admiralbar 01.09.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Cześć,mam następujący problem - cofa mi się woda do studni. Studnia jest wywiercona na ok 10m, 1,2m pod poziomem gruntu jest kolanko i z niego rura niebieską 40mm idzie do domu. . Między zaw zwrotnym a pompą jest trójnik do którego podłączam abisynkę żeby zaciągnąć wodę. Pompa się załącza, nabija 3,5 bara i wszystko jest ok póki pracuje. Jeśli po ok 10 min zużyję wode ze zbiornika pompa znowu się załączy, ale tym razem już sama nie zaciągnie wody. Wymieniłem zawór zwrotny przed pompą, zmieniłem złączkę PE łączącą rurę z zaworem zwrotnym ( dalej wszystko rury ocynk) wszystko uszczelnione pakułami na ssaniu, pompa ma wydajność 90l/m ? Studnia wiercona w zeszłym rokuCo może być powodem takiego stanu rzeczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.09.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 smok z zaworem zwrotnym w studni jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 01.09.2017 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Patrzac od dolu jest filtr siatkowy a w gore same rury. Zaw zwrotnego nie ma. Wiekszosc sasiadow w okolicy tak ma ( zwrotniak jest przed sama pompa ew na pierwszej sztandze) Pompa jest w porzadku do probowalem na innej. Caly czas tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.09.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) smok powinien mieć zawór zwrotny. Inaczej dupa blada i woda zawsze będzie uciekła. cos takiego : http://www.bazarek.pl/searchx.php/fraza,zawór+zwrotny+ssawny+ edit: wpięta pompa abisynka musi być na tyle szczelna żeby podczas ssania wody przez pompe elektryczną , przez abisynkę nie było zasysane powietrze. Edytowane 1 Września 2017 przez coulignon więcej mądrosci dodałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 01.09.2017 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Wiem o co chodzi, ale zobacz - jak coś się stanie z tym z/z to jak się tam dostać - nie ma takiej możliwości, więc tak czy siak potrzebny jest zawór wyżej. Nikt z sąsiadów nie ma zwrotniaka na dole.Abisynka, którą podłączam jest na ssaniu pompy przez trójnik z zaworem, więc nie ma możliwości ssania powietrza przez nią.Zmieniłem złączkę PE na nową bo myślałem, ze coś z o-ringiem. Ew zostaje ta wkopana, ale skoro jest zasypana ziemią to nie ma jak zassać powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.09.2017 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 wiesz - u mnie w studni zawór zwrotny był ze 20 lat i nic sie z nim nie stało. Dla mnie raczej to normalne ze taki zawór tam jest. Jesli go ta\m nie dasz to pozostaje Ci tylko wymiana pompy na samozasysającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 01.09.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Jak nie masz zaworu zwrotnego tuż przy smoku to słup wody w końcu spłynie do studni bo studnia nie jest układem szczelnie zamkniętym, jeśli lustro wody jest blisko smoka to po prostu spływa dużo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 01.09.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 pozostaje Ci tylko wymiana pompy na samozasysającą. no właśnie pompa jest samozasysająca - speroni. To co mi zostaje - wywiercić drugą studnię obok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.09.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 kupić i zamontowac zawór ze smokiem za 100zł. z mojej strony eot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 01.09.2017 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 (edytowane) kupić i zamontowac zawór ze smokiem za 100zł. jak to zrobić - wyciągnąć wszystkie rury (9m) ??? Nie mam rur osłonowych - rury stalowe 5/4 wkręcone są bezpośrednio w ziemię. Edytowane 1 Września 2017 przez admiralbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.09.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 potraktuj 5/4 jako osłonowa i wpuść do niej rurkę ze smokiem, nie wiem jaki się tam przekrój zmiesci - musisz dopasować. co to kuźwa za studnia w ogóle? rura wbita w ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 02.09.2017 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Tak, jest wywiercony otwor a w niego wpuszczone kilka sztang z filtrem na 12m. Dzisiaj zszedlem redukcja od strony rury pp na pierwszej zlaczce na 1cal a nie jak poprzednio przed nyplem na pompie. Jakby sie poprawilo tj woda nie uciekla w ciagu 10min, nawet po spuszczenie calego zbiornika do zera pompa zaciagnela i odstawila sie jak nalezy (poprzednio bylo to niemozliwe) Zobacze w poniedzialek czy cos sie zmieni.Chociaz sasiad ma zabita rure 2 cale i jemu wszystko smiga.Rozmawialrm z 2 specami z okolicy i oni odradzaja zz zaraz za filtrem w ziemi. Dodatkowy opor przeplywu a jak padnie to i tak nie da sie wymienic. Dlatego wszyscy daja go bezposrednio na rurze pp w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.09.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Masz nieszczelność i się dostaje powietrze. Wydaje się wszystko szczelne, ale tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 03.09.2017 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Otóż nie, bo lałem wodę do pompy i linię na ssaniu do zaw zwrotnego, potem podłączałem kompresor - nic nie zeszło wody ani powietrza.Znaczy że szystko jest szczelne. Powietrza ze złączni rura PE do sztangi w ziemi nie może ssać do wszystko jest zasypane.Jak pisałem wcześniej, rozmawiałem z kilkoma specami i stosowałem ich rady - nic nie pomagało. Teflon odrzuciłem, nawróciłem się na pakuły + pastę, nie ma mowy o jakichkolwiek nieszczelnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts