Przemolo 03.09.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 (edytowane) Witam, mam do wykonania ogrzewanie WC - w sumie ok. 10m rurek + mały grzejnik. Zaplanowałem sobie podpięcie się do istniejącej starej stalowej instalacji CO złączkami 0,5" - 16mm i zrobienie rurek zgrzewanych (PP).Fragment instalacji będzie szedł w podłodze pod kafelkami (liczę trochę na to, że i podłoga będzie przez to nieco cieplejsza w tym miejscu). Instalacja CO podpięta jest w piwnicy wprost do wymiennika PEC (dedykowanego tylko do mojego domu, nad którym mam pełną kontrolę) - temperatury wody już po stronie niskiego parametru (czyli w instalacji domowej) w zimę przy dużych mrozach praktycznie nigdy nie przekraczały ~40-50C (dom ocieplony, więc tyle wystarcza). Pierwotnie więc myślałem, że ten kawałek zrobię ze zwykłych rurek PP licząc, że odkształcenia nie będą duże. Niemniej naczytałem się trochę nt. dyfuzji powietrza przez rurki PP i zastanawiam się na ile to jest realny problem? zmieniłem wstępnie zdanie i kupię na te 10mb rurki stabi - niemniej z tego co czytałem, niektóre są zbrojone perforowaną warstwą aluminium, która chyba też w jakimś stopniu przepuszcza powietrze - no a np. w takiej Castoramie nikt nie był mi w stanie powiedzieć czy oferowane przez nich rurki stabi 16mm mają perforowaną wstawkę aluminium czy nie (https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/systemy-instalacyjne/ppr/rura-pp-r-idmar-group-stabi-16-mm-4-mb.html#product) Tu więc pytanie - czy jak już zrobię ten kawałek instalacji z rurki 16mm stabi to będzie wystarczające i nie muszę się przejmować, że mi się będzie instalacja zapowietrzała? czy też ma to jeszcze znaczenie czy ta warstwa aluminium jest perforowana czy nie? Nie chcę się bawić w PLEXy - mam zgrzewarkę PP, kupione wszystkie złączki, itp. i zaufanie, że jest to dobra metoda dająca jednolite połączenia. Edytowane 3 Września 2017 przez Przemolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts