Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmacnianie gruntu

Recommended Posts

Przy zakupie działki nie została sprawdzona nośność gruntu. Dopiero podczas badania wyszło, że warstwa nośna jest na głębokości około 5 m. Zanim się poddam chcę sprawdzić wszystkie możliwe opcje. Znalazłem firmę [sPAMER] która zajmuje się takowymi rzeczami. Teraz pytanie czy ktoś kiedyś korzystał z takich usług? Jak to się ma cenowo? Edytowane przez Elfir

Przy zakupie działki nie została sprawdzona nośność gruntu. Dopiero podczas badania wyszło, że warstwa nośna jest na głębokości około 5 m. Zanim się poddam chcę sprawdzić wszystkie możliwe opcje. Znalazłem firmę [sPAMER] która zajmuje się takowymi rzeczami. Teraz pytanie czy ktoś kiedyś korzystał z takich usług? Jak to się ma cenowo?

Ciekawe rzeczy piszesz. Zapytaj może tego użytkownika:

Z tego co wyczytałem i jak dobrze pamiętam bo już w tym temacie nie siedzę jakiś czas, ale masz grunty niespoiste i do tego dość podmokłe. Zastanów się czy nie zainwestować w kolumny żwirowe. Koszt jest porównywalny do innych metod, ale masz tu taką przewagę, że będzie zrobione dobrze i możesz wtedy nawet pawilon handlowy stawiać. Z tego co pamiętam to firma [reklama] robi je dobrze. Zagęszczanie na własną rękę, jak się nie ma w tym doświadczenia to trochę ryzykowne. Nie wiesz ile czego dokładnie dać. A tu wykonają badania i polecą co dokładnie da się zrobić. Jak warstwa gruntu nośnego nie jest głęboko to myślę, że kolumna żwirowa będzie odpowiednia.
Edytowane przez Elfir