Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele na rąbek stojący RUUKKI czy BRATEX

jammo

Recommended Posts

Zaczynam przeróbkę dachu i muszę zdecydować gdzie zakupić na niego blachę a konkretnie panele z rąbkiem stojącym tzw. klik.

Robiłem u siebie w miejscowości wyceny i ogólnie zdecydowany już byłem na firmę BRATEX i blachę . Jednak wczoraj rozmawiałem ze znajomym , który 25 lat temu stawiał mi dom , a którego firma obecnie dalej zajmuje się budową domów od podstaw łącznie z dachami i podczas tej rozmowy stwierdził , że jeżeli chcę robić blachą na rąbek ( on też tym kryje) to radził by mi , żeby wybrać jednak firmę RUUKKI. Byłem wczoraj jeszcze u głównego przedstawiciela RUUKKI w sąsiednim mieście i oglądałem tam panele RUUKKI CLASSIC co mają na sobie tłoczony taki jakby wzór siateczki. Są niewiele droższe za m2 od tych z BRATEX, ale z tego co widziałem inaczej mają wytłoczone krawędzie zatrzasków klik (podobno dużo lepiej trzymają ) oraz podobno tylko oni dostarczają blachę już z podwinięciami na czole. Bratex ma podobno prostą i samemu trzeba to podwijać nad rynnami a niektórzy dekarze nawet przykręcają tam wkrętami. Nie wiem teraz co wybrać .Byłbym skłonny dopłacić do RUUKKI, ale czy faktycznie jest między tymi blachami znacząca różnica.

Co do blachy to z BRATEX miałem brać tą blachę Ceramic z gwarancją bezterminową i 15 lat na estetykę czyli kolor ( cena chyba teraz około 42 - 43 zł m2), natomiast z RUUKKI jestem zainteresowany tą z gwarancją 50 lat i 20 lat na wygląd estetyczny z ceną około 44 zł. Co byście mi poradzili?

Bierz ruukki właśnie z tym przetłoczeniem (embasowaniem), jest to naprawdę super patent bo ukrywa wszystkie niedoskonałości które mogą wyjść po czasie ( krzywy dach itp.). Co do powłoki to nie wiem czy drugi raz bym dopłacał do lepszej,

jak Cię to bardzo nie zaboli po kieszeni to czemu nie. Z tego co kojarzę to 50 lat gwarancji masz tylko jak montujesz ich rynny (dopytaj).

A blachę możesz zobaczyć u mnie w dzienniku

Pozdrawiam

Ps. Tych co przykręcają blachę przy okapie wkrętami bij pałą po pustym łbie może się wtedy czegoś nauczą.

Dzięki za odpowiedz.Właśnie o ten wzór mi chodziło co u ciebie. Na początku trochę byłem zdezorientowany, bo myślałem , że panele te z tymi wzdłużnymi przetłoczeniami są sztywniejsze, ale po lekturze na temat rąbka podobno te gładkie mniej się naprężają. Co do tej gwarancji to dokładnie nie wiem jak to jest. Jeżeli bym brał blachę w RUUKKI to i kompletne rynny stalowe pewnie też u nich. O jakiej dopłacie do lepszej powłoki piszesz?

Hej orynnowanie w ruukki jest dużo droższe od konkurencji (np. Galeco). A tak w ogóle cena jaką podałeś jest dość niska sprawdź to jeszcze raz bratex a ruukki w identycznej cenie? I to jeszcze z enbasowanie Hmm obym się mylił.

Powłoki masz trzy w kolejności od najtańszej w Ruukki

poliester

Purex

Puralmatt

Ja akurat mam purex

Pozdro

Cena raczej aktualna, bo byłem wczoraj u nich zaraz po rozmowie z tym znajomym . Złożyłem w dwóch firmach zamówienie na wykonanie kosztorysu ( obie są autoryzowanymi przedstawicielami RUUKKI i w obydwu są ceny około 44 zł przy 8% VAT. Tylko z gwarancją 50 lat mają chyba dwa rodzaje , na jednej jest dopisek " plus" , Nie pamiętam czy nie różnią się ilością lat na estetykę, czyli gwarancja na kolor , gdzie jedna ma chyba 20 lat a druga 15 lat, dodatkowo jedna ta najlepsza ma chyba ma pod spodem ten filc do wygłuszania i tam cena jest trochę ponad 48 zł/m2 .Interesowałem się BRATEXEM, bo mam do Dębicy około 45km, no, ale nie wiem czy nie zmienię tej firmy na RUUKKI , chyba , że będzie kolosalna różnica w cenie to będę kalkulował.

Mają mi zrobić kosztorysy w obydwu firmach RUUKKI to zobaczę , a w kosztorysie chciałem uwzględnić:

- blacha kolor antracyt, gwarancja 50 lat

- wkręty

- blacha płaska na okucia

- mata ( makaron) w paskach 15cm pod arkusze

- kompletne orynnowanie

- podbitka ( w dwóch wersjach ( PCV oraz metal )

Zobaczę co wyliczą i wtedy będę dumał. Na przełomie luty-marzec robiłem wycenę w firmie co ma blachę z BRATEX i wychodziło około 18000 zł z tą ceramic bezterminowa gwarancja, tylko teraz podobno podrożała o około 2 zł/m2 no i oczywiście wtedy liczyli mi rynny PCV ( do metalu dopłata ponad 1000 zł).

Edytowane przez jammo

Patrz na ochrone blachy a nie na firme. Polecam matową chociaż mam z połyskiem

To znaczy? co masz do ochrony blachy w Ruukki? Ja biorę pod uwagę tylko mat, konkretnie Classic Ruukki 50 Plus Pural Mat Wytłaczany Antracytowy /RR2H3/, taką mi wyceniali, i ona ma gwarancję 50/20 lat.