Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Membrana dachowa a ocieplanie pianą

Milun

Recommended Posts

Witam

Na dniach zaczynam dwuspadowy dach kryty płaską dachówką . Na krokwiach ma być membrana dachowa bez deskowania. Dach na całej połaci mam zamiar ocieplić pianą warstwa ok 25-30cm ( projekt przewidywał wełnę) W domu ma być wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Czy rodzaj / typ membrany pod pianę ma znaczenie? Chciałem żeby była trwała , miała dobre właściwości i miała gwarancję

Wybrałem dorken delta max plus czy ona się nadaje pod pianę?

Mam następujące wątpliwości:

- Sd = 0,15 m?? - ona niby ma kumulować wilgoć a później oddawać ale czy nie lepiej zastosować membranę o Sd= =0,02-5 np tyvek pro ( też ma długą gwarancje )?

- wykonawca od ocieplenia pianą twierdzi że przez tą wewnętrzną,mechatą warstwę od spodu źle piana się przykleja i lepsza była by gładka i najlepiej o jak największej paroprzepuszczalności..

Proszę rade..

Ma oddawać.. nie ma jakiś cudów .. i ona nie odda kiedy będzie chciała.. wyciągnij puszkę piwa z lodówki..

od razu będzie robić się mokra.. a sprzęty w kuchni są suche.. jakieś cuda.? nie.

Różnica temperatur robi swoje i jak by wytrąca parę wodą z powietrza .. ponieważ przy temp +5 st .. w powietrzu może mieścić się tyle, a tyle pary wodnej..

a reszta out jako woda.. tak samo i tu..

Materiał membrany ma możliwie dobrze przepuszczać parę wodną. Pianka pur nie jest cudem które paroizoluje .. tak samo trzeba sobie przyjąć .. że to taki marketowy styro w natrysku ;)