Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uciekająca woda ze studni ???

admiralbar

Recommended Posts

Cześć,

mam następujący problem - cofa mi się woda do studni. Studnia jest wywiercona na ok 10m, 1,2m pod poziomem gruntu jest kolanko i z niego rura niebieską 40mm idzie do domu. . Między zaw zwrotnym a pompą jest trójnik do którego podłączam abisynkę żeby zaciągnąć wodę. Pompa się załącza, nabija 3,5 bara i wszystko jest ok póki pracuje. Jeśli po ok 10 min zużyję wode ze zbiornika pompa znowu się załączy, ale tym razem już sama nie zaciągnie wody.

Wymieniłem zawór zwrotny przed pompą, zmieniłem złączkę PE łączącą rurę z zaworem zwrotnym ( dalej wszystko rury ocynk) wszystko uszczelnione pakułami na ssaniu, pompa ma wydajność 90l/m ? Studnia wiercona w zeszłym roku

Co może być powodem takiego stanu rzeczy ?

smok powinien mieć zawór zwrotny. Inaczej dupa blada i woda zawsze będzie uciekła.

cos takiego : http://www.bazarek.pl/searchx.php/fraza,zawór+zwrotny+ssawny+

edit: wpięta pompa abisynka musi być na tyle szczelna żeby podczas ssania wody przez pompe elektryczną , przez abisynkę nie było zasysane powietrze.

Edytowane przez coulignon
więcej mądrosci dodałem.

Wiem o co chodzi, ale zobacz - jak coś się stanie z tym z/z to jak się tam dostać - nie ma takiej możliwości, więc tak czy siak potrzebny jest zawór wyżej.

Nikt z sąsiadów nie ma zwrotniaka na dole.

Abisynka, którą podłączam jest na ssaniu pompy przez trójnik z zaworem, więc nie ma możliwości ssania powietrza przez nią.

Zmieniłem złączkę PE na nową bo myślałem, ze coś z o-ringiem. Ew zostaje ta wkopana, ale skoro jest zasypana ziemią to nie ma jak zassać powietrza.

Tak, jest wywiercony otwor a w niego wpuszczone kilka sztang z filtrem na 12m.

Dzisiaj zszedlem redukcja od strony rury pp na pierwszej zlaczce na 1cal a nie jak poprzednio przed nyplem na pompie. Jakby sie poprawilo tj woda nie uciekla w ciagu 10min, nawet po spuszczenie calego zbiornika do zera pompa zaciagnela i odstawila sie jak nalezy (poprzednio bylo to niemozliwe) Zobacze w poniedzialek czy cos sie zmieni.

Chociaz sasiad ma zabita rure 2 cale i jemu wszystko smiga.

Rozmawialrm z 2 specami z okolicy i oni odradzaja zz zaraz za filtrem w ziemi. Dodatkowy opor przeplywu a jak padnie to i tak nie da sie wymienic. Dlatego wszyscy daja go bezposrednio na rurze pp w budynku.

Otóż nie, bo lałem wodę do pompy i linię na ssaniu do zaw zwrotnego, potem podłączałem kompresor - nic nie zeszło wody ani powietrza.Znaczy że szystko jest szczelne. Powietrza ze złączni rura PE do sztangi w ziemi nie może ssać do wszystko jest zasypane.

Jak pisałem wcześniej, rozmawiałem z kilkoma specami i stosowałem ich rady - nic nie pomagało. Teflon odrzuciłem, nawróciłem się na pakuły + pastę, nie ma mowy o jakichkolwiek nieszczelnościach.