytuacji są bardzo pomocne, musisz tylko z góry zaznaczyć, gdzie chcesz je mieć. Na Twoim miejscu wytypowałbym kilka miejsc ponadprogramowo, bo nigdy nie wiesz na stówę, kiedy i gdzie będziesz chciał coś zawiesić. Jak ściana jest przygotowana właściwie, to technika montażu jest już w miarę otwartą kwestią. Na pewno :spam:wkręty metalowe w koszulkach zdadzą wtedy egzamin, w domach z drewna dość często zalecane są także kotwy chemiczne, bo mniej naruszają strukturę ścian (zwłaszcza jak nie masz solidnych wzmocnień albo samą OSB). Edytowane przez Greengaz

Szafki i umywalkę wiesza się na standaryzowanych wysokościach. Najlepiej, by na wysokości mocowania był w ścianie umieszczony dodatkowy profil pod płyty KG. W kuchni na ścianie/ścianach na których będą szafki, w łazience na całej ścianie z umywalką, toaletą czy czym tam jeszcze. To nie jest wielki problem.