wother 29.08.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Chcę wkopać kabel energetyczny od skrzynki do przepustu w domu aby byl juz gotowy przylącz dla elektryków.W projekcie mam przewód YKY żo 4x10mm - z tymże projektant nie miał pojęcia w jakim systemie działa sieć. Sieć jest w systemie TN-C , czy taki przewód będzie odpowiedni do tego przyłącza czy trzeba 5żyłowy ?I czy można go układać bezpośrednio w ziemi czy należy wsadzić go do peszla ?Czy jeśli w peszlu to czy umieścić tam od razu przewody od sterowania brama/domfonem/oświetleniem ? Na tym etapie nie ma jeszcze nic przemyślane co do bramy (blisko skrzynki prądowej) jak i innych urządzeń na prąd. Czy wystarczy zostawić pilota w peszlu i pozniej przeciągnąć przewody, dodam, że tras w kształcie Z około 20mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkk1994 30.08.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam, po pierwsze warto zapamiętać: TNC (c-common) instalacje 2 lub 3 żyłowe, TNS (s-seperate) instalacje 3 lub 5 żyłowe. Zapewne przyłącze budynku będzie układem TNC, zaś od rozdzielnicy przy budynku instalacja będzie TNC-S z dodatkowo uziemionym punktem rozdziału przewodu PEN na PE i N. W takim przypadku zastosowanie kabla 4 żyłowego jako przyłącza jest prawidłowe. Pamiętaj, że w przypadku zastosowania układu TNC minimalny przekrój żyły PEN dla miedzi wynosi nie mniej niż 10 mm^2. Punkt rozdziału i dodatkowe uziemienie musi być wykonane zgodnie ze sztuką i opomiarowane, gdyż będzie przesądzało o bezpieczeństwie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkk1994 30.08.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Aby uniknąć problemów upewnij się w odpowiednim dla swojego miejsca budowy zakładzie dystrybucyjnym jak on traktuje to przyłącze, być może już odcinek ziemny ma być wykonany w układzie TNS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 TN-C układ sieci w którym funkcje przewodu ochronnego PE, jak i funkcje przewodu neutralnego N pełni jeden wspólny przewód ochronno-neutralny PEN, więc 4x10 przy tej długości spełni warunki. Na pewno masz warunki przyłączenia do sieci tam jest jak byk napisane. YKY można układać bezpośrednio w ziemi ale kto bogatemu zabroni dać go dodatkowo w peszel. Wkop dodatkowo rurę wodną aby wprowadzić później przewody sterowania brama/domfon/oświetlenie. Jeżeli masz jakieś krzyżówki z innymi sieciami pilnuj podwykonawców ja miałem problem byłem w trakcie przyjazdu ekipy zaznaczyłem gdzie idzie WLZ wbiłem kołek musiałem na 2h pojechać do klienta aby wykonać przyłącz i tak debile którzy kopali pod GAZ mi przerwali światłowód , 2 FTP i przewód do bramy a uczulałem, żeby w tym miejscu kopali łopatą. Na mojej budowie tylko wstawiali okna ,układali dachówkę z braku czasu, drzwi które później poprawiali i tynki ale to była sprawdzona ekipa tak to wszystko robię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts