Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka 15cm ogrzewanie podłogowe jaki Styropian

dual66

Recommended Posts

Ja kto się ma do tego że w projekcie mam metodę murowania Porotherm P+W 25 układany na zaprawię gr 1,2cm . Ja będę układał dryfixem gdzie tylko na start idzie zaprawa (jaka grubośc tej zaprawy razem z izolacją ), to nie będzie tej grubości zaprawy 1,2 cm ??? Przecież na 10 ustakach zrobi się 10cm mniej ?? dobrze to rozkminiam

...

Za dużo przykładacie wagę do lambdy, jest tyle warunków zmiennych że lambda stali jest w miarę jednlita, a wszystko inne to takie przerzucanie sie wartościami. Mozna ogólnie tylko określać..beton zimny, ceramika , BK cieplejsza To tak jak okna dachowe, sens chwalenia się że okno dachowe ma współczynnik 1 jak montowane jest na poziomie łat jest trochę śmieszne.

Dużo jest racji w tym co piszesz. Trzeba jednak przyjąć jakieś założenia, choćby do kalkulacji opłacalności grubszej warstwy ocieplenia. To i tak daje tylko przybliżone wyniki, bo, jak piszesz jest jeszcze masa zmiennych, które ciężko czasem uwzględnić. Jest jednak przynajmniej jakaś podstawa.

Ja kto się ma do tego że w projekcie mam metodę murowania Porotherm P+W 25 układany na zaprawię gr 1,2cm . Ja będę układał dryfixem gdzie tylko na start idzie zaprawa (jaka grubośc tej zaprawy razem z izolacją ), to nie będzie tej grubości zaprawy 1,2 cm ??? Przecież na 10 ustakach zrobi się 10cm mniej ?? dobrze to rozkminiam
Dobrze rozkminiasz. :) Grubość zaprawy pod pierwszą warstwę bloczków zależy od murarza i tego na ile dokładnie wypoziomowane są ściany fundamentowe. Murarz zaczyna od najwyższego miejsca i tam daje np 1.5cm. Reszta jak wyjdzie tak by mur był poziomo.

Coś jeszcze:

Edytowane przez perm