Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strata ciepła w projekcie chyba zawyżona

Recommended Posts

Mam projekt, w którym projektowa strata ciepła przez przenikanie to około 5500W a projektowa wentylacyjna strata ciepła to około 2600W, rekuperator z odzyskiem ciepła. Ocieplenie domu na ścianach 20cm styro lambda 0,032, podłoga 20cm styro 0,038, dach 30cm wełny więc zapotrzebowanie na ciepło 8,1 kW to trochę dużo.

Natomiast na stronie ciepło właściwe wychodzi mi podobny wynik co sama strata przez przenikanie około w sumie 6000W zapotrzebowanie na moc tyle, że wliczona jest już w to strata wentylacyjna i by się mniej więcej zgadzało z dociepleniem domu. I teraz czy w projekcie jest błąd i ktoś zawyżył straty ciepła dodając straty wentylacyjne tak jakby drugi raz? Stąd mu wyszło 8,1kW?

Mam projekt, w którym projektowa strata ciepła przez przenikanie to około 5500W a projektowa wentylacyjna strata ciepła to około 2600W, rekuperator z odzyskiem ciepła. Ocieplenie domu na ścianach 20cm styro lambda 0,032, podłoga 20cm styro 0,038, dach 30cm wełny więc zapotrzebowanie na ciepło 8,1 kW to trochę dużo.

Natomiast na stronie ciepło właściwe wychodzi mi podobny wynik co sama strata przez przenikanie około w sumie 6000W zapotrzebowanie na moc tyle, że wliczona jest już w to strata wentylacyjna i by się mniej więcej zgadzało z dociepleniem domu. I teraz czy w projekcie jest błąd i ktoś zawyżył straty ciepła dodając straty wentylacyjne tak jakby drugi raz? Stąd mu wyszło 8,1kW?

Jezeli dane projektowe sprawdzamy w cieplewłasciwym to to jest to dokladnie tak jak przysłowiu "prowadził slepy kulawego"

Inaczej mówiac ani jedne ani drugie obliczenia są niewiarygodne

Oczywiście, że nie chodzi mi tutaj o dokładność co do Wata. Ale jednak przy takim dociepleniu wyliczona wartość z projektu wydaje się za wysoka a różnica w obliczeniach dwukrotna. Dziwne to.

Pisze dlatego, że instalacja CO może być sporo przewymiarowana mimo, że jest liczona na 70/55

Powierzchnia 160m2, bryła prostokątna z małym występem z jednej strony.

Zrobiłem swoje obliczenia w programie OZC i miałem racje ktoś dwa razy doliczył stratę wentylacyjną. Nawet wyniki wyszły mi zbliżone.

Ehhh człowiek kupuje projekt a okazuje się, że to student robił na kolanie. Takich błędów wyłapałem sporo w tym projekcie. A projekt kupiony za kilka tysięcy w popularnej firmie internetowej.

Nie wiem czy to nie podpada pod paragraf bo co jesli są też błędy konstrukcyjne? Są na pewno ale widzę, że raczej występuje przewymiarowanie więc raczej się nie zawali.

Tak oni teraz robią te projekty, są programy i gotowe belki tylko wstawiają gdzie trzeba, taki projekt domu można zrobić w dwa dni a cena za sztuke 3000

Jest jeszcze jedna możliwość, że dom był liczony z poddaszem użytkowym a sprzedawany jest jako parterówka.

Edytowane przez Norman1212