Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostek wjazdowy na działkę (4m szeroki, głębokość rowu 70 cm).

Recommended Posts

Poszukuję pilnie informacji jak krok po kroku samemu wybudować mostek o szerokości 4-5 metrów przy głębokości rowu 70 cm.

Schematy książkowe czy cokolwiek podobnego mile widziana. Ważne jak przygotować podłoże pod rurę, jaką rurę jak opsypać gruzem, jaki szalunek, ile betonować, jak wykończyć, utwardzić.

:bash::bash:

WAŻNE: Proszę o niezabieranie głosu przez osoby, które nie mają o tym pojęcia i tylko polecają gdzie się udać z tym tematem ponieważ takich filozofów nie brakuje.

Niebawem sam będę sie zabierał za zrobienie zjazdu, u mnie rowka praktycznie nie ma. Rura przepustowa karbowana czarna 6m o średnicy 30cm.

Wykorytuje pod rurę zasypę piaskiem aby rura równo osiadła. Boki rury planowałem zasypać piachem i zagęścić, ziemia oczywiście wcześniej usunięta, zasypanie zagęszczenie kamieniem łamanym 0-63. Na to drobny kamień i tak pozostawiam aż będzie kasa na granit. Jako krawężniki na krawędzi zjazdu bedzie osadzona kostka granitowa grubsza.

Spotkałem się z takimi kształtkami betonów oporowych specjalnie pod mostki. Jeśli rów głęboki jak piszesz może Ci ułatwic prace.

Edytowane przez cob_ra

Zależy co ma po tym jeździć , jak osobówki to albo rura karbowana i nad nią wylany beton, albo kręgi betonowe przepustowe i bez betonu. Jak mozliwe aby tam wjechaała ciężarówka, wtedy na rurę karbowana nioe ma mniejsca, aby się nie załamała (można karbowaną ale wtedy nad nią musisz i tak mostek z żelbetu solidny zrobić..

Dla siebie zrobiłbym tak.

Wybrał dno rowu z lekkim spadkiem w jedną stronę, nasypał piasek z cementem na sucho, ułozył w tym rury betonowe (Plastik do mnie nie przemawia)Najlepiej rury z frezem, jak bez frezu to na złaczeniach geowłuknina taka czarna nie jakieś gówno ze sklepu dla ogrodników.

Następnie na rurę wylewka zbrojona 15 cm...i zostaje z 15 cm na podjazd, czy to kostka czy ziemia.

Skarpy ocembrowane kamieniem polnym, albo lity beton