yaro137 28.08.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Mam kilka rolet, które musiały by być obsługiwanie z jednego włącznika, gdyż kable idą do tej samej puszki. Generalnie co do osprzętu zdecydowałem się na Simon 54. Simon ma w swojej ofercie włączniki podwójne do rolet. Mój elektryk twierdzi jednak, że się nie nadają i jedynie Berker ma odpowiednie, bo coś tam. Włączniki Simona mają opcję góra, dół i stop przy puszczeniu włącznika. Co może być w tych Berkera, czego brakuje Simonowi, bo nie jestem w stanie zrozumieć tłumaczenia mojego elektryka? Zastosowanie Berkera oznaczałoby, że w każdym miejscu gdzie trzeba by było go zastosować cała ramka z pozostałymi włącznikami też musiała by być Berkera, co mi niezbyt pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.08.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Dopowiedz jeszcze kolego, co oznacza to "coś tam", to rozpatrzymy stanowisko tego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 28.08.2017 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Nie jestem w stanie tego powtórzyć, bo niezbyt to zrozumiałem. Pytanie bardziej, czy faktycznie jest jakaś różnica między podwójnym Berkerem roletowym a jego odpowiednikiem trójpozycyjnym Simon 54? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.08.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Wystarczy porównać karty katalogowe, schematy działania i będzie rozeznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 30.08.2017 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Rozchodzi się o to, że, jak tłumaczy elektryk, na sterowniku ustawia się czas podnoszenia/opuszczania dlatego nie nadaje się włącznik, który działa na zasadzie włącz/wyłącz bo sterownik byłby cały czas załączony, co by dalej prowadziło do tego, że także nie działałoby centralne sterowanie. Wydawało mi sie, że właśnie ten Simona 54 https://www.dobregniazdka.pl/19423-wylacznik-zaluzjowy-1-0-2-simon-54-premium-bialy-19423-19423?gclid=Cj0KCQjwoZTNBRCWARIsAOMZHmG7Xz2lWMV7hTiVpABDEHMPmSckbTJ-LVPHliWS1IEX8T4lutCI3yYaAu5MEALw_wcB działa tylko wtedy kiedy jest przyciśnięta góra albo dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 20.11.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Szukam właśnie systemów osprzętu które mają w swojej ofercie podwójny przełącznik żaluzjowy, tylko taki bez podtrzymania. Tzn żeby w jedną puszkę upchnąć tak jakby 4 przyciski dzwonkowe. Potrzebuje z jednej puszki sterowac dwoma roletami (góra/dół x2). Rolety reagują na chwilowe podanie napięcia na odpowiedni przewód sterowniczy góra/dół. Obecnie żonie podoba się schneider merten, ale nie moge doszukac się czy taki przełacznik jest tam dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.11.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Może by pomyśleć o podwójnych przełącznikach kołyskowych ?Seria Kopp ma coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 20.11.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 znalazłem że berker ma takie coś, można to też nazwać monostabilny poczwórny, albo "2 klawisze i 4 styki zwierne" http://www.hager.pl/katalog-produktow/automatyka-budynku-i-osprzet-elektroinstalacyjny/osprzet-elektroinstalacyjny/berker-q.3/laczniki-i-klawisze/53503404/106269.htm ale nadal szukam u innych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts