NorbertK 29.08.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 WitamW zeszłym roku wybudowałem z teściem garaż. Na ten rok zostało otynkowanie itp. Garaż jest wybudowany z pustaków ceramicznych "Owczary".Niestety teściu zachorował, ja nie umiem tynkować, firmy już nie mają terminów na ten rok, wiec wykończenie garażu stoi w miejscu.Pomyślałem że zamiast tynkowania ocieplę garaż styropianem (z tym sam sobie poradzę). Z zewnątrz dałbym styropian 10 cm, a wewnątrz 2cm. Na to siatka, klej i budynek wyglądałby jak otynkowany a dodatkowo byłby ocieplony. Czy według Was to dobre rozwiązanie, szczególnie ten styropian wewnątrz (myślałem o płytach k-g ale odradzono mi je bo budynek nie będzie zazwyczaj ogrzewany). Chciałbym ocieplić styropianem też sufit (do krokwi od spodu są przykręcone płyty OSB, do nich chciałbym przykleić styropian, a pod styropianem ukryć przewody idące do lamp).Czy to się będzie trzymać?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benchmark 31.08.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Styropian jest na tyle dobrym materiałem, że wystarczy ocieplenie z zewnątrz - tym bardziej, że to garaż. Jeśli zależy Ci szczególnie na dobrych właściwościach ocieplających może warto zastosować styropian szary. Tylko jego kładzie się ciut inaczej niż biały, dowiedz się tego ewentualnie. Ale jest skuteczniejszy przy mniejszej warstwie od białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertK 31.08.2017 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Ocieplenie tym cienkim (2 cm) styropianem wewnątrz służyłoby nie jako izolacja a jako zastępstwo tynku. Tak jak pisałem w pierwszym poście nie umiem tynkować a firmy nie mają już terminów na ten rok. Stąd pomysł na wyklejenie wewnątrz styropianem, następnie siatka i klej do zatapiania, i uzyskałbym efekt podobny do otynkowania. Pytanie tylko czy nie będzie się trzymała przez to wilgoć, nie powstanie grzyb itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts