מרכבה 06.09.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Nie inaczej .. ale istniej takie pojęcie "cud budowlany" i mogło by się tak zdarzyć, ale to grzejniki giganty musiały by być..i jak pokój ma 40m2 .. to grzejnik przy +40 st musiałby przekazać grubo ponad 4kW.. np 120 wat m2 x m2 .. i mamy moc ..tak sobie luźno piszę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manieg 10.09.2017 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Nie wiem którą temperaturę wyświetla piecyk, nie wykluczam że temperaturę powrotu.27 stopni to przez większość zimy z temperaturami w okolicy 0-5 stopni. Dom jest w dość ciasnej zabudowie domków jednorodzinnych w dolinie wisły (praktycznie nie ma wiatru) do tego dość blisko centrum Krakowa - jest to wielkomiejska wyspa ciepła (zawsze dwa lub więcej stopni cieplej niż w Balicach oddalonych raptem o 15km, szczególnie w nocy)No i weźcie pod uwagę że zwykle mieliśmy w pokojach 18-20 stopni. Grzejnik pod każdym oknem w domu o długości okna plus grzejniki w łazience i na korytarzach.Uwzględnijcie jeszcze, że podaję dane jakie widzialem przez ostatnie dwa lata. Ostatnie zimy były lekkie. Przy dużych mrozach na piecyku wyświetlało się już ponad 35 stopni. Edytowane 10 Września 2017 przez Manieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 10.10.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Witam, Zastanawiam się nad wynajęciem domu, popularnej "kostki" z lato 70tych krytej papą. 100m^2 licząc po obrysie zewnętrznym, 3 poziomy w tym piwnica nieogrzewana. Obecnie dom jest ocieplony styropianem grubości 50mm, niestety nie wiem z czego wykonane są ściany (muszę zakładać najgorszy scenariusz). Okna drewniane starego typu dwuszybowe, można śmiało zakładać że raz wstawione w latach 70tych sa w nim do dziś. Dom jest ogrzewany gazem z sieci miejskiej, kocioł kondensacyjny 24kW. CWU idzie z osobnego ogrzewacza elektrycznego więc bym nie wliczał (koszty prądu szacuję osobno) Dom stoi w Krakowie Pytanie: ile mogą wynosić koszty ogrzewania? Czy da się realnie zamknąć w kwocie 7000zł/rok? Na jakie koszty dodatkowe trzeba się nastawiać wynajmując dom jednorodzinny w krakowie (wywóz śmieci, podatek od gruntu, kominiarz, serwis pieca, prąd, woda, gaz - czy coś pominąłem? Jakiego rzędu to mogą być kwoty). Nie liczę na szczegółowe analizy (bo i mało mam informacji) prosiłbym tylko o opis własnych doświadczeń jeżeli ktoś z forumowiczów ogrzewa gazem w Krakowie bądź ma podobną "kostkę". Wyliczyłem, że mogę sobie pozwolić na koszty utrzymania całego domu rzedu 10 tysięcy złotych rocznie, chcę oszacować czy warto iść w tą stronę. Będę wdzięczny za każdą poradę i opinię edit: dodam, że zakładam temperaturę komfortu na poziomie 19-20 stopni celsjusza zimą. Witam, Niestety nie ma możliwości obliczenia kosztów ogrzewania jedynie na podstawie powierzchni i technologii wykonania budynku. Do obliczeń potrzebne będzie wykonanie OZC budynku, dzięki któremu będzie można wyznaczyć wskaźnik zużycia energii Ek budynku wyrażony w kWh/m2rok. Na jego podstawie i powierzchni budynku otrzymamy roczne zapotrzebowanie na energię budynku kWh/rok. Wynik należy przemnożyć przez średni koszt uzyskania kWh z gazu, który wynosi 0,20 zł/kWh. Wynikiem mnożenia będą roczne koszty ogrzewania budynku za pomocą gazu ziemnego. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts