Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włączniki do rolet

Recommended Posts

Mam kilka rolet, które musiały by być obsługiwanie z jednego włącznika, gdyż kable idą do tej samej puszki. Generalnie co do osprzętu zdecydowałem się na Simon 54. Simon ma w swojej ofercie włączniki podwójne do rolet. Mój elektryk twierdzi jednak, że się nie nadają i jedynie Berker ma odpowiednie, bo coś tam. Włączniki Simona mają opcję góra, dół i stop przy puszczeniu włącznika. Co może być w tych Berkera, czego brakuje Simonowi, bo nie jestem w stanie zrozumieć tłumaczenia mojego elektryka? Zastosowanie Berkera oznaczałoby, że w każdym miejscu gdzie trzeba by było go zastosować cała ramka z pozostałymi włącznikami też musiała by być Berkera, co mi niezbyt pasuje.

Rozchodzi się o to, że, jak tłumaczy elektryk, na sterowniku ustawia się czas podnoszenia/opuszczania dlatego nie nadaje się włącznik, który działa na zasadzie włącz/wyłącz bo sterownik byłby cały czas załączony, co by dalej prowadziło do tego, że także nie działałoby centralne sterowanie. Wydawało mi sie, że właśnie ten Simona 54 https://www.dobregniazdka.pl/19423-wylacznik-zaluzjowy-1-0-2-simon-54-premium-bialy-19423-19423?gclid=Cj0KCQjwoZTNBRCWARIsAOMZHmG7Xz2lWMV7hTiVpABDEHMPmSckbTJ-LVPHliWS1IEX8T4lutCI3yYaAu5MEALw_wcB działa tylko wtedy kiedy jest przyciśnięta góra albo dół.

• 2 months później...
Szukam właśnie systemów osprzętu które mają w swojej ofercie podwójny przełącznik żaluzjowy, tylko taki bez podtrzymania. Tzn żeby w jedną puszkę upchnąć tak jakby 4 przyciski dzwonkowe. Potrzebuje z jednej puszki sterowac dwoma roletami (góra/dół x2). Rolety reagują na chwilowe podanie napięcia na odpowiedni przewód sterowniczy góra/dół. Obecnie żonie podoba się schneider merten, ale nie moge doszukac się czy taki przełacznik jest tam dostępny

znalazłem że berker ma takie coś, można to też nazwać monostabilny poczwórny, albo "2 klawisze i 4 styki zwierne"

http://www.hager.pl/katalog-produktow/automatyka-budynku-i-osprzet-elektroinstalacyjny/osprzet-elektroinstalacyjny/berker-q.3/laczniki-i-klawisze/53503404/106269.htm

ale nadal szukam u innych producentów