Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z izolacją fundamentów

darkdivinity

Recommended Posts

Witam, buduję domek kanadyjski z firmą, działkę mam ze sporym spadkiem wylewka w jednym rogu domu będzie około 30 cm nad poziomem gruntu w drugim narożniku jest prawie 2,5 m. Domek już stoi, dzisiaj robi się elewacja, byłem pewien że będą robić hydroizolację przy elewacji, ale nic z tego, oni nie izolują ław. Mądry polak po szkodzie, można było zrobić to przy zalewaniu ław. I teraz pytanie, czy odkopywać ławy i robić hydroizolację czy zostawić tak jak jest albo odkopać ręcznie np na 50 cm, zaizolować, założyć folię puścić peszla odwodniającego i zasypać.

Tak jak pisałem działką jest ze sporym spadkiem więc woda nie będzie stała. najgorsze jest to że ławy były lane w grunt bez szalowania, dopiero elementy nad poziomem gruntu były szalowane...

Witam koledzy jeszcze raz,

Z racji że budowa wyssała moje fundusze już prawie do cna muszę się sam wziąć za zrobienie tej hydroizolacji. Wymyśliłem taki sposób że ręcznie odkopie tyle ław ile będę w stanie odcinkami po 2-3 m, wyczyszczę szczotką ryżową, poczekam aż podeschnie, wysmaruje dwie warstwy abizolu, wsadzę folie kubełkową (wypustkami w stronę ściany) wsadzę żółtego peszla 10 cm i zasypie ziemią, w ten sposób myślę że w 500 zł się wyrobię, a zawsze lepsza taka izolacja niż w ogóle ?

Edytowane przez darkdivinity

• 4 weeks później...