dual66 31.08.2017 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Ja kto się ma do tego że w projekcie mam metodę murowania Porotherm P+W 25 układany na zaprawię gr 1,2cm . Ja będę układał dryfixem gdzie tylko na start idzie zaprawa (jaka grubośc tej zaprawy razem z izolacją ), to nie będzie tej grubości zaprawy 1,2 cm ??? Przecież na 10 ustakach zrobi się 10cm mniej ?? dobrze to rozkminiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2017 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 ... Za dużo przykładacie wagę do lambdy, jest tyle warunków zmiennych że lambda stali jest w miarę jednlita, a wszystko inne to takie przerzucanie sie wartościami. Mozna ogólnie tylko określać..beton zimny, ceramika , BK cieplejsza To tak jak okna dachowe, sens chwalenia się że okno dachowe ma współczynnik 1 jak montowane jest na poziomie łat jest trochę śmieszne.Dużo jest racji w tym co piszesz. Trzeba jednak przyjąć jakieś założenia, choćby do kalkulacji opłacalności grubszej warstwy ocieplenia. To i tak daje tylko przybliżone wyniki, bo, jak piszesz jest jeszcze masa zmiennych, które ciężko czasem uwzględnić. Jest jednak przynajmniej jakaś podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja kto się ma do tego że w projekcie mam metodę murowania Porotherm P+W 25 układany na zaprawię gr 1,2cm . Ja będę układał dryfixem gdzie tylko na start idzie zaprawa (jaka grubośc tej zaprawy razem z izolacją ), to nie będzie tej grubości zaprawy 1,2 cm ??? Przecież na 10 ustakach zrobi się 10cm mniej ?? dobrze to rozkminiamDobrze rozkminiasz. Grubość zaprawy pod pierwszą warstwę bloczków zależy od murarza i tego na ile dokładnie wypoziomowane są ściany fundamentowe. Murarz zaczyna od najwyższego miejsca i tam daje np 1.5cm. Reszta jak wyjdzie tak by mur był poziomo. Coś jeszcze: wymiary – grubość spoiny w technologii Porotherm Dryfix to ok. 1 mm. Daje to różnicę o ok. 11 mm w stosunku do zaprawy tradycyjnej, dlatego pustaki „Dryfix” są nieco wyższe niż pozostałe – ich wysokość to 249 mm – tak by po wymurowaniu utrzymać moduł ściany 250 mm. Między innymi dzięki temu pasują tu pozostałe elementy systemu Porotherm, jak nadproża czy stropy. Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts