Miller 29.08.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Poszukuję pilnie informacji jak krok po kroku samemu wybudować mostek o szerokości 4-5 metrów przy głębokości rowu 70 cm. Schematy książkowe czy cokolwiek podobnego mile widziana. Ważne jak przygotować podłoże pod rurę, jaką rurę jak opsypać gruzem, jaki szalunek, ile betonować, jak wykończyć, utwardzić. :bash: WAŻNE: Proszę o niezabieranie głosu przez osoby, które nie mają o tym pojęcia i tylko polecają gdzie się udać z tym tematem ponieważ takich filozofów nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 29.08.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Niebawem sam będę sie zabierał za zrobienie zjazdu, u mnie rowka praktycznie nie ma. Rura przepustowa karbowana czarna 6m o średnicy 30cm. Wykorytuje pod rurę zasypę piaskiem aby rura równo osiadła. Boki rury planowałem zasypać piachem i zagęścić, ziemia oczywiście wcześniej usunięta, zasypanie zagęszczenie kamieniem łamanym 0-63. Na to drobny kamień i tak pozostawiam aż będzie kasa na granit. Jako krawężniki na krawędzi zjazdu bedzie osadzona kostka granitowa grubsza. Spotkałem się z takimi kształtkami betonów oporowych specjalnie pod mostki. Jeśli rów głęboki jak piszesz może Ci ułatwic prace. Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez cob_ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.08.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Zależy co ma po tym jeździć , jak osobówki to albo rura karbowana i nad nią wylany beton, albo kręgi betonowe przepustowe i bez betonu. Jak mozliwe aby tam wjechaała ciężarówka, wtedy na rurę karbowana nioe ma mniejsca, aby się nie załamała (można karbowaną ale wtedy nad nią musisz i tak mostek z żelbetu solidny zrobić.. Dla siebie zrobiłbym tak.Wybrał dno rowu z lekkim spadkiem w jedną stronę, nasypał piasek z cementem na sucho, ułozył w tym rury betonowe (Plastik do mnie nie przemawia)Najlepiej rury z frezem, jak bez frezu to na złaczeniach geowłuknina taka czarna nie jakieś gówno ze sklepu dla ogrodników. Następnie na rurę wylewka zbrojona 15 cm...i zostaje z 15 cm na podjazd, czy to kostka czy ziemia.Skarpy ocembrowane kamieniem polnym, albo lity beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miller 30.08.2017 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Dzięki za konkretne odpowiedzi! Dużo mi pomogliście i mam teraz konkretny plan! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts