blaguna1 31.08.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Mój problem myślę, że jest nietypowy. Prawie 3 lata temu w mojej piwnicy pojawiła się woda. I napływa regularnie około 8 m3 na dobę. Tak 8000 litrów. Budynek w którym mieszkam jest wybudowany w 1936 roku. Do czasu, kiedy woda się pojawiła czyli 78 lat po wybudowaniu domu w piwnicy było sucho.Po dłuższych "śledztwach" udało się ustalić stronę budynku i miejsce w którym woda przenika do piwnicy. Po drugiej stronie budynku wybudowałem studnie na ponad 3 metry głęboką i woda wpływa do studni i ze studni za pomocą dwóch pomp jest wypompowywana do kanalizacji.Niestety mój dom stoi w ciasnej zabudowie miejskiej. Do domu "przyklejony" jest garaż, do garażu budynek sąsiadów. Kierunek napływu wody według moich obserwacji jest od garażu. Wykułem dziurę w posadzce garażu i zacząłem kopać. Niestety napływ wody błota był tak duży, że wymywało grunt pod posadzką i dalsze poszukiwania były niemożliwe. Zrobiłem badania wody. Okazało się ze woda jest zbliżona parametrami do wodociągowej. Próbuje walczyć z firmą wodociągową, aby znaleźli źródło. Zakręcili na 2 godziny wodę na ulicy i stwierdzili, że napływ się nie zmniejszył. No i zaprzestali na poszukiwaniach. Woda napływa spod garażu. Już myślałem, żeby rozebrać garaż i wjechać koparką. Może ktoś ma jakiś pomysł, może jakaś firma ma "magiczny" sprzęt, który odnajdzie źródło napływającej wody. Zapewne jakaś dziwna rura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 31.08.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 2 godziny to może jeszcze nie wystarczyło, żeby ta woda, która wybija z ziemi straciła ciśnienie... A że oni nie widzą wzrostu zużywalności wody o 192 m3 na dobę??? 8m3 to baaardzo dużo... Dziwne, że tam jeszcze do tej pory jakaś dziura się nie pojawiła, musi być przecież duże ciśnienie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaguna1 01.09.2017 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Woda prawdopodobnie wydrążyła już sobie podziemną rzekę. Woda nie napotykając oporu spokojnie wpływała do piwnicy, a teraz do studni więc ciśnienie nie wzrasta tylko prawie od trzech lat sobie płynie. Pękła już ściana garażu na tę stronę gdzie jest ta podziemna rzeka, a kilka dni temu zauważyłem rysy na budynku. Budynek z cegły gdzie grubość ściany około 60 cm. Samochodem już do garażu nie wjeżdżam bo każdego dnia się obawiam, że posadzka może się zawalić. A co do dziury, to podejrzewam, że jeżeli by było z głównego wodociągu to już by ulica się zapadła ale pewno to jakaś dzika rura, coś nieczynnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.09.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Napisz do firmy wodociągowej pismo poleconym zeby usuneli wyciek który Ci zalewa dom. Daj im jakiś skończony czas na to, np 2 tygodnie.W tymżesz piśmie napisz też, że w przypadku braku reakcji, wykonasz to na własną rękę i będziesz domagałsię zwrotu kosztów oraz kosztu remontu domu gdyż woda Cię od 3 lat zalewa. Są metody i firmy które to robią. Podzwoń po takich i podpytaj jak to można zweryfikować w Twoim przypadku.http://www.instalator.pl/2014/08/urzadzenia-do-wyszukiwania-wyciekow-w-sieci-wodociagowej-2-sondowanie-rury/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.09.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Znajomy pracuje w wodociągach na terenie pewnego sporego miasta na śląsku. Wody gubią astronomiczne ilości, aż to nie mieści się w głowie przeciętnemu odbiorcy. Co z tym robią? Co najwyżej podnoszą opłatę. Żaden dyrektor z nadania partyjnego nic z tym nie robi - nie ta perspektywa czasowa. A kwoty potrzebne na załatanie są olbrzymie - w końcu chodzi o kopanie w sporawym mieście, a nie gminnej pipidówce. Więc póki jezdnie się nie zapadają - jest ok . Musisz ich przycisnąć, bo inaczej nie ruszą palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 03.09.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 zrób badania geotechniczne na działce, kilka .......5-10 odwiertów, żeby ustalić poziom wód gruntowych i warstw, potem może jakieś badania georadarem, kto wie czy z "dawnych czasów" nie biegnie jakiś nierejestrowany fragment infrastruktury? przy takiej ilości wody musi być jakiś wodociąg.... W okolicy, w której mieszkam jest teren silnie zmilitaryzowany, i nie cała rozbudowana infrastruktura podziemna jest pokazana na mapkach. Miasto ma całkiem spory ból głowy ze sprzedażą działek w tej okolicy właśnie z powodu niespodzianek w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts