preev 15.09.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 mój dziadek w 1989 roku spisał ręcznie z sąsiadem umowę kupna od niego kawałka pola (10 ar), do tej pory nie było to nigdzie zgłoszone, a podatku nikt nie płacił, bo to jest ziemia ostatniej klasy mam więc pytanie czy ta umowa jest dalej ważna i gdzie po kolei się udać żeby załatwić wszystkie formalności i przede wszystkim ile to może kosztować, bo może się okazać, że koszt załatwienia formalności jest wyższy od wartości działki P.S. posiadam umowę kupna spisana ręcznie podpisaną przez kupującego, sprzedającego i dwóch świadków oraz odpis aktu własności z wyszczególnionym nr działki (wszystko datowane na 1989 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 15.09.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 niestety, nie da się kupić nieruchomości bez wizyty u notariusza. Muszę Cię zmartwić: ta umowa jest nieważna, nawet gdyby było 100 świadków. teraz to może jeszcze jakoś funkcjonuje bez sporów, bo osoby zainteresowane żyją lub nie mają świadomości że umowa jest nieważna. Zapomnij o tej działce, lub dogadaj się z tym sąsiadem, żeby przystąpił do aktu notarialnego ( z tobą jako kupującvym), a w umowie się wpisze, że cena została zapłacona kiedyś tam, np. tytułem zaliczki. Ale to zależy wyłacznie od jego dobrej woli.Pozdrawiamgaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 15.09.2004 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 czyli musiałby dziadek podpisać z sąsiadem w obecności notariusza nową umowę a jak to jest w kwestii płatności (można np. powiedzieć, że pieniądze za działkę już dawno zostały zapłacone? ) sąsiad jest w tym zakresie ugodowy, bo jemu ta dzialka nie jest potrzebna (właściwie jest to przedłużenie mojej działki, na końcu jest nasyp kolejowy, a po bokach jakieś rudery, a więc dojscie jest tak naprawdę tylko od mojej działki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 15.09.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 zawsze tak można napisać. Np. Cena została uiszczona w całości, bez wdawania się w szczegóły kiedy. Myślę tylko o problemach z US, bo trzeba podać rynkową cenę działki, inaczej US może się zainteresować czy prawidłowo naliczono podatek od czynności cywilnoprawnych. Warto w tej sprawie skonsultować się z notariuszem, który ma spisać umowę. No i jest jeszcze kwestia kosztów aktu notarialnego i PCC - trzeba się dogadać, kto to teraz zapłaci.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 15.09.2004 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 no ja bym opłacił wszystkie należności a wiesz jaki by był przybliżony koszt takiej operacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.09.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Preev, podaj orientacyjnie wartość działki, bo koszt tej operacji tylko od tego zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 15.09.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 koszty zależą od wartości działki, zadzwoń do jakiegoś notariusza, powinien wszystko wyjaśnić.PS. Ja mam swojego ulubionego notariusza w Katowicach, ale gość jest niezwykle dokladny (czasami to jest denerwujące), wyłapie wszystkie nieścisłości, ale za to bardzo lubi "celebrować" podpisanie aktu. Co do cen- chyba przeciętne rynkowe. Jeśli nie masz swojego zaufanego notariusza, to mogę Ci dać namiary na priv.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 15.09.2004 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 to jeśli bym mógł prosic te namiary na priva, mam blisko do Katowic aha jaka stawka za konsultację i dzieki wielkie za rady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackjack 22.09.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 zasiedzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.09.2004 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 zasiedzenie! no ale ja tam nic nie uprawiam, ani nic nie zbudowałem, rosną sobie tylko drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackjack 22.09.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Oj chłopie,trochę się postaraj art.172 KC i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.09.2004 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Oj chłopie,trochę się postaraj art.172 KC i inne okey poczytałem, ale to jeszcze pięć lat trzeba czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackjack 22.09.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Skoro nie chcesz czekać to wydaje mi się ,że pozostałe wyjścia są rozsądne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.09.2004 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 poczekać mogę, ale z drugiej strony nie chcę stracić tych pieniędzy kiedyś tam wyłożonych przez mojego dziadka, jak sąsiad zmieni zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 22.09.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Z tymi 5 latami czekania to trochę się pospieszyliście. Nieformalne nabycie nieruchomości w orzecznictwie od dawna jest traktowane jako nabycie w złej wierze. I to oznacza, że do zasiedzenia brakuje jeszcze c.a. 15 lat.... Może jednak lepiej teraz tę sprawę załatwić, jak osoby zainteresowane są chętne do współpracy? Pozdrawiam, gaga2 Poza tym sprawa o zasiedzenie to nie bułka z masłem, a ostatnio sądy żadają wyłącznie dowodów na opłacanie podatku od nieruchomości - bez tego trudno coś wywalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 22.09.2004 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Z tymi 5 latami czekania to trochę się pospieszyliście. Nieformalne nabycie nieruchomości w orzecznictwie od dawna jest traktowane jako nabycie w złej wierze. I to oznacza, że do zasiedzenia brakuje jeszcze c.a. 15 lat.... Może jednak lepiej teraz tę sprawę załatwić, jak osoby zainteresowane są chętne do współpracy? Pozdrawiam, gaga2 Poza tym sprawa o zasiedzenie to nie bułka z masłem, a ostatnio sądy żadają wyłącznie dowodów na opłacanie podatku od nieruchomości - bez tego trudno coś wywalczyć tego trochę nie rozumiem, bo de facto dziadek jest nieformalnym właścicielem działki od lat 15-tu (czyli od 1989 r.), a zasiedzenie jest po latach 20-tu, czyli skąd jeszcze te 15 lat? a po drugie, jak się nie jest właścicielem to nie można płacić podatku a podatek się zaczyna płacić jak przez zasiedzenie uzyska się prawo własności a w ogóle to się skontaktuję wreszcie z notariuszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 22.09.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 preev - dla nabywcy w złej wierze wymagane jest posiadanie przez lat 30, a nie 20 (par. 2 tego samego art. 172 k.c. o którym była mowa powyżej).Lepiej już zadzwoń do jakiegoś notariusza...Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 23.09.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 zasiedzenie! Zasiedzenie nie jest dobrym rozwiąaniem albowiem płaci się większy podatek przy stwierdzeniu zasiedzenia. Do tego koszty sądowe. Do tego opłaty sądowe za wpis do księgi. A co najważniejsze będzie to zasiedzenie w złej wierze. Jeżeli formalny właściciel żyje i jest skłonny do współpracy, jeżeli działka jest wydzielona (ma swój numer ewidencyjny), jeżeli jest aktualny plan zagospodarowania, to mimo możliwej konieczności umowy warunkowej (ANR) to najtaniej i najszybciej będzie podpisać notarialną umowę sprzedaży. Koszty to ok. 1,5% taksy notarialnej, 2% podatku od czynności cywilno - prawnych i ok. 1,6% opłaty sądowej. Procenty liczone od podanej realnej aktualnej wartości działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 24.09.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Zastanawiałabym się, czy czekać na upływ terminu do mozliwogo zasiedzenia. Przypuszczam, że zbywca tej działki traktuje sprawę honorowo i potwierdzi odbiór pieniędzy w akcie notarialnym. A jeśli odpukać, jemu coś się stanie, to jak się zachowają jego spadkobiercy?Tym niemniej lepiej obgadaj sprawę z notariuszem, bo nie wiem ,jak twoja sytuacja wygląda od strony podatków, opłat skarbowych itp. Może lepiej tamtą umowę potraktować jako przedwstępną a teraz dopłacić jakieś grosze? No ale w końcu od tego są notariusze, żeby to wiedzieli i powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts